Každou minutou se nezadržitelně blíží start jarní části třetí fotbalové ligy - ČFL. Už tuto neděli by měla rezerva Dynama vyběhnout k soutěžnímu utkání, které sehraje v Liberci s místním béčkem. Trenér rezervního týmu Jan Poštulka je se svým týmem na start jarní části již náležitě nažhaven. B-tým má za sebou skvělý podzim, když vybojoval nečekané třetí místo. V zimní přestávce se rezerva rozjížděla pomaleji. Po rozpačitém vstupu do Zimní ligy však dokázala juniorka pod vedením zkušeného trenéra nakonec loňské vítězství obhájit. Nejen o blížící se nadcházející jarní části ČFL jsme si popovídali právě s trenérem rezervy Janem Poštulkou.

Jak probíhala zimní příprava?
Všechno je relativní, ale myslím, že mohu říci, že příprava proběhla a stále ještě probíhá velice dobře. Počasí nám sice moc nepřálo, protože tři měsíce v kuse mrzlo a sněží vlastně ještě teď, ale v rámci možností jsem s přípravou spokojen

Spokojenost panuje i s podmínkami, v jakých příprava probíhala?
S podmínkami můžeme být nadmíru spokojeni. Zimní příprava rezervy se podobala té letní. To znamená, že jsme využili domácího prostředí. Trénovalo se třífázově a k dispozici jsme měli posilovnu i halu. Dle mého názoru mohli být s přípravou spokojeni i hráči.

Považujete vítězství v Zimní lize za prestižní, či spíše splnilo úlohu udržet mužstvo v zápasovém rytmu?
Prestižní určitě ne. Co do výše soutěže jsme teoreticky měli být nejlepší mužstvo. Vůbec nám ale nešlo o to vyhrát celý turnaj. Každý si mohl všimnout, že jsme v zápasech dávali prostor i některým dorostencům. Na druhou stranu bych lhal, kdybych před finálovým zápasem řekl, že jsme turnaj nechtěli vyhrát.

Jak to vypadalo s hráči, kteří zde byli na testech?
Aby to byl hráč, který hned přijde a zapadne, tak to nebyl nikdo z nich. Nemůžeme si dovolit kupovat hráče z jiných týmů, když máme svoje vlastní zdroje. Příchod hráčů odjinud by vlastně vůbec neměl smysl.


Jak se koukáte na to, že se nikdo z hráčů B-týmu natrvalo neprosadil v Áčku?
Já bych to neviděl tak tragicky. V A-týmu vládne obrovský tlak a já se nedivím trenéru Ciprovi, že raději v dané situaci sází na zkušené hráče.

Neměli by být hráči B-týmu častěji povoláváni k přípravným zápasům za Áčko?
Momentálně je u A-týmu dost nových hráčů, které bylo zapotřebí zabudovat do kádru. Pochopitelně proto dostávali přednost právě tito nový hráči.

Je výhodou, že jako asistent A-týmu dobře znáte pendly, kteří chodí do juniorky na výpomoc a na rozehrání po zranění?
Je to obrovská výhoda. Já u těch kluků vidím nejen jejich výkon, ale i mentalitu. Ostatně to byl jeden z faktorů našeho úspěšného podzimu. Nikdo z kluků, kteří nám přišli vypomoci do B-týmu, zápas nevypustil a všichni do jednoho hráli výborně.

Sledujete hru a výsledky dorosteneckých celků?
Abych řekl pravdu, tak zápasy nestíhám. Velice často jsem ale v kontaktu s Petrem Skálou, se kterým situaci neustále probíráme. V Zimní lize jsme dávali šanci především gólmanům na které teď klademe velký důraz. O dorostencích, kteří by měli během roka nakouknout do rezervy ale víme. Každopádně to je naším cílem, neboť právě k tomu slouží celý tréninkový areál a pomalu nastává čas, kdy by první talentovaní fotbalisté měli nastupovat v mužských kategoriích.

Pokud bude B-tým hrát v závěru ČFL v klidných vodách, dostanou dorostenci prostor?
Jaro bude určitě ještě hodně těžké, ale já nepohrdnu žádným hráčem. Společně s A-týmem jsme limitováni 36 hráči a pokud se nám někdo vykartuje a ještě k tomu se někdo další zraní, budu moc rád, když nám někdo od Petra Skály pomůže.

Nebojíte se, že hráči budou cítit z povedeného podzimu uspokojení?
Vůbec ne. Já si právě myslím, že hned první zápasy Zimní ligy je vyvedli z omylu. Důležité bude udržet se co nejdéle nahoře.

Máte nějaký recept, jak se vyhnout případné sérii porážek?
Tak ten asi snad ani neexistuje. Máme vynikající hráče, ale ve fotbale je důležité také štěstí. Bez něj se vyhrávat nedá. A právě to štěstí hraje důležitou roli.

