Velmi příjemné odpoledne prožili na Střeleckém ostrově všichni fotbaloví nadšenci, kteří i přes ne příliš idální počasí navštívili duel mezi Dynamem Českém Budějovice a Hlučínem. Jihočeši svého soupeře zničili šesti góly, z nichž hned pět padlo hlavou po centrech z pravé strany. Ústřední postavou zápasu byl ostatně jako téměř vždy reprezentant Karel Poborský, který jednu branku vstřelil a na další čtyři přihrál.
Trenér František Cipro postavil do zápasu předpokládanou sestavu, ve které na pravé straně zálohy nechyběl reprezentační záložník Karel Poborský. Jedinou menší změnou oproti předzápasovým předpokladům bylo zařazení zkušeného Davida Homoláče na postu stopera - z Brna hostující Radek Mezlík zůstal na lavičce náhradníků.

Jihočeši sice do utkání vlétli jako velká voda, avšak první velkou šanci si vypracovali ve 3. minutě hosté, když metr za velkým vápnem fauloval Bureš a následný nebezpečný přímý kop lehce tečoval domácí gólman Filipko na rohový kop. Fotbalisté Dynama měli v následujících minutách míč častěji na kopačkách, přesto se ale museli několikrát bránit, protože hosté v krátkém sledu vybojovali další dva rohové kopy. V obou případech směřoval do vápna nebezpečný míč, avšak brankář Filipko byl vždy na místě a žádné větší komplikace nepřipustil. Svěřenci Františka Cipra začali přidávat na obrátkách po úvodní čtvrthodině hry. Dispečerem většiny akcí Dynama byl agilní Karel Poborský, který svojí brilantní technikou udivoval i hlučínské fotbalisty, kteří chvílemi spíše sledovali, co všechno český reprezentant s míčem dovede.

Své mistrovství předvedl Poborský v 17. minutě, kdy s míčem u nohy přešel přes téměř celé hřiště, vůbec mu při tom nevadilo, že kolem něj poskakují nešťastní obránci Hlučína a v nejlepším možném okamžiku levou nohou nacentroval na Petra Faldynu, který hlavičkovým pokusem nechal pouze vyniknout brankáře Bolka. S přibývajícími minutami se opět krátce osmělili i hosté, avšak z aktivního napadání dokázali vytěžit pouze dvě žluté karty pro Bureše a Pivoňku. Ve 27. minutě tak udeřili domácí - Poborský neohroženě vletěl do vápna a po otočce krásným obloučkem našel před prázdnou brankou Václava Mrkvičku, jenž neměl potíž zavěsit - 1:0. Poborský na pravé straně hřiště řádil i v následujících minutách, další branky Dynama se diváci dočkali ale "až" za šest minut, kdy si dvojice Poborský-Mrkvička spolupráci zopakovala a druhý jmenovaný vsítil opět po centru z pravé strany svojí druhou branku v zápase. Neuběhly ani další tři minuty a po závaru ve velkém vápně Hlučína se po zákroku na Mrkvičku dožadovali domácí pokutového kopu, píšťalka hlavního rozhodčího ale zůstala němá. Ve 39. minutě vyslal první přímou střelu Hlučína veterán Veselý - se skákavým míčem ze střední vzdálenosti ale Filipko problémy neměl. Minutu před koncem poločasu předvedl něco pro oko diváka kapitán Vozábal - jeho povedený taneček okolo trojice protihráčů utnul až na poslední chvíli jeden z obránců. V samém závěru poločasu Jihočeši hru stále kontrolovali a hostující Hlučín se prakticky k ničemu nedostal...

