Turnaj v Písku si v dresu Dynama České Budějovice zahrálo dvacet fotbalistů. V zápasech se objevily až na reprezentanta Jeslínka všechny nové akvizice týmu a k vidění byla i jedna zcela nová tvář. Kouč František Cipro do obou zápasů postavil rtuťovitého útočníka Jablonce Jana Svátka, který bude v Budějovicích nyní hostovat. "Teď na jaře jsem toho moc nenahrál a přitom teď už potřebuji opravdu co nejvíce hrát. Hostování v Budějovicích beru jako velkou šanci a doufám, že se prosadím," řekl třiadvacetiletý útočník, který svými výkony na turnaji v Písku určitě zaujal. V prvním zápase proti Kladnu nastoupil v útočné dvojici s Liborem Balážem, jenž bude v Dynamu také minimálně v podzimní části sezony hostovat z Brna.
Jablonecký Jan Svátek na sebe při svém debutu za Dynamo upoutal dobrým pohybem a nezměrnou bojovností. Se svým výkonem ale příliš spokojený ještě nebyl: "Můj dnešní výkon nebyl rozhodně ideální, včera jsem byl ale s týmem teprve na prvním tréninku, a tak doufám, že se to všechno ještě zlepší." Nadějný fotbalista, který s fotbalem začínal v pražské Spartě také naznačil, jakým způsobem se do Dynama v uplynulých dnech dostal. "Já jsem o chystaném hostování nic nevěděl. Pak mi akorát volali ve čtvrtek, když jsem už odjížděl na soustředění s Jabloncem, zda chci jít na hostování do Budějovic. Já jsem pak mluvil s trenérem Radou, který mi řekl, že to bude pro mě lepší, protože v Jablonci je to teď hodně nabité. Já jsem byl rád, že mohu jít sem a že snad budu pravidelně hrát," řekl útočník, který má na svém ligovém kontě aktuálně 32 zápasů a 3 vstřelené góly. Ač je Janu Svátkovi teprve třiadvacet let, stihl za svojí kariéru projít již řadu klubů v první lize: "Byl jsem ve sparťanském béčku, poté jsem šel na hostování do Opavy, jenže tam jsme nakonec spadli. Chtěl jsem ale hrát ligu a proto následovalo moje hostování v Plzni. V zimě se Sparta dohodla s Jabloncem, zrušila moje hostování v Plzni a já do Jablonce odešel na přestup." Do Dynama přišel především jako posila do útoku, která by měla střílet co nejvíce branek. Sám hráč potvrdil, že se snaží tlačit co nejvíce do zakončení. Svůj oblíbený způsob střílení branek ale neprozradil: "Těžko říci jestli dávám častěji góly nohou nebo hlavou, jsem hráč do vápna a snažím se být tím koncovým, co střílí góly."
Jan Svátek nepřichází do Dynama jako do zcela neznámého prostředí. Většinu hráčů týmu sice dříve osobně neznal, přesto hned s několika si již v jednom mužstvu zahrál. "Pár kluků určitě z týmu znám. Znám kluky ze Sparty, co teď přišli. Z Opavy znám Jakuba Bureše, takže úplně neznámé to tady pro mě není," pokračoval. Ambice Dynama před nadcházející ligovou sezonou odhadovat nechtěl, přesto si ale myslí, že tým nebude hrát v nejvyšší soutěži druhé housle. O to by se měl postarat také bývalý reprezentant Karel Poborský, který se rozhodl pokračovat ve fotbalové kariéře. "Z toho, že bude Karel Poborský pokračovat v kariéře a že si s ním budu moci zahrát, mám pochopitelně velkou radost a těším se na to. Dokonce bych řekl, že to pro mě bude čest, hrát s takovým fotbalistou v jednom týmu," řekl dále s jiskrou v oku Svátek.