Motivujete nějak hráče před soutěžním utkáním?
Snažím se kluky pokaždé povzbudit, proti silním soupeřům se ale hráči motivují sami.

Dokáží si hráči vzít nějaké ponaučení z prohraného zápasu? Třeba z prohy 1:4 na Bohemce)?
Myslím, že ano. Na Bohemce jsme sehráli dobrý první poločas, druhý nám však úplně utekl. Dostali jsme rychlé góly a nedokázali se zvednout. Domnívám se, že každý si to v hlavě přebral po svém a každý si dokázal vzít z té porážky něco, co mu časem pomůže, aby se podobná věc už neopakovala.

Odpovídá postavení v tabulce kvalita kádru?
Těžko říci. Kádr se nám malinko oslabil. Hodně záleží na trenérovi A-týmu koho nám půjčí. Pokud dostaneme kohokoliv z Áčka, hned jsme o něco silnější.

Proti komu se momentálně v ČFL hraje nejhůře?
Nejde říct nejhůř. V ČFL jsou soupeři hodně podobní. Spíše by mě mrzelo, kdyby nás už před zápasem někdo odsoudil do role nazdárků a vy potom už nemáte šanci s tím nic udělat. I takové zápasy bohužel jsou.

Nebojíte se, že se většina týmů třetí ligy bude chtít na Dynamo po vydařeném podzimu vytáhnout?
Tak to ale má být. Ještě když jsem chytával, tak jsem se pokaždé chtěl na lepšího soupeře vytáhnout.

Sledujete výsledky ostatních jihočeských celků v ČFL?
Sleduji a pokaždé výsledky proberu se svým asistentem Ladislavem Bernátem.

Koho považujete za favority na postup z ČFL?
Je to hodně těžký. Adeptů tam je víc. Favoritem byly Prachatice, ale v závěru podzimu prohospodařily několik bodů. Dalším favoritem je Bohemka. Mám na mysli tu pravou Bohemku – z Vršovic. Ale i ta druhá Bohemka má nějaké naděje. Sice oslabil Varnsdorf, ale i ten má ještě šance. Na postup tam vypadá i Čáslav.

Pravá Bohemka je podle Vás ta z Vršovic?
Bohemka podle mne bude vždycky ta vršovická. Já tam hrával deset let a pokaždé, když slyším Bohemka, tak to rozhodně nespojuju se Střížkovem. Přesně do právní problematiky nevidím, ale ať se na mě lidi nezlobí, Bohemka je pro mne spojena s Vršovicemi a s Tondou Panenkou a ….

Kdo podle Vás z ČFL sestoupí?
To nejde říct. Soutěž je dlouhá a spadnout může kdokoliv

Jaký podíl nese na skvělém umístění po podzimu sehranost hráčů a jejich dobrá parta?
Tohle všechno hrálo velice důležitou roli. Jsou zápasy, které se mi líbily víc a které se mi líbily míň. Některé zápasy nám nevyšly, v některých jsme zase měli štěstí. Skvělá parta ale hraje velice důležitou roli.

Když jste nastupoval k rezervě, kolik jste chtěl mít po podzimu bodů a na jaké jste chtěl být příčce?
Vůbec jsem si podobné cíle nedával. Umístění není náš cíl. Rezerva slouží k rozehrání hráčů a ne k dobrému umístění.

Nemáte obavy, že po sezóně odejde z B-týmu hodně hráčů?
To je také problém každého Béčka. Každý máme nějaký svůj zenit a podobné je to tady. Jakmile se některý z hráčů déle neprosadí, bude chtít odejít, to je jasné.

Na jakém hřišti bude hrát rezerva své domácí utkání?
Většinu zápasů bychom měli odehrát na Složišti. Hojně se začne využívat umělá tráva a to nejen u nás. Hned první zápas v Liberci máme hrát na umělce, v Břevnově by se také mělo hrát na umělé trávě. Uvidíme, jak to bude vypadat na Složišti.

Který z obou stadionů Vám osobně vyhovuje lépe?
Nám velice vyhovovalo Složiště. Ale dařilo se nám i na Střeleckém ostrově, kde jsme zlomili prokletí a dokázali zde konečně vyhrát.

Nejhezčí zápas na lavičce B-týmu?
Nejhezčí byl ten s Chomutovem. Tam nám padlo všechno do čeho jsme kopli. To byl zkrátka koncert.

Nejhorší zápas na lavičce B-týmu?
Asi ten v Krči. Tam byly body velice snadno hratelný, ale za svůj výkon jsme si je ani nezasloužili.

Cíl do jara?
Aby si hráči udrželi formu a aby vše pokračovalo tak, jak má být. Samozřejmě bychom co nejdéle chtěli hrát na špici tabulky. Nejhůře hrát o střed tabulky.

Děkuji za rozhovor