Přípravu fotbalistů SK České Budějovice zpestřila jedna velmi kladná zpráva. Fanoušci Dynama z ní rovněž budou mít velkou radost. Strůjce posledního vítězství Jihočechů, Jaroslav Černý, podepsal na jihu Čech novou smlouvu. „Uplatnili jsme na něj opci. Hostování se tak změní v přestup,“ informoval hlavní trenér a sportovní ředitel v jedné osobě František Cipro. Lodivod hlavního mužstva se pak ještě dále rozhovořil o momentální situaci svého týmu. A to nejen s ohledem na nejbližší duel Gambrinus ligy, ve kterém na Střelecký ostrov v neděli zavítají fotbalisté Kladna.
Vrásky na čele kouče Cipra v poslední době mírně přibývají. A to i přesto, že Dynamo naposled vyhrálo na Slovácku 1:0. Utkání v sobě skrylo první část dvouzápasového trestu Horejše s Homoláčem za osm žlutých karet. „K nim se ještě navíc přidal Plocek (pozn.: čtyři žluté karty), čili se dá říci, že máme v podstatě vykartovanou celou obranu, nebo přesněji tři hráče z obrany,“ povzdychl si zkroušeným hlasem František Cipro. „Budeme si s tím muset nějak poradit. Ale jak, to zatím nevím,“ dodává hlavní kouč Jihočechů. Karetní hříšnici si však žádné zápasové dovolené rozhodně neužijí. „Neříkám že všichni, ale někteří z nich půjdou hrát za béčko,“ upřesňuje program karetních absentérů. Pomoc rezervnímu týmu lze však očekávat i od dalších hráčů prvního týmu, kteří se nepříliš prosazují do základní jedenáctky Františka Cipra. B-tým v sobotu čeká souboj se záložním týmem Příbrami.
Ze Střeleckého ostrova ale přeci jen jedna dobrá zpráva vysvitla. Novou smlouvu na jihu Čech podepsal záložník Jaroslav Černý. Technicky dobře vybavený hráč doposavad v Dynamu hostoval z Brna. „Uplatnili jsme na něj opci. Hostování se tak změní v přestup. Nyní je již náš hráč a dokonce jsme za něj už uhradili i část finanční úhrady,“ lebedí si zkušený stratég nad sjednaným transferem. Dvouletá smlouva do dubna 2009 může být následně prodloužena až o dva další roky. První rok může oplatnit opci vedení klubu a poté ještě o další rok při vzájemné dohodě mezi klubem a hráčem. Podobným směrem by se vedení klubu rádo vydalo i nadále. „Víme, že ta naše situace není ideální, když máme spoustu hráčů na hostování. Taky bychom byli rádi, kdyby tady byli jen samí kmenoví hráči, ale všechno bohužel nejde. Podstatnou roli při jednáních hraje také otázka financí. „Rádi bychom ale, aby se například hostování Volešáka či Táborského také změnila v přestup,“ doplňuje František Cipro další možné změny v hráčských smlouvách.

A jak jste prozatím vůbec spokojen s počinem svých svěřenců v jarní části?
Tak já bych to takto nerozděloval. Je třeba se na výsledky dívat celkově. Já jsem říkal, že k našemu cíli, jímž byla nebo stále je záchrana, by mělo stačit třiatřicet bodů. Deset kol před koncem jich máme devětadvacet, v což snad nikdo ani nedoufal. Je to malý zázrak. Navíc pořád žijeme i v poháru. Na druhou stranu nás ale čeká příšerné rozlosování. Proto bychom potřebovali nyní proti Kladnu vyhrát a mít pak klid. Co mě ale rozhodně netěší, tak je počet karet. V lize jich máme ze všech týmů s velkým odstupem největší počet. To mě štve, protože na to strašně doplácíme. Nehrajeme, a snad ani celé jaro nebudeme hrát kompletní. Jedná se přitom o zbytečné karty...

Čemu to lze přičíst? Například nedisciplinovanosti hráčů?
Když to vezmeme statisticky... Většina karet je za fauly. To jsou ale hloupé naivní fauly, které kolikrát nic neřeší. Potom dále nesportovní chování, gestikulace k rozhodčímu, zakopnutí balonu... Takové kraviny, které se prostě nemohou stávat. My dostaneme doma s Mostem sedm karet, v Brně venku šest, teď na Slovácku čtyři. To máte sedmnáct karet za tři zápasy, což je šílené. Z toho pak plynou obrovské problémy.

Proti Slovácku jste si pochvaloval defenzivní činnost mužstva. Jak to ale z vašeho pohledu vypadalo směrem dopředu?
Chtěli jsme hrát na brejky, a myslím si, že tam k těm přečíslením docházelo. Jak z pravé strany Karlem Poborským s Plockem, tak z druhé Černý, Táborský a Holenda. Fakt, že jsme měli asi pět dalších vyložených šancí, svědčí o tom, že ofenziva nebyla tak špatná. Ten zápas byl celý dobrý.

Po utkání jste si především pochvaloval výkon Kladrubského ve středu obrany. Je možné, že by tedy mohl ze sestavy vytlačit některého z obvyklých stoperů? Nebo s ním stále počítáte zejména na pravý okraj obrany?
Stát se může všechno. Zatím bych to nechal otevřené.