Ten, kdo měl v prvním poločase k výkonu Dynama nějaké výhrady, musel ve druhé části uznale zatleskat. K první střele se sice dostal opět hostující hráč (Novosad), poté měl dobrou možnost i Petr Veselý, když z dobré pozice zahrával přímý kop, avšak následující minuty byly výhradně v režii Jihočechů. Veškerou hru Dynama opět ovládl Karel Poborský, který v 54. minutě dokončil svůj asistenční hattrick, když z přímého kopu z pravé strany našel hlavu nabíhajícího Davida Homoláče, který nekompromisně do protipohybu brankáře Bolka zvýšil na 3:0. V 58. minutě musel dvakrát zasahovat Filipko, přesto byla stála převaha Dynama více než patrná. Potlesk na otevřené scéně sklidila akce Plocka, Mrkvičky a Poborského, kterou zastavil jen s notnou dávkou štěstí jeden z hlučínských beků. Další nevýraznou střelu z dálky si pak připsal v 73. minutě Veselý a to byla také poslední výraznější chvilka hostujících hráčů.

Čtvrtého úspěchu Dynama se v 77. minutě dočkal i nový hráč Petr Faldyna, který opět hlavou a opět z pravé strany usměrnil povedený Plockův centr. Pouhé dvě minuty přítomnosti na hrací ploše stačili Ivo Táborskému, aby přidal po centru Karla Poborského pátý úspěch Jihočechů. Poslední desetiminutovku Jihočeši zdaleka pouze nedohrávali a i za jasně rozhodnutého stavu se stále tlačili do útoku. V 89. minutě vstřelil prudkou střelou z úhlu šestý gól Dynama Poborský, jeho radost ale přerušilo písknutí signalizující ofsajd. Nejlepší hráč na hřišti Karel Poborský se ale střeleckého úspěchu nakonec dočkal, když ve třetí minutě nastaveného času po samostatné akci prostřelil z velkého vápna našťastého brankáře Bolka.

Střely na branku

Související články

Preview: Pokus číslo čtyři, tentokrát s nováčkem z Hlučína (24.3.2006)
Pozvánka trenéra: Snad nám počasí neudělá další čáru přes rozpočet, říká František Cipro (25.3.2006)
Online: Online reportáž (26.3.2006)
Ohlasy hráčů: Všichni jsme byli nabuzeni, tvrdí dvougólový střelec Václav Mrkvička (26.3.2006)
Ohlasy trenérů: v pondělí dopoledne (26.3.2006)

Hodnocení hráčů Dynama

Hodnocení redakce

Filipko - 7,5
Skála - 6,5
Homoláč - 6,5
Pivoňka - 7
Bureš - 6
Poborský - 9,5
Dvořák - 6
Vozábal - 7
Plocek - 7
Faldyna - 6,5
Mrkvička - 8,5
Belej - 5,5

Muž zápasu (podle fanoušků)


hlasovat můžete na hlavní stránce

Fotogalerie


Ohlasy trenérů

František Cipro: "Po začátku zápasu byla na našem týmu znát velká nervozita. Dlouho jsme nyní nehráli a v naší hře byly fáze, kdy jsme vůbec neudrželi balon a během první dvacetiminutovky Hlučín zahrával snad pět rohů a my jsme inkasovali dvě žluté karty. Po našem druhém gólu se to ale uklidnilo i když určité pasáže i za stavu 2:0 nebo 3:0 nebyly z naší strany dobré. Pak přišly ještě další desetiminutovky, během kterých jsme vstřelili vždy po dvou gólech. Pět našich gólů padlo po krásných centrech ze strany a takhle bychom chtěli i nadále hrát."

Erich Cviertna: "Pro domácí to dnes byla pěkná neděle. Co se týká zápasu, tak se v prvním poločase dá říci, že jsem mohl být spokojen, protože nyní máme problémy s přípravou a přesto jsme hráli poměrně dobře. Opět jsme ale předvedli několik našich tradičních minel a ty rozhodovaly o gólech. V první části jsme si vytvořili i několik standardních situací, avšak žádnou jsme nedokázali proměnit. Ve druhém poločase jsme hráli spíše tak, že jsme si chtěli dát aspoň nějaký ten gól, útočili jsme a tím pouštěli domácí do rychlých protiútoků. Dnešní výsledek byl pro nás asi krutý, přesto věřím, že se z porážky poučíme..."