Po volném víkendu, který měla juniorka díky odstoupení Semil ze soutěže, vyběhnou naši mladíci k závěrečnému střetnutí na hřišti Xaverova již tuto sobotu. Zatímco naše juniorka odpočívala, ostatní týmy hrály 31. kolo ČFL. Díky tomu se B-tým propadl až na předposlední, šestnácté místo. Pokud chce rezerva alespoň pomýšlet na záchranu ve třetí lize, musí v Horních Počernicích, kde hraje Xaverov své domácí zápasy naplno bodovat. Ani plný bodový zisk však stoprocentně nezajišťuje záchranu. I po případném vítězství ještě musíme čekat na výsledky ostatních utkání. Zřejmě nejdůležitější zápas uvidí diváci v Mostě, kde se domácí Béčko střetne s posledním Letohradem.

O postup se stále ještě přetahují dva týmy. Blíže k postupu je momentálně rezerva Liberce, která má na svém kontě 59 bodů a aktivní skóre 44:30. Naděje na postup stále ještě žije právě v Xaverově, kam zajíždí budějovické Béčko. Drůbežáři prozatím nasbírali bodů 56 se skórem 40:27. Ještě o něco dramatičtější situace je na opačném pólu tabulky. Spadnout může teoreticky i prozatím jedenáctá Příbram B (40 bodů, skóre 37:40). Sestupové starosti má také dvanáctý Chomutov (38 bodů, skóre 39:43), třináctý Kolín (38 bodů, skóre 35:43), čtrnáctý Břevnov (37 bodů, skóre 27:33), patnáctý Most B (37 bodů, skóre 44:52). Šestnácté místo zatím patří Dynamu B (36 bodů, skóre 38:34) a poslední je Letohrad (35 bodů, skóre 35:44). Při rovnosti bodů v tabulce následně rozhodují vzájemné zápasy a pokud i ty mají oba celky smírné, rozhodne skóre. Připomeňme si, koho mají zachraňující se týmy v posledním kole za soupeře: Příbram B si poslední kolo předehrála, Chomutov přivítá doma Střížkov, Kolín hostí Slavii B, Břevnov zajíždí do Varnsdorfu a Most B má doma Letohrad.

Do sestavy naší juniorky se již po několikáté v této sezóně vrací Tomáš Maruška. Jeho výpadek však tentokrát nebyl způsobený zraněním, ale karetním trestem. Tajně se stále ještě může počítat s výpomocí několika pendlů. Nejspíše to budou hráči, kteří vypomáhali již v Příbrami. Jaká sestava však vyběhne proti Xaverovu na trávník, můžeme zatím pouze hádat. Alespoň trochu naděje dává našemu Béčku bilance venkovních zápasů, ve kterých bychom skončili v tabulce šestí. Herně by nám mohl soupeř také docela vyhovovat. Naší juniorce se totiž jak známo hraje výrazně lépe se soupeři, kteří zkoušejí hrát fotbal a ne nakopávanou. Při posledním vzájemném střetnutí obou soupeřů diváci branku neviděli. Jinak se ale na Složišti hrál za vytrvalého deště divácky atraktivní zápas, ve kterém nebyla nouze o gólové situace.

Poslední vzájemný zápas:
SK Dynamo České Budějovice B -
SC Xaverov Horní Počernice 0:0

ŽK: Henrych (XAV)
Diváci: 152
Rozhodčí: Šob - Moněk, Slavíček

Sestava SK Dynamo České Budějovice B: Skála- Kladrubský, Martínek, Dobrotka, Peroutka – Maruška, Skopalík, Rožboud, Grznár – Myšák (59. Houška), Škoda
Trenér: ing. Petr Skála

Sestava SC Xaverov Horní Počernice: Marek V.– Csölle, Henrych, Penc, Paleček – Bartoš (70. Svozil), Šindelář, Jirásek, Marek L.– Karnay, Turek (62. Vašíček)
Trenér: Günter Bittengel

Xaverovští hráli ještě minulý rok II. ligu a nic nenasvědčuje tomu, že by se chtěli v ČFL nějak dlouze zdržovat. Cíl před sezónou byl jasný: Co nejrychlejší návrat do II. ligy. Situaci však drůbežářům komplikuje juniorka Liberce. I po sestupu se v Xaverově podařilo udržet téměř kompletní kádr. Mnoho fotbalistů má tedy zkušenosti s druhou ligou. Jmenujme například gólmana Marka, obránce Šimečka, Mikulíka a Csölleho, záložníky Šindeláře, Bartoše a Svozila nebo útočníky Putíka a Vašíčka. Právě Putík má zkušenosti s fotbalem například také z Mladé Boleslavi nebo z béčka Olomouce. Nejvěhlasnější jméno mají xaverovští v osobě trenéra. Z lavičky totiž řídí tým internacionál Günter Bittengel. Co se týče zápasů venku, v těch jsou fotbalisté Xaverova nejlepší z celé ligy, na domácím hřišti už je to o něco horší. V bilanci domácích zápasů jsou Středočeši šestí.

V 31. kole ČFL jel tým Xaverova do Letohradu. Poslední celek soutěže se v začátku zápasu bil jako lev. Po vedoucí brance však domácí doslova usnuli na vavřínech. Nic platný nebyl Letohradu ani v publiku fandící reprezentant Jaroslav Plašil. Ve druhém poločase odehrál Xaverov velice dobrou partii a domácí téměř k ničemu nepustil. Několikrát si dokonce hosté v závěru dovolili luxus v podobě spálení stoprocentních šancí.

Poslední zápas SC Xaverov Horní Počernice:
FK OEZ Letohrad - SC Xaverov Horní Počernice 1:2


Branky: 19.Čada – 55.Svozil, 67.Vašíček
ŽK: Vacek – Mikulík, Petržílka
Diváci: 730
Rozhodčí: Drábek - Chaloupka, Mareš

Sestava SC Xaverov Horní Počernice: V.Marek – Šimeček, Mikulík, Penc, Csölle – Bartoš, Petržílka (46.Henrych), Svozil, Šindelář – Putík (90.Brodský), Vašíček (85.Fekete)
Trenér: Günter Bittengel

Zápas SC Xaverov Horní Počernice - SK Dynamo České Budějovice B bude jako hlavní rozhodčí řídit pan Štěrba. Asistenty na čarách budou pánové Jedlička a Kabyl. Delegátem zápasu byl jmenován Henn. Všechna utkání mají kvůli regulérnosti soutěže stanovený jednotný výkop na sobotu 18.6.2005 v 17:00.