Českobudějovická tvrz padla. Hostující mužstvo si ze Střeleckého ostrova odvezlo tři body poprvé od úvodního kola Gambrinus ligy. Tenkrát na jihu Čech vyhrál mistrovský Liberec. Více jak osm měsíců drželi svěřenci trenéra Františka Cipra domácí nerorazitelnost. Každá série však jednou končí. A ta Dynama skončila proti Kladnu. Nutno však podotknout, že Středočeši k vítězství dokráčeli až velmi snadno. Usnadnil jim to velice nevýrazný výkon domácího mužstva. „Soupeř nás přehrál především ve středu hřiště,“ viděl jednu z hlavních příčin porážky trenér Cipro.
Domácí vstup do jara se Jihočechům příliš nevyvedl. Remíza a předvedený výkon s Mostem se však do jisté míry dal omluvit zákeřnou virózou, která řádila v českobudějovickém kádru. Totéž už ale rozhodně neplatilo proti Kladnu. „Já jsem si myslel, že jsme si hned všechno vybrali už minule s Mostem,“ pronesl kouč František Cipro. Jeho výběru se v domácích utkáních vůbec nedaří. „Na naší hře byl strašně vidět rozdíl ve výkonu oproti Slovácku… Momentálně si to nedokážu vysvětlit,“ byl tak trochu rozčarován na tiskové konferenci zkušený trenér. K tomu měl i pádný důvod. Jeho svěřencům scházela k ideálnímu výkonu opravdu notná dávka. „Kladno vyhrálo zaslouženě. Bylo lepší od začátku utkání, které se nám moc nepovedlo,“ přiznal hlavní stratég na jihočeské lavičce. Vinu však na nic svalovat nehodlal. „Soupeř nás přehrál především ve středu hřiště, byl běhavější. Nám vůbec nezahrála středová řada,“ posteskl si František Cipro.

Jihočeši si za celý zápas prakticky vytvořili pouze jednu jedinou příležitost ke vstřelení branky. Do ní se ve 43. min. prodral Ivo Táborský. „Možná, že se ten zápas mohl lámat v momentě, kdy Táborský neproměnil naši jedinou šanci a z následného protiútoku jsme naopak gól do šatny inkasovali my,“ vzpomněl na hořký moment, kdy Křížka v brance překonal kladenský Kalina. Druhý gól pak domácí inkasovali po standardní situaci. A onou situací byl rohový kop. Statistika rohových kopů sice není rozhodující, ale o lecčems také vypovídá. České Budějovice za celý zápas nezahrávali vůbec žádný rohový kop, Kladno sedm. „I to o něčem svědčí,“ posteskl si lodivod Dynama.

Průběh duelu s Kladem dal Františku Ciprovi v mnohém za pravdu. Po podzimní jízdě Dynama se ozývali hlasy o pohárových příčkách. Ty však kouč Jihočechů velmi obezřetně krotil, za což býval ze strany novinářů či fanoušků i kritizován. „Vyčítalo se mi, že nemluvím o pohárech, a když se na ten dnešní výkon podíváme,…" pronesl zklamaným hlasem. Prohra s Kladnem pro Dynamo opravdu znamená návrat do reality a uvědomění si reálných možností mužstva. „Někteří hráči by se měli hlavně probudit, zapomenout na nějaké poháry a spadnout na zem, tam, kam někteří z nich patří,“ dodal František Cipro. V sestavě se sice musel obejít bez tří hráčů pykajících za karetní tresty, ale to na celkovém dojmu nic neměnilo. „Na to se vymlouvat nemůžeme, prostě to tak je. Jako mužstvo jsme hráli velice špatně,“ byl si vědom rovněž i sportovní ředitel Dynama. Že by v nepovedeném utkání dal příležitost řadě mladíků čekajících na svou šanci, ani nepřemýšlel. „Poslat za toho stavu 0:2 na hřiště ty mladé kluky, tak to je odepíšu, neblázněte,“ reagoval na otázky podobného typu z úst novinářů František Cipro.

Chladnější hlavu mohl mít po skončení utkání rozhodně Miroslav Koubek. Kladenský trenér byl o poznání spokojenější. Nejenže jeho tým předvedl kompaktnější výkon, ale především získal poprvé na jaře tři body. „My jsme na jaře hráli ve všech třech zápasech dobrý fotbal a pokaždé z toho vyšla remíza. Dvakrát doma a jednou venku,“ potvrdil muž s mírně chraplavým hlasem. „Náš problém je v produktivitě, góly nedostáváme. Mužstvo prokazuje svou sílu a cítili jsme, že máme dobrou sportovní formu. Potřebovali jsme ji ale podtrhnout. Nebo-li prodat ji do jednoho vítězství a tím se, jak se říká, trochu nakopnout. To se nám podařilo v Budějovicích,“ přiblížil rozpoložení svého výběru Miroslav Koubek. „I dnes jsme potvrdili naši určitou kvalitu, která byla v minulosti mnohdy zpochybňována. V zimě jsme udělali spoustu práce a navíc se i posílili,“ doplnil ještě holohlavý trenér.

Středočeští fotbalisté působili oproti Dynamu vyzrálejším dojmem. Míč drželi častěji ve své moci a jejich souhra byla kvalitnější. „Domnívám se, že jsme vyhráli zaslouženě, soupeře, proti kterému se nám daří, jsme do ničeho nepustili a sklidili zasloužené ovoce,“ liboval si Miroslav Koubek. Hráči v bílých dresech byli pohyblivější a v osobních soubojích důraznější. Přechod do útoku byl v podání Kladna také rozhodně povedenější, než ze strany Jihočechů. „Soupeře jsme v útočné fázi zlobili, a myslím si, že se to tam začalo lámat, když se Vašku Kalinovi povedla ta utěšená střela,“ zmínil vedoucí branku. Jméno kladenského kouče několikrát hlasitě vzývala i skupinka fanoušků, která přicestovala na jih Čech. Koubek jim na odezvu pokynul. Vedle věrnosti skalních příznivců mohl být spokojen i s předváděným fotbalem svých svěřenců. „Vsadili jsme na takový rychlý, běhavý a kombinační fotbal,“ nastínil určenou taktiku. Tu jeho mužstvo ukázkově plnilo. „Jsem strašně spokojený, ale zároveň i velmi pokorný. Protože Budějovice hrají dobrý fotbal, což jsem viděl na Slovácku. Máme ale obrovskou radost. Dnes se nám podařilo udělat takový průlom do našeho postavení v tabulce. Dosud bylo viklavé a dnešní výhrou jsme jej upevnili,“ byl očividně spokojen Miroslav Koubek, který na tiskové konferenci prozradil i to, že Kladenští se velmi pečlivě soustředili především na pokrytí záložní řady Českých Budějovic.

Přísnější měřítko mimo jiné snesla trojice sudích. Hlavní arbitr Paták při soudcování působil velice jistě a utkání odřítil s nebývalým přehledem. Jeho asistent Filgas se navíc možná postaral o jediný úsměv na tváři českobudějovických fanoušků. To když jej hostující útočník Veleba při snaze o útok nechtěně knokautoval u postraní čáry k zemi. Muž s praporkem v ruce sice na chvíli zaujal polohu ležmo, ale po krátkém ošetření opět pevně stál na nohou a v utkání se mohlo bez problému pokračovat. Podobné ošetření možná potřebovali i domácí fotbalisté, jenže žádná živá voda na pokropení mátožných Jihočechů bohužel nebyla k sehnání.