Dynamo nečekalo zrovna lehký úkol. Po domácí blamáži s Kladnem si hodlalo napravit reputaci proti Jablonci. Severočeši ale, ač se jim nyní také tolik nedaří, tak mají velice kvalitní tým. „Jablonec patří do předku tabulky, proto odtud bod bereme,“ říká obránce David Horejš. Jemu samotnému ale bodový počin mírně zhořkl. Kvůli zranění lýtkového svalu totiž musel zadní řady Dynama předčasně opustit.
Jihočeši v letošní sezoně s Jabloncem neprohráli. Na podzim Severočechy porazili 1:0. O výhru a jedinou branku utkání se zasloužil mág přímých kopů Ladislav Volešák. Výhru a zisk tří bodů slavil tenkrát David Horejš na zádech Václava Mrkvičky (na snímku). A důvod k radosti měli svěřenci Františka Cipra i o této jarní neděli. Z bezbrankové remízy totiž mohli mít jistě daleko větší radost, než domácí borci v zeleném. Utkání přesto mnoho fotbalové krásy nepobralo. Jablonecké hráče doprovázel do kabin pískot domácích fanoušků, ale hosty z jihu Čech mohl hřát alespoň vybojovaný cenný bod. Na čele kouče Cipra ale přibyly další vrásky. Po dvouzápasové absenci mohl sice postavit opět obvyklou stoperskou dvojici David Homoláč – David Horejš, jenže druhý jmenovaný utkání nakonec ani nedohrál. Nad středečním startem kapitána Dynama proti Spartě momentálně visí otazník.

Z utkání v Jablonci jste odstoupil záhy po začátku druhé půle, přesně v 54. min., co se přihodilo?
Bohužel jsem si přivodil zranění lýtkového svalu. Ještě ani netuším o co přesně půjde (pozn.: rozhovor vznikal ještě před vyšetřením, které David Horejš absolvoval v pondělí v 11 hodin). Včera mi ale doktor oznámil, že má podezření na natržení lýtkového svalu.

Jedná se o náhlý problém, nebo jste pociťoval již nějaké dřívější peripetie?
Žádné problémy v dřívější době jsem neměl. Ale už ke konci prvního poločasu mě v tom píchlo. Myslel jsem si, že to půjde dál a nevěnoval tomu moc pozornost. O přestávce se to ale v kabině rozleželo, noha mi ztuhla a ve druhé půli už s tím nešlo moc pokračovat. Proto jsem šel radši dolů.

Takže vás nyní stíhá jedno neštěstí za druhým, návrat po nucené karetní absenci jste si moc neužil...
Určitě. Vlastně jsem stál tři týdny, protože tam byla ještě reprezentační přestávka. Po dvouzápasovém trestu jsem se na zápas strašně moc těšil, jenže přišlo toto nepříjemné zranění. Doufám ale, že po dnešním vyšetření se nebude jednat o nic vážného. A budu se moci opět co nejdříve zapojit zpět do přípravy.

Jak jste se v tom prvním poločase vůbec cítil na hřišti, po té zápasové přestávce?
Protože jsem pořád trénoval a připravoval se, tak jsem se cítil dobře. Myslím si ale, že i jako mužstvo jsme hráli dobře. Jablonec jsme totiž nepustili do žádné šance.

Mrzí vás nenadálé zranění o to víc, že vás nyní doma čeká pražská Sparta?
Moc. Na ten zápas se samozřejmě všichni moc těší. Určitě přijde hodně lidí. Já ale věřím, že bych třeba možná i nakonec mohl nastoupit. Věřím našim doktorům a uvidíme. Kdyby tam nebylo nic natrženého, a šlo by hrát, určitě bych chtěl nastoupit.

