Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Dlouhé tahanice a nejasnosti kolem příchodu brněnské dvojice Michal Belej – Tomáš Belic jsou snad definitivně u konce. Zatímco gólman Belic se ve středečním přátelském utkání proti Mostu objevil v dresu Dynama poprvé, levonohý záložník již absolvoval v minulém týdnu soustředění v Rakousku a v zápasech patřil k nejlepším Jihočechům.
Období nejistoty má Michal Belej, zdá se, již za sebou a může se plně soustředit na to, co umí nejlépe a čím těší českobudějovické fandy. “Jednu chvíli jsem vůbec nevěděl, co se děje, byli jsme totiž s Tomášem Belicem připraveni, že sem pojedeme na přípravný zápas. Nakonec nás však odvolali s tím, že se bude jednat později. Chvílemi jsem opravdu nevěděl, co mám dělat,“ vzpomíná rychlonohý halv. Nakonec se na jihu Čech objevil sám. První utkání sehrál 9. července proti Prachaticím. Od té doby již uplynulo pár dní a Belej se pomalu zabydlel ve svém novém působišti. “Zatím jsem zde velice spokojený, šel jsem se kvůli tomu, abych hrál fotbal a hlavně abych hrál v základní sestavě. Navíc je tu výborná parta a kluci mne bez problému přijali.“

Hrát v základní sestavě. Ano, to byl hlavní důvod odchodu z moravském metropole. Zatímco v předloňské sezoně byl často článkem sestavy, loni mu pod Špilberkem už tolik pšenka nekvetla. Chtě nechtě tak musel začít dvaadvacetiletý záložník přemýšlet o své budoucnosti. “S trenérem Kotrbou jsme se o mé pozici bavili a on říkal, že když o mne bude zájem v mužstvu, kde bych pravidelně nastupoval v základní sestavě, tak mohu odejít.“ Belej se příliš nerozhodoval a když přišla nabídka z Českých Budějovic těšil se na nové angažmá. To se však nerodilo zas tak úplně lehce. “Rozhodující bylo až slovo pana Cipra, který o mě hodně stál,“ děkuje na dálku svému novému kouči.

Michal Belej po svém příchodu ihned naskočil do týmu a odcestoval na soustředění do rakouského Saafeldu. “V Rakousku jsme sehráli utkání s trochu těžšími soupeři. I přesto, že jsme prohráli, to bylo určitě přínosné. Hlavně jsme si potvrdili to, že musíme pořád hodně makat, abychom sezonu zvládli a postoupili,“ dobře ví záložník, který i přes nedobré výsledky v přípravě nemá obavy o dobrý vstup do druhé ligy. “Do začátku ligy máme ještě čtrnáct dní. V plánu je ještě několik přípravných zápasů a krom toho i pohárová generálka s Třeboní. Ještě je dost času. Důležité bude, když budeme vyhrávat v lize. V přípravě nejsou výsledky nejdůležitější věcí.“

Ve středeční přípravném duelu s prvoligovým Mostem odehrál Belej 82. minut. Poté ho vystřídal Příhoda. “Jsem rád, že můžu trávit co nejvíce času na hřišti. Jsem tady kvůli tomu, abych hrál fotbal. Chci dokázat trenérovi, že my jde o dobré výsledky týmu.“ Brněnská posila nastoupila opět na levé straně a po celý zápas pilovala postranní čáru a zásobovala své spoluhráče centry. “Je to moje místo, kde se mi hraje nejlépe. Dříve jsem hrával i více ze středu, ale levý ofenzivní záložník mi svědčí asi nejlépe,“ tvrdí rtuťovité křídlo, které opět ukázalo, že jeho levá noha je velice kvalitně používaným nástrojem. “Dneska už to ale nejde, aby se člověk spoléhal jen na silnější nohu. Musím hrát oběma. Levá je ale samozřejmě silnější, takže s ní kopu všechny rohy a standardky.“ Druhou posilou z Brna se stal gólman Tomáš Belic. “Tomášův přestup byl těžší, protože se mu narodilo dětsko. Nakonec je tu ale taky, což je určitě dobře,“ uzavírá Michal Belej.