Pořádnému rozjezdu II. ligy brání neustále zima. Vlastně ani ne tak zima, jako neutěšený stav fotbalových trávníků. V první jarním kole se proto odložilo šest zápasů. Odehrála se jen utkání Kladna s Hlučínem a Brno B s Xaverovem. Ostatní byla odložena na 5. 4. Vítkovice a Hlučín se před začátkem jarní části nechaly slyšet, že se budou hlavně snažit o záchranu. Hlučínští v zimní pauze přišli o tři klíčové fotbalisty, ale šest jich získali. Změnila se hlavně obrana. Vítkovice jsou po podzimní části předposlední a vědí, že je nečeká nic jednoduchého.
O klíčového útočníka přišly Kunovice. Nejlepší střelec Faldyna totiž posílil SK Dynamo České Budějovice. Další útočník slováckého klubu Matůš bude po operaci chybět celé jaro. Kladno vstupuje do jarní části s jasným cílem, kterým je postup do první ligy. Klub se svými ambicemi vůbec netají a jaro zahájil výhrou 3:1 nad Hlučínem. Stejně tak i Hradec Králové by se rád po 30. kole ocitl v první lize.

Problémy mají v Pardubicích, kde stále mohou na domácím stadionu hrát pouze za cenu výjimky od ČMFS. Rekonstrukce stadionu se sice plánuje, žádné zahájení prací se však dosud nekonalo. A tak se Pardubičtí obávají, aby nepřišli i o druhou ligu. Ještě 2. 3. uváděla média, že „Žižkovský trávník je ve velmi dobrém stavu“, o den později už bylo jasné, že bude i zápas Žižkova s Budějovicemi odložen.

Zápasy 16. kola:
Kladno – Hlučín 3:1 (31. a 55. z pen. Veleba, 66. Marek - 58. Dombi)
Brno B – Xaverov 0:0

Kladno splnilo roli favoritů a s Hlučínem si hravě poradilo. Hlavním hrdinou zápasu byl Veleba. Nejdříve ve 31. minutě zužitkoval Cigánkovu ideální přihrávku a v 55. min. proměnil penaltu. Hlučínští vzápětí využili nedorozumění v kladenské obraně, ale potom již na hřišti znovu úřadoval Veleba. Měl dokonce šanci na hattrick, ale zbrkle ji zahodil. Své zaváhání napravil v 66. minutě, kdy naservíroval míč Markovi, jenž obešel gólmana a vsítil do prázdné branky. Hosté mohli v závěru snížit, ale brankář Vašek změnu skóre nepřipustil.

Pro Brno B znamenal zápas s Xaverovem již desátý nerozhodný výsledek v sezóně. Zpočátku se hrál oboustranně opatrný fotbal. V závěru první půle zkoušeli štěstí prvními přímými střelami na brněnskou branku hosté, ale Lukáš Marek ani Hašler gólmana Hrubého nijak výrazně neohrozili. Po změně stran vzruchu před brankami přibylo, žádná z šancí ale gólem neskončila. Z hostů promarnili velké příležitosti Vašíček s Chlebounem, brněnskému Polákovi vyrazil střelu brankář Marek.

V tomto kole bylo uděleno 5 žlutých karet, červená žádná. V návštěvnosti je dosti slušný rozdíl. Mezitím co v Kladně bylo 1 025 diváků, v Brně si našlo na stadion cestu pouhých 129.

Ani druhé kolo nedopadlo nejlépe. Dopadlo totiž úplně stejně. Odehrály se opět jen dva zápasy. Tentokrát hrála Sparta B s Hradcem Králové a Vítkovice s Kroměříží.

Zápasy 17. kola:

Sparta B – Hradec Králové 1:1 (90. Sivok – 78. J. Semerák)
Vítkovice – Kroměříž 1:1 (90. M. Kaloč – 38. L. Zakopal)

Remízu záložnímu týmu Sparty zachránil uzdravený Tomáš Sivok až v nastaveném čase. Východočeši, kteří se posunuli na druhé místo v tabulce, vedli od 73. minuty, kdy se trefil Semerák. V první půli byla hra Sparty B plná nepřesností a k ohrožení hradecké branky se Letenští nedostali. Hradec Králové si dokázal vypracovat několik šancí. Koncovka ale vázla. Nejprve se nedařilo Černému, v 15. minutě zase neuspěl před sparťanským gólmanem Karnay. Stejný hráč promarnil další velkou příležitost v závěru první pětačtyřicetiminutovky, když po hrubce Grigara nedokázal vsítit do prázdné branky. Úspěšný nebyl ani Černý. V 78. minutě poslal hosty do vedení po akci Jůna střídající Semerák. Sparta B při velkém úsilí nakonec dokázala vybojovat alespoň bod za remízu.

Kroměříž měla ve Vítkovicích celou dobu herně navrch. Vedla od 38. minuty, kdy se trefil Zakopal. Nakonec však o tři body přišla v nastaveném čase, stejně jako Hradec na Letné, a to zásluhou záložníka Kaloče.

V tomto kole byly uděleno 8 žlutých karet, diváci byli vyrovnaní. Na Spartu přišlo 420 fanoušků, ve Vítkovicích sledovalo zápas 311 diváků.