Nejvyšší představitel českobudějovického Dynama se vrací k reprezentaci. V národním mužstvu ale nebude působit v hráčské roli, nýbrž bude zastávat funkci vedoucího mužstva. „Za nabídku jsem rád, svým způsobem je to pro mě čest,“ chválí si zájem svazu o svou osobu Karel Poborský. Zároveň však také mírně zarmoutil nejen fotbalové fanoušky na jihu Čech, když oznámil definitivní konec své hráčské kariéry, který naplánoval na konec května, na domácí ligovou derniéru s pražskou Slavií.
Vedení Českomoravského fotbalového svazu se rozhodlo posílit realizační tým národního mužstva. V této souvislosti se v médiích často skloňovala jména internacionálů Pavla Kuky či Václava Němečka. Volba však nakonec padla na jiného muže. Vedoucím reprezentačního mužstva se stal Karel Poborský. „Vedení svazu se pro moje jméno rozhodlo i z toho důvodu, že tuto funkci zastávám v Budějovicích už více jak rok, a že to nějakým způsobem funguje. I to mi nějak pomohlo a na tu spolupráci se těším,“ uvedl krátce po svém uvedení do funkce rekordman v počtu reprezentačních startů. Pozici doposavad zastával Jaroslav Dudl, který Poborského do jeho nové práce také „zaučí“. Náležitosti okolo své úlohy u národního mužstva si totiž bude muset nejdříve takříkajíc osahat. „S mužstvem pojedu už do Walesu. Odpovědnost za funkci bych měl převzít od přátelského utkání s Rakouskem a po boku Slávy Dudla se pomalu do té funkce vpravit,“ uvedl Karel Poborský.

Nabídky si velice cení. Zároveň si je ale také dobře vědom všech svých nastávajících povinností. „Není to nic jednoduchého, ta zodpovědnost je veliká. A já bych nechtěl, abych tam dal jen své jméno. V první řadě chci, abych tu funkci zvládl,“ potvrzuje, že nabídku důkladně zvažoval. Dlouho se ale rozhodovat nemusel. „Nároďák je pro mě jednička, takže i z tohoto důvodu to bylo jasné. Hned jsem věděl, že to budu chtít dělat,“ potvrdil stále ještě aktivní hráč českobudějovického klubu.

Jeho nové působení u reprezentace se začalo rýsovat už při posledním srazu národního mužstva. „Abych byl upřímný, tak na utkání s Německem jsem se potkal s trenérem Brücknerem a on si ze mě dělal legraci a vtipkoval na toto téma. Že bych se do reprezentace v nějaké roli měl vrátit,“ říká účastník tří evropských šampionátů. „Nevím, jestli pan Brückner už o tom něco věděl, ale tenkrát mi to přišlo spíše jako legrace. Oficiální kontakt jsem dostal od manažera reprezentace, pana Košťála,“ upřesňuje založení své nové kapitoly u národního mužstva. Angažování Karla Poborského do realizační týmu tak zřejmě je i reakcí na veřejnosti dobře známou aféru reprezentantů po utkání s Německem. „Myslím si, že takovýto mezičlánek mezi panem Košťálem a tím mužstvem tam trošičku chyběl. Ten každodenní styk a každodenní řešení problémů tam úplně nebylo. Toto by právě měla být moje nová role. Ovšem hned vedle veškerého servisu pro hráče, aby se mohli věnovat jen fotbalu,“ říká.

Konec aktivní kariéry
Fotbalovou radost ale Karel Poborský na trávníku rozdávat přestane. Diváci už nebudou moci obdivovat jeho průniky po pravé straně hřiště, ani vyhlášené technické parádičky. S koncem aktuálního ligového ročníku se rozhodl skoncovat i se svou hráčskou kariérou. „Po této sezoně jako aktivní profesionální hráč končím a budu se věnovat už jenom manažerským funkcím,“ uvedl Karel Poborský. Trenér Dynama František Cipro tak přijde o svého nejzkušenějšího fotbalistu.