Vrátíme-li se ještě k utkání s Jabloncem. Dařilo se vám podle vás plnit stanovenou taktiku?
Podle mě ano. Na Jablonec jsme se připravovali s tím, že budeme chtít hrát ze zabezpečené obrany, pouze s jedním útočníkem. Chtěli jsem vyrážet k rychlým brejkům a ta hra se nám vcelku dařila. Jablonec jsme vesměs nepustili k žádné šanci a naopak gól mohl vstřelit Honza Holenda, který tam ale jen trefil Špita. Jeli jsme si pro bod, a bod také získali. Takže můžeme být spokojeni. V lize se totiž každý bod počítá.

Na co vás trenér Cipro před zápasem nejvíce upozorňoval? K čemu vás nabádal?
My jsme věděli, že oni určitě budou nejvíce hrozit ze standardních situací. Ve svém kádru mají dobré hlavičkáře Fukala s Homolou a také Baranka s Petrželou, kteří umí tyto situace zahrávat. Takže na to jsme si museli dát hlavně pozor. Dále pak určitě byli nebezpeční oba útočníci. Jak Zeher, tak i Honza Svátek, kterého jsme dobře znali, a to je velice důrazný a bojovný hráč. Nám se ale dařilo plnit pokyny trenéra a dobře jsme pokrývali právě prostory po krajích hřiště, odkud mohli přicházet ony nebezpečné centry.

Mohl do osudu utkání například promluvit i fakt, že Jablonci se nyní ještě více nedaří, než vám? Severočeši hráli doma a byli zřejmě ještě pod větším tlakem...
Máte pravdu. Určitě byli ještě pod větším tlakem. Jablonec vlastně vyhrál 3:0 na Spartě a od té doby nevstřelil gól. Určitě to v hlavách mají, a doma se jim nyní také dobře nehraje. My jsme ale už hráli dobře i na Slovácku. Body pak chtěli potvrdit s Kladnem, ale zápas nám absolutně nevyšel. S klukama jsme si v týdnu v kabině něco vyříkali, a už v Jablonci to podle mě bylo vidět. I když se třeba místy nedařilo, tak jsme ale bojovali a na tom hřišti nechali všechno. S Kladnem tomu asi až tak úplně nebylo. Proto nyní doufám, že nyní budeme předvádět dobrý a agresivní fotbal, jako na podzim. I když se kolikrát nedaří, tak aby hlavně lidi viděli, že jsme na hřišti opravdu nechali všechno.

Může být vybojovaná remíza potřebnou vzpruhou?
Věřím, že ano. My to ale musíme potvrdit i nyní doma se Spartou a divákům se trochu odměnit za náš špatný výkon s Kladnem. Určitě největší omluvu fanouškům právě dáme, když tady se Spartou předvedeme dobrý fotbal.

Myslíte, že měl ze získaného bodu radost i trenér František Cipro? Byl to pro něj ten správný dárek k nedávným šedesátinám?
Zápas jsme určitě chtěli vyhrát, ale já si myslím, že z bodu měl radost i on. Uvědomujeme si totiž, že Jablonec patří do předku tabulky, a my odtud tedy bod bereme.

A proběhlo například nějaké předzápasové hecování s Honzou Svátkem? Než jste odstoupil, tak jste se na hřišti asi navzájem potkávali hodně často, že?
Před zápasem jsem se spolu určitě pozdravili. Popřáli si hodně štěstí, a já musím říct, že Honza Svátek byl výborný kluk. Všechny nás strašně mrzí, že musel z Budějovic odejít. Nám tady strašně pomohl, hrál tady výborně. Já mu jenom přeji, aby se mu v Jablonci dařilo, aby tam protrhli tu jejich střeleckou smůlu. Na druhou stranu jsem ale rád, že se mu to nepovedlo zrovna proti nám.

A ještě na závěr, jak byste pozval diváky na středeční zápas se Spartou?
Určitě bych chtěl diváky pozvat. My budeme chtít odčinit utkání s Kladnem, kdy to pro oka diváka jistě nebyl nejlepší fotbal. Já věřím, že nyní už ten výkon bude daleko lepší. A rovněž doufám, že diváci už určitě ocení i to, že my na tom hřišti necháme opravdu úplně všechno.