Necelý týden po skončení ligové sezony 2004/2005 ohodnotila redakce oficiálních internetových stránek Dynama České Budějovice jednotlivé fotbalisty a vybrala nejlepšího hráče klubu. Celkem jednoznačně se jím stal Marek Kulič, který si na desetibodové stupnici vysloužil vysokou známku 8,2. Na dalších postech bylo také celkem jasno, nejlepším brankářem byl Filipko, obráncem Dobrotka a záložníkem Plocek. Během sezóny se u týmu vystřídala hned trojice hlavních trenérů, nejlépe hodnoceným byl celkem pochopitelně František Cipro...

BRANKÁŘI

Miroslav FILIPKO (23 zápasů - 23 obdržených branek - 1,00 gól na zápas) - 7,6 bodů
Začal jako dvojka, ale to se brzy změnilo. Usadil se na pozici jedničky, kterou opustil jen na krátké série. Dlouho držel Dynamo v naději na záchranu. V některých fázích sezony se jevil nejistě při centrovaných míčích a hře ve vápně. Velkou předností byla jeho hra jeden na jednoho. Právě při jedné z takovýchto akcí ale utrpěl na konci sezóny vážné zranění...

Jakub KAFKA (7 zápasů - 15 obdržených branek - 2,14 gólů na zápas) - 5,6 bodů
Čekal, že si v sezóně zachytá víc. Když se vrátil do brány, předvedl se ve slušné formě, následující zápas mu ale většinou tolik nevyšel. Nepodrželi ho spoluhráči. Na čáře tradičně gumový s výborným reflexem, centry ale byly opět bolavým místem. Několikrát vyprodukoval neuvěřitelné kiksy, díky nimž dostával přednost v bráně Filipko.

OBRÁNCI

Martin DOBROTKA (7 zápasů - 0 vstřelených branek - 0 asistencí) - 6,1 bodů
Mladý perspektivní hráč vždy když dostal šanci v A-týmu, odvedl z velké části přesnou a skvělou práci. Kvalitní výkony podával na stoperu i na pravém kraji obrany, často byl ale k vidění i v útoku, pomáhal při tvorbě šancí. Byl většinou nasazován proti silným soupeřům (Sparta, Olomouc, Liberec, Ostrava) a i přesto vždy patřil k nejlepším. Jsou na něm znát zkušenosti z mezinárodních zápasů. Vynikal především ve hře hlavou, mezi slabiny patřila pomalejší hra po zemi.

Vladimír PONČÁK (26 zápasů - 0 vstřelená branka - 2 asistence) - 5,7 bodů
Stejně jako na celý tým na něj dolehla krize. Nepouštěl se tolik do ofenzivních výpadů. Právě jeho útočné schopnosti několikrát chyběly. Ve středu pole působil velmi dobře, ve vlastním vápně ale někdy zachyboval, občas nezvládal pokrývat hráče. Na výkonnosti oproti minulé sezoně trochu ubral, přesto ale patřil k nejsilnějším článkům obrany.  

Roman PIVOŇKA (11 zápasů - 1 vstřelených branek - 0 asistencí) - 5,6 bodů
Nesmlouvavý a tvrdý obránce. Soupeři přes něj přecházeli jen těžko. Dokázal dokonce skórovat, což není u obránců Dynama příliš zvykem. Postupem doby se ale vytrácel a zapadal do mizérie týmu. Přesto se celkově ukázal ve slušném světle a ukázal, že se na něj dá v budoucnu spolehnout.

David HOREJŠ (15 zápasů - 0 vstřelených branek - 0 asistencí) - 5,4 bodů
Kvůli zranění odehrál pouze první polovinu sezony. Po dobrém začátku (defenzivní jistota, čisté odebírání míče, útočná aktivita) přišla horší druhá polovina podzimu. Neměl šanci napravit, co na podzim nezvládl. Na jaře obraně scházela jeho rychlost a přehled. S ním v sestavě mohl boj o záchranu vypadat zcela jinak...

Martin LEŠTINA (26 zápasů - 0 vstřelených branek - 1 asistencí) - 5,2 bodů
Podzim mu jako celému týmu příliš nevycházel. Jeho aktivita a přesnost se ke konci jara sice zvedala, přesto ani on obraně příliš nepomáhal. Snažil se o zapadnout do škatulky ofenzivně laděného beka, dřel kolem čáry, snažil se, ale dozadu to bylo občas dost zlé. Odehrál ale i velmi dobré zápasy, kdy právě díky jeho velmi čisté hře se tým několikrát dostal do rychlého protiútoku.

David HOMOLÁČ (26 zápasů - 1 vstřelených branek - 0 asistencí) - 4,8 bodů
Nejstarší a tedy zřejmě nejzkušenější z obránců. Mohl by být nazván pilířem, ale jeho aktivita se v několika zápasech totálně vytratila. Padalo přes něj dost gólů, zaostal za očekáváním. Chyběl i větší ofenzivní zápis. Někdy zaujal i zbytečnou tvrdostí (údery loktem apod.) Stejně jako celému týmu se mu sezóna nepovedla. V minulé sezoně podával mnohem vyrovnanější a lepší výkony...

