Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Tradiční přípravný souboj jihočeských mužstev SK České Budějovice a FK Tatran Prachatice skončil v sobotu dopoledne na Složišti remízou. Klub z krajské metropole bude po loňském sestupu bojovat o návrat do první ligy. V naprosto stejné situace pouze o soutěž níž se ocitá Tatran vedený Karlem Musilem. Výsledek 2:2 z přátelského zápasu se pochopitelně více líbil právě jemu. Za Dynamo hodnotil prozatímní průběh přípravy Karel Vácha.
Třetiligové mužstvo vstoupilo do utkání nebojácně a přestože brzy prohrávalo, nesložilo zbraně a v rozmezí dvanácti minut otočilo vývoj utkání ve svůj prospěch. Dvě branky kanonýra Jana Zušťáka nasměrovaly “přátelák“ k senzaci. Útočné duo Zvěřina – Zušťák zaměstnávalo českobudějovickou obranu častěji, než by se asi kouči Františku Ciprovi líbilo. Karel Zvěřina, jenž by se měl stát novou posilou Prachatických působil v loňské sezoně v týmu Malše Roudné a stal se nejlepším kanonýrem krajského přeboru. “ Karel pro nás bude dobrá posila a doufáme, že se prosadí i střelecky. Stejně tak tomu snad bude i u Honzy Zušťáka, který dnes odvedl vynikající prácí a ukázal, že je prostě kanonýr,“ nešetří chválou Karel Musil.
Útočná síla byla v sobotu dopoledne chloubou Tatranu hlavně v prvním poločase. „Dali jsme i pěkné góly. Škoda jen, že ze začátku kluci vepředu trochu ztráceli míče. Byla možná trochu na nich znát nervozita a asi i respekt ze soupeře,“ hodnotí ofenzivu svého celku kouč. Českobudějovickým fotbalistům se nakonec vyrovnat podařilo. Překopaná sestava hostů pro druhou půli neměla takovou sílu, aby dokázala druholigovému Dynamo vzdorovat. I přes tuto skutečnost, vidí trenér Musil v zápase většinou pozitiva. “To, co jsme tři týdny trénovali a na čem jsme se dohodli, jsme dokázali v utkání realizovat. Zejména si pak myslím, že tomu tak bylo v prvním poločase, který byl z naší strany dobrý,“ mne si ruce lodivod. “Po přestávce jsme stejně jako Dynamo vystřídali hodně hráčů a dali prostor i mladým klukům. To už bylo na hřišti trochu vidět, že taková ta návaznost systému tam nebyla moc dobrá. Dostali jsme se potom i pod tlak a se štěstím jsme udrželi remízu.“
Vše v Tatranu směřuje jednoznačně k cíli, jímž je návrat do druhé ligy. Podle kouče Karla Musila zatím příprava probíhá i přes občasné klopýtnutí dobře. “Já už jsem v tisku říkal, že se zaměříme v přípravě hlavně na taktické věci, takže to si myslím, že se nám dneska podařilo. Podle mého názoru jsme nepředvedli špatný výkon a z výsledku 2:2 máme samozřejmě radost,“ usmívá se kormidelník prachatické bárky. “ Důležité bylo však plnění našich taktických pokynů, výsledek už je jen něco na víc, co nás může těšit. Je to i pro hráče důležité povzbuzení. Je zatím vidět, že cesta, kterou jsme si nastolili, je dobrá a dá se realizovat,“ uzavírá Karel Musil.

Po neúspěchu v utkání s Rapidem Vídeň přišla další rána. Remíza s třetiligovým soupeřem není nejlepší vizitkou mužstva, které se netají myšlenkou návratu do první ligy. “Některé věci jsme si s klukama vyříkali, poněvadž s Rapidem to byl hodně špatný výkon. Na druhou stranu se to musí brát s rezervou, protože je to stále začátek přípravy. Tím ale nechci nikoho obhajovat,“ tvrdí asistent trenéra Karel Vácha. To, že začátek přípravy mívají některá mužstva všelijaký jen ne dobrý, všichni ví. “Výsledky v tomto období sice nemusí být dobré, ale je třeba vidět snahu a dobrý přístup hráčů, což s Rapidem bohužel chybělo. Dnes to bylo trochu lepší,“ najde aspoň malé plus bývalý ligový kanonýr.
Z jeho slov je jasně patrné, že utkání s Prachaticemi vzali hráči na větší vahou a zjistili, že bez kvalitních výkonů v přípravě nebude jejich cesta procházkou růžovým sadem. “Dnes jsme chtěli vyzkoušet všechny hráče, takže na nějaké hodnocení výkonů je zatím hodně brzo. Každopádně je třeba, aby ti hráči přistupovali k utkání na sto procent i když je to příprava. Právě podle té přípravy se pak často ukáže, jaké ambice vůbec ti hráči můžou pro sezonu mít,“ říká Vácha. Trenéři byli spokojeni zejména s tím, že mohli na vlastní oči shlédnout všechny hráče, kteří byli na soupisce. I přestože výsledky nejsou nejdůležitějším faktorem přípravných zápasů, nebere je Ciprův asistent až zase tak na lehkou váhu. “Samozřejmě, že když budeme v přípravě vyhrávat, může se nám do sezony jít podstatně lépe. Když budeme prohrávat, tak naopak může být start těžší, to je jasné. Co se však týče výsledků, musíme být trpělivý. Důležité je najít správné hráče a vykrystalizovat nějakou podobu základní sestavy. Pak teprve se můžeme koukat, jak na tom mužstvo je.“
V sobotním duelu s Tatranem se na trávníku objevily hned tři nové akvizice Jihočechů. Útočník Ivo Táborský, jenž je na cestě na Střelecký ostrov ze Slavie se trenérům ukázal již v Gmündu proti Rapidu. Poprvé za A-tým nastoupil slovinský obránce Žigo Kljajič. “Nedávno byl v Žirovnici na turnaji s B-týmem, odkud na něj přišla chvála. Je vidět, že občas nějakou chybu udělá, ale na druhou stranu ji dokáže opravit a je také aktivní dopředu. Dnes patřil rozhodně mezi lepší články týmu,“ tvrdí asistent kouče. Další posilou, o kterou se na Dynamu hodně stálo, je brněnský Michal Belej, jenž patřil bezpochyby k nejlepším hráčům zápasu s Tatranem. “Splnil to, co jsme od něho očekávali. Je to levonohý fotbalista, který v záloze piluje lajnu. Takový hráč je rozhodně potřeba a i on sám svoji aktivitou dokazuje, že by měl být posilou,“ chválí Vácha, jenž stejně jako fanoušci doufá, že dlouho řešený transfer za Davida Horejše je již na spadnutí. “Otázka přestupu je snad vyřešena, jelikož kluby jsou dohodnuty. Já ale neznám podrobnosti, takže to je spíše otázka pro vedení.“
Nyní se Dynamo chystá na soustředění do rakouského Saefeldu, kde sehraje další přípravná utkání s vysoce kvalitními zahraničními soupeři. “Jsou to čtyři zápasy, takže tam nám to zase něco o mužstvu a o hráčích napoví,“ uzavírá Karel Vácha.