V těchto dnech na jeho tváři sotva spatříte úsměv. Společně se svými spoluhráči se snaží přijít na kloub toho, proč to Dynamu na jaře zatím nešlape podle jeho představ. Sám má ale i svých starostí dost. Trenéra Františka Cipra touží přesvědčit o svých kvalitách a získat si zpět jeho důvěru. Ivan Dvořák vyběhl na hřiště jako člen základní jedenáctky jen v polovině ze čtyř jarních zápasů. A to proti Kladnu ještě navíc jako krajní obránce, pro něj na velice netradičním postu.
Je typem hráče, kterého si většina trenérů ve svém týmu nemůže vynachválit. Neúnavný dříč a bojovník. Na hřišti by vypustil duši. Je stvořen pro neviditelnou a často také nedoceňenou černou práci. Ve středu pole nevypustí žádný osobní souboj. Soupeři jej příliš často v lásce nemají. Život jim dokáže řádně znepříjemnit. On sám ale v současné době zrovna růžové dny neprožívá. Nejenže se Dynamu momentálně příliš nedaří, ale Ivan Dvořák navíc nemá ani jisté místo v základní sestavě. Na podzim se zdálo, že jeho pozice na postu defenzivního štítu je téměř neotřesitelná. Jenže ouha. Chabé výsledky Jihočechů v dosavadním průběhu jarní části vystrnadili ze středu zálohy i Dvořáka. V jeho obvyklém prostoru nyní na trávníku operuje Michael Žižka. Zanedlouho mu bude devětadvacet let, přesto na něm žádné znepokojení nespatříte. „O místo v sestavě se bojuje ať vám je dvacet nebo třicet pořád stejně. Věk nehraje žádnou roli,“ míní odchovanec Tatranu Poštorná. Zároveň jej ale také jeho v současnosti viklavá role v týmu nenechává nijak chladným. „Musím se o své místo v sestavě poprat a doufám, že se ještě do ní vrátím,“ věří v lepší zítřky Ivan Dvořák.

Mohlo vaší současnou pozici v mužstvu ovlivnit nepovedené utkání v Brně, kde jste naposledy nastoupil ve středu zálohy od začátku?
Je to možné. Prohrálo se 0:5 a proto asi byla potřeba něco změnit. Nebo trenér to alespoň tak cítil. Bohužel pro mě to zrovna vyšlo na mou osobu. Ta situace nyní je taková jaká je.

Trenér František Cipro se dokonce nechal slyšet, že jste si byl nějakým způsobem až příliš jistý svým postavením v základní jedenáctce. Věděl byste, co měl přímo na mysli?
Nevím. V přípravných zápasech jsme se střídali s Jirkou Skálou. Opravdu nevím, těžko se na toto téma odpovídá…

A jak byste přiblížil vaší momentální pozici v týmu?
Tak určitě není taková jaká byla na podzim. Já se budu co nejvíce snažit o to, abych se vrátil do základní jedenáctky na místo, které mi nejvíce vyhovuje. To znamená na místo středního záložníka. Nyní jsem sice naposledy hrál krajního beka, což si ale vyžádala aktuální situace. Chyběli nám tři obránci a trenér to tak postavil. Já se ale rozhodně budu snažit do sestavy se vrátit.

Přesto jste z pozice krajního obránce takřka připravil jedinou šanci proti Kladnu. Tak trochu paradoxně jste hlavou neservíroval míč Ivo Táborskému…
Byla velká škoda, že to Tábor neproměnil. I když náš výkon samozřejmě optimální nebyl, tak se ten zápas mohl vyvíjet úplně jinak. Za dvě minuty po té šanci jsme právě totiž inkasovali, místo toho, abychom o přestávce vedli 1:0. Myslím, že pak bychom určitě neprohráli.

Přiznejte, skóre 1:7 ze čtyř jarních zápasů asi není nijak oslnivá bilance, že?
To opravdu není. Velký vliv na ten poměr ale má zápas v Brně. Dostali jsme se do takové situace, ve které jsme a nikomu to určitě není lhostejné. V nejbližších zápasech se budeme snažit o co nejrychlejší nápravu. To znamená v Jablonci a pak doma se Spartou.

Kromě utkání na Slovácku se dají zbývající tři duely označit za nepovedené. Dalo by se tedy aktuální rozpoložení mužstva nazývat menší krizí?
Asi jsme opravdu všichni čekali, že nám to pude tak, jako na podzim, což se však ale nestalo. Já doufám, že vyvrcholením byl zápas s Kladnem. Nyní se doufám posadíme zpět na zem a začneme pracovat tak, jak bychom měli.

Přistupoval jste vy nějak speciálně k tréninku? Přidával jste si třeba, když vaše jméno v základní sestavě chybělo?
Snažil jsem se například zajít si do posilovny nebo něco takového. Ale ono si zase přidávat nijak moc nešlo. Sestava totiž známá dopředu nebyla a pak by se zvýšená únava třeba mohla negativně projevit v zápase. Nyní si ale myslím, že jsme v posledních dvou týdnech kvalitně potrénovali. Možná více než předtím a bylo opravdu dobře na to zareagovat. Musíme to nyní zlomit.

Vy osobně cítíte nějak zvlášť fakt, že ve vašem věku musíte o místo v sestavě tvrdě bojovat?
Tak. O místo v sestavě se bojuje ať vám je dvacet nebo třicet pořád stejně. Věk nehraje žádnou roli. Záleží na tom jaký je kádr a celé mužstvo. Říkám ale: Já se o to nyní poperu a doufám, že se ještě do sestavy vrátím.

Kdybychom odbočili. Jak vnímáte fakt, že kluby Bohemians 1905 a Slovácko, ve kterých jste před příchodem do Budějovic působil, stihl takový strastiplný osud?
Nechci říct, že Slovácko by mi bylo úplně lhostejné, ale tam jsem strávil jen půl roku a ten klub jde v podstatě mimo mě. Ale Bohemka? To je úplně něco jiného! K ní mi zůstalo pouto. Její výsledky sleduji a postup zpět do ligy jí přeji.

Jste odchovancem Poštorné, kterou nalezneme na jižní Moravě. V Českých Budějicích ale působíte již čtvrtým rokem. Necítíte se tak tedy třeba už Jihočechem?
Ne. Kdepak. Já mám kořeny na Moravě a vždy se tam rád vracím. Ale je pravda, že za těch tři a půl roku, co tady jsme, tak si tu i manželka zvykla. Nevíme tedy jaká situace nastane, jestli v Budějovicích třeba nezůstaneme.

Ivan Dvořák a jeho představení v jarní části Gambrinus ligy

Brno - Dynamo      5:0   (90´ - střední záložník)
Dynamo - Most      0:0   (nenastoupil)
Slovácko - Dynamo  0:1   (12´ - střední záložník)
Dynamo - Kladno    0:2   (90´ - krajní obránce)