Miroslav OBERMAJER (9 zápasů - 0 vstřelených branek - 0 asistencí) - 4,5 bodů
Tým posílil až v průběhu jarní části sezony. Jeho první angažmá mimo Bohemians bylo ale nad jeho síly. Hrál na jistotu, do velkých dobrodružství se nepouštěl, ale k záchraně bylo potřeba víc. Pozitivem byla orientace v soupeřově pokutovém území, dostal se do zakončení, ale nemířil nikdy přesně. Kvalitativně je na tom podobně jako Dynamo - rozmezí první a druhé ligy.

ZÁLOŽNÍCI

Jaromír PLOCEK (25 zápasů - 2 vstřelené branky - 7 asistencí) - 7,0 bodů
Pokud se týmu nedařilo, dokázal se rvát a bojovat. Na svého soupeře zkoušel pokaždé něco vymyslet. Pod jeho nohama hořela tráva, bylo na něj spolehnutí. V kanadském bodování by se umístil vysoko, spoluhráči proměňovali jeho přihrávky. Jako jeden z mála dokázal bojovat do poslední minuty.

Martin VOZÁBAL (16 zápasů - 2 vstřelené branky - 2 asistence) - 6,3 bodů
Jeho výkony šly nahoru a dolu společně s výsledky týmu. Srdce Dynama. Jeho odchod byl velice patrný. Právě on by dokázal vyburcovat hráče a diváky k lepším výkonům. Podobně jako Plocek bojoval až do posledních minut zápasu, i když patřil k lepšímu průměru trápícího se kádru, očekávalo se od něj mnohem víc.

Jan GRUBER (23 zápasů - 3 vstřelené branka - 2 asistence) - 6,0 bodů
Na jaře využil důvěru, která se mu dostala od trenérů. Velká škoda, že se právě on zranil. V závěru soutěže chyběla jeho dravost, se kterou umí vtrhnout do zhuštěné obrany. V sezóně měl výkyvy, které ho někdy posadily na lavičku. Pokud zůstane, měl by být jedním z nejdůležitějších hráčů. Několikrát totiž dokázal, že umí vymyslet pohlednou a efektivní akci.

Jaroslav CHLEBEK (23 zápasů - 1 vstřelené branky - 0 asistencí) - 5,8 bodů
Nejtrestanější hráč, deset žlutých a dvě červené karty, to je opravdu trochu moc. Svojí tvrdostí a důrazem byl postrachem všech protihráčů. Neprosazoval se jako dřív ve standardních situacích. Ve druhé polovině sezóny šel herně nahoru, ale i on, stejně jako Dvořák, doplatil na absenci kvalitního špílmachra.

Ivo SVOBODA (11 zápasů - 1 vstřelená branka - 4 asistence) - 5,6 bodů
Umí být jako den a noc. Někdy je ho plné hřiště, jindy ho marně hledáte. Spoluhráči jej však měli mnohem častěji využívat a nechávat ho dirigovat hru. Nejlepší zápasy odehrál na konci sezóny, po celý rok ale chyběly jeho góly. Tentokrát se ani do mnoha šancí nedostával. Potřebuje cítit důvěru, jinak stagnuje.

Josef NĚMEC (12 zápasů - 0 vstřelených branek - 0 asistencí) - 5,5 bodů
Střídal nálady, někdy jezdil jako motorová myš, vzpomínal na svá nejlepší léta, jindy mu počáteční nezdar otrávil celý zápas. . Dokázal ukázat, jak platná je na hřišti zkušenost. Velice platný by byl pokud tým vede. Právě jeho zkušenosti v boji o záchranu po těžkém zranění ale na jaře moc chyběly.

Ivan DVOŘÁK (18 zápasů - 0 vstřelených branek - 0 asistencí) - 5,1 bodů
Nenápadný dříč, který nevypustil žádný souboj. Jako defenzivní záložník k nezaplacení, ale pro moderní fotbal je potřeba i ofenzivní kvalita. Nebo alespoň ochota to zkusit. Dvořák několikrát mohl jít do zakončení a místo toho chtěl předat odpovědnost někomu jinému. Je to škoda, protože málokdo má ránu jako on. Málo střílel, důsledně se držel svého postu.

Lukáš ADAM (11 zápasů - 0 vstřelených branek - 0 asistencí) - 4,7 bodů
Mnoho příležitostí v lize nedostával a když už, svazovala ho nervozita, která překryla jeho talent pro tvorbu hry. Svou vysokou kvalitu dokázal pouze v zápasech B-týmu v ČFL. Ve druhé lize se může otrkat, měl by dostat více šancí. Když zapracuje na psychice, bude pravým špílmachrem.

Matej KRAJČÍK (11 zápasů - 0 vstřelených branek - 1 asistence) - 4,7 bodů
Trenér Cipro označoval jeho kopací techniku za geniální, sám hráč to dokazoval ale jen velmi zřídka. Jeho výkonu vždy něco chybělo, ponejvíce góly. Aktivitu mu nelze upřít, často byl ale rychlejší než jeho myšlenky. Občas se zdálo, že málo bojuje za tým - na jeho výkonech bylo občas znát, že je v Dynamu na hostování. Odehrál pouze jediný celý zápas, jinak střídal.

