Již včera v odpoledních hodinách bylo jisté, že se fotbalisté Dynama České Budějovice budou muset v následujícím ročníku druhé ligy obejít bez ofenzivního záložníka Ivo Svobody, který se rozhodl nepodepsat novou smlouvu. Fotbalista, který mimo jiné působil v Plzni nebo pražské Slavii, se rozhodl zkusit štěstí v zatím blíže nespecifikovaném zahraničním klubu. Stále reálnějších obrysů nabývá také odchod defenzivního Jaroslava Chlebka, který je před podpisem smlouvy v druholigovém Slovanu Bratislava...

Kdo byl Ivo Svoboda

Do Budějovic přišel v sezoně 2000/2001 na hostování ze Slavie Praha. Přišel do týmu, který se potácel na samém dně ligové tabulky. Během dvanácti kol vstřelil 3 branky a dal tak týmu naději na záchranu. Ani to ale nakonec nestačilo a tým se musel s první ligou rozloučit. Po sestupu do druhé nejvyšší soutěže se Svoboda vrátil do svého mateřského týmu, kde se ale příliš neohřál. V podzimní části nastoupil v sešívaném dresu celkem jedenáctkrát - většinou ale jako střídající hráč. Na jaře se vrátil tedy zpět do Budějovic, kde se spolu s týmem postaral o návrat mezi ligovou elitu. V následující ligové sezoně podepsal v týmu kontrakt, který měl vypršet v červnu 2005. V sezoně 2002/2003 odehrál za Dynamo celkem 24 zápasů. Po dobré sezoně ale přišly konflikty s trenérem Tobiášem a Svoboda byl rozhodnut opustit České Budějovice. Odpovídající angažmá ale nesehnal a většinu sezony tak odehrál v třetiligové rezervě. Tam dokázal, že patří mezi elitního útočníka - v osmnácti zápasech nastřílel neuvěřitelných 17 branek a stal se nejlepším střelcem soutěže. Situace mezi Svobodou a Tobiášem byla stále napjatá, a tak hbitý útočník kývl na nabídku hostování v Drnovicích. V moravské vísce sice nastoupil k většině ze 14 zápasů v základní sestavě, přesto byl většinou prvním střídajícím hráčem a odehrál tak pouze 906 minut. Když se v zimě z Drnovic vrátil, zařadil ho trenér Žák opět do prvního týmu. Nejvíce šancí zahrát si, dostával ale až od Františka Cipra. Během jedenácti zápasů stihl vstřelit jednu branku (doma Opavě).

V dresu A-týmu Dynama odehrál celkem 63 zápasů (z toho 54 v první lize) a nastřílel celkem 8 branek (6). Profil Iva Svobody naleznete zde.  

 

Na odchodu je i Jaroslav Chlebek

Další ztrátou v záložní řadě bude pravděpodobný odchod Jaroslava Chlebka, který je před podpisem smlouvy v druholigovém Slovanu Bratislava. "Měl jsem více nabídek, ale ta ze Slovanu byla pro mne nejvýhodnější. Nechtěl bych, aby to vypadalo, že když se spadlo, tak že utíkám pryč, ale řekl bych, že nabídka Slovanu je docela výhodná i pro Budějovice," řekl Chlebek pro Českobudějovické listy.  


Kulič a Horejš do Brna asi ne

Výkonný ředitel Zdeněk kořínek uvedl, že odchod obránce Horejša a útočníka Kuliče do Brna přestává být v současné době aktuální. Tým z jihu Moravy měl o oba hráče eminentní zájem, požadavky obou zainteresovaných klubů se ale diametrálně liší.