Mladík, který se v týmu Dynama teprve lehce rozkoukává byl také o jednoho z rozhodujících okamžiků turnaje v Písku. Fotbalisté Dynama prohrávali v úvodním zápase s Kladnem těsně před koncem 1:2, když v nepřehledné situaci odpískal sudí Jílek pokutový kop ve prospěch Dynama, díky kterému vyrovnal na konečných 2:2 Ladislav Volešák. "Při tom vyrovnávajícím gólu jsem centroval do vápna, jeden z bránících hráčů to rukou srazil, míč se sice dostal k Mrkvičkovi, který se však k zakončení nedostal a rozhodčí přerušil ponechanou výhodu a odpískal pokutový kop." Přímo do střelecké listiny se mohl Svátek zapsat také v 18. minutě, kdy měl na hlavě úvodní branku zápasu. Jeho hlavičkový pokus ale bravurně zneškodnil kladenský gólman "To byla velká šance a to bych měl určitě proměňovat. Taková příležitost může v lize rozhodovat o bodech," uvědomuje si mladý střelec. Díky svým dobrým výkonům na turnaji v Písku neřekl rozhodně poslední slovo a svou kvalitu by mohl jistě předvádět i v průběhu prvoligové sezony...

Svůj druhý a třetí zápas v dresu Dynama odehrál na turnaji v Písku také exbrněnský útočník Libor Baláž, jehož hostování se dojednávalo v průběhu týdne. Zatímco Jan Svátek přišel do Dynama proto, aby mohl ve svém nízkém věku hrát pravidelně nejvyšší soutěž, Baláž přichází jako zkušený ligový fotbalista, který nenašel společnou řeč s vedením brněnského klubu. "Po vzájemné domluvě s vedením Brna jsem se rozhodl, že to zkusím jinde. Já i vedení klubu jsme se shodli na tom, že by mi prospěla nějaká změna, já jsem to určitě uvítal, dostal jsem nabídku z Budějovic, kterou jsou okamžitě přijal a myslím, že jsem udělal dobře," řekl Baláž ohledně svého příchodu do Dynama. O tom, že bude na jihu Čech v podzimní části sezeny hostovat, se příliš dlouho nemusel rozmýšlet: "Trenér Cipro mi říkal, že mě zná ještě z Bohemky. Řekl, že by mě chtěl a já jsem jeho nabídku přijal. Já jsem se s vedením Budějovic dohodl okamžitě, celou dobu se řešila pouze dohoda mezi oběma kluby. V Budějovicích jsem teď na půlročním hostování s opcí."
Libor Baláž, který v lednu oslavil devětadvacáté narozeniny, má na svém kontě 118 ligových startů, v nichž stihl nastřílet dvanáct branek. Všechny tyto starty nasbíral ve dvou klubech: "První ligu jsem si zahrál za Bohemku a Brno. V Bohemce jsem hrál pod trenéry Petrželou, Uhrinem a poté si mě do Brna vzal trenér Jarůšek, dále tam byl pan Kotrba a nakonec Mazura." Především poslední sezona nekončila pro zkušeného fotbalistu vůbec dobře. Trenér Mazura mu přestával dávat šance a hráč se rázem ocital na lavičce náhradníků. "Za poslední půlrok jsem si v přípravě dvakrát zlomil nos. Poté jsem se během ligy dostával na hřiště jen těžko. Nastoupil jsem asi pětkrát nebo šestkrát v základní sestavě a zbytek jsem dohrával tak po poločase," vzpomínal Baláž s trochu trpkým úsměvem. Poslední dvě sezony navíc musel navíc často opouštět svůj oblíbený útočný post a jeho snaha byla především zaměřena na defenzivu: "Určitě jsem uvítal, že mohu hrát tady v Budějovicích opět v útoku. Do Brna jsem přišel z Bohemky jako útočně laděný krajní záložník nebo útočník a nakonec jsem tam hrál dva roky krajního beka."
Ani on neměl sebemenší problémy s aklimatizací v mužstvu: "Z hráčů znám dobře Davida Horejše, který byl se mnou nyní v Brně a také z Bohemky Ivana Dvořáka." Na jihu Čech našel tolik potřebný klid a věří, že by Dynamo nemuselo v následující sezoně pouze bojovat o záchranu. "Budějovice jsou krásné město. Zatím jsem moc spokojený. V klubu je mezi kluky dobrá parta a myslím, že na ligu bude tady dobré mužstvo. Navíc začne s námi příští týden trénovat Karel Poborský, takže kvalita tady určitě je," řekl Libor Baláž závěrem.