Pavel GRZNÁR (6 zápasů - 0 vstřelených branek - 0 asistencí) - 4,0 bodů
Na trávníku se objevil jen šestkrát a zaujal pouze snahou. Do ligového fotbalisty mu ještě něco chybí. V průběhu zimní části sezony klub opustil...

ÚTOČNÍCI

Marek KULIČ (23 zápasů - 9 vstřelených branek - 2 asistence) - 8,2 bodů
Ostatní spoluhráče převyšoval o třídu. Přestože se mu mnohokrát nedařilo, nikdy to nezabalil. V sestupujícím týmu se probojoval do špičky kanonýrů soutěže. A to se ještě o několik zápasů okradl svou nedisciplinovaností (vyloučení v Příbrami třízápasový stop). Bohužel tím asi okradl o body i tým. V útoku mu na jaře chyběl kvalitní spoluhráč. Hodně akcí si musel vypracovat sám. To není hráč pro druhou ligu, odchod z Dynama ho asi nemine...

Martin VYSKOČIL (12 zápasů - 1 vstřelená branka - 0 asistencí) - 5,9 bodů
Svou hrou dokáže zaujmout, chce míč, nebojí se jít do samostatné akce. Jedno z mála povedených hostování. Je to mladý hráč, kolem kterého se dá postavit celý tým. Dokázal zahrát dobře v útoku, stejně jako v záloze. Velice nebezpečný, pokud je otevřen prostor k soupeřově brance. Dobře zahrával i standardní situace…

David LAFATA (25 zápasů - 5 vstřelených branek - 2 asistence) - 4,9 bodů
Hráč, kterého zničily spory s vedením. Zatímco na podzim s Kuličem tvořil nejsilnější řadu týmu, na jaře po tréninkovém výpadku a dlouhé herní pauze z něj zbyl jen kanonýrův duch. Na hřišti se trápil, nestačil fyzicky, v šancích si nevěděl rady. Nelehké to měl i u fanoušků, velká část z nich ho začala považovat za zrádce...

Aleš MATOUŠEK (12 zápasů - 0 vstřelených branky - 1 asistence) - 4,0 bodů
V podzimní části sezony se na hřišti dostával jen velmi sporadicky. Pavel Tobiáš ho příliš nevyužíval, Žák téměř vůbec. V několika málo zápasech neměl dostatek prostoru ukázat se. Během zimní přestávky odešel na hostování do Prachatic...

Lubomír MYŠÁK (22 zápasů - 0 vstřelených branek - 1 asistence) - 2,9 bodů
Ve druhé lize dokázal v dresu Xaverova nastřílet v jedné sezóně 15 branek. Pověst kanonýra ale nepotvrdil. Své šance řešil zbrkle, a proto v lize jen paběrkoval, co se týká odehraných minut. Nepřesvědčil ani za B-tým, kde dokázal zahodit neuvěřitelné množství příležitostí. Asi by mu pomohla šťastná ligová trefa, aby se chytil.

Ostatní fotbalisté (Jiří Kladrubský, Michal Skopalík, Martin Smíšek, Stanislav Rožboud, Miloslav Penner, Pavol Pronaj a Tomáš Maruška) odehráli méně než 300 minut a nebyli proto hodnoceni...


TRENÉŘI

Pavel TOBIÁŠ (8 zápasů - 1 výhra, 2 remízy, 5 proher) - 4,7 bodů
Na těžký úvodní los veleúspěšný trenér z loňské sezony rychle doplatil. Tým pod jeho vedením vyhrál pouze s nováčkem z Boleslavi. Chvílemi se zdálo, že tým pod jeho vedením nechtěl ani hrát... Na špatných výsledcích týmu tak nenesl největší díl viny.

Robert ŽÁK (12 zápasů - 1 výhra, 4 remízy, 7 proher) - 2,7 bodů
Mladý a nezkušený trenér bylo to nejhorší, co mohlo v dané situaci Dynamo potkat. K týmu měl přijít kouč s pevnou rukou a trenérskou koncepcí a ne člověk, který je sice do fotbalu blázen, ale bude se teprve učit tým trénovat. Velice špatně zkoušel zavádět systém 3-5-2, který evidentně týmu ani hráčům nesvědčil. Dlouho mu trvalo, než se vrátil k osvědčenému 4-4-2. V průběhu jeho angažování se tým nejvíce rozklížil. Nedokázal vládnout pevnou rukou.

František CIPRO (10 zápasů - 4 výhra, 1 remíza, 5 proher) - 7 bodů
Z pouhých trosek se dával dohromady opět schopný tým, což dokázal hned v několika zápasech. Na záchranu však měl příliš málo času. Pokud dostane v Dynamu dostatek prostoru a času, může vytvořit v Budějovicích tým, který by po návratu do první ligy neměl mít další záchranářské starosti...