V zápase 20. kola nastoupily proti sobě dva týmy, které měly jistě velkou motivaci. Domácí Teplice po středeční výhře nad Celticem Glasgow chtěly konečně vstřelit branku také v české lize - jejich střelecká nemohoucnost trvala před zápasem s Českými Budějovicemi již 360 minut. Jihočeši naopak přijeli prodlužovat svojí sérii neporanitelnosti...
Pavel Verbíř (foto:iDnes)Hned v úvodu utkání bylo jasné, s jakými úkoly obě mužstva nastoupila. Zatímco domácí se hnali do útoku, Jihočeši vycházeli z tvrdé defenzívy, kterou neměla proniknout ani myška. Teplice se snažily hrát aktivněji, častěji měly také míč na kopačkách – do vyložených šancí se ale nemohly dlouho dostat. Taktika domácích byla založena na hře po křídlech:"Měli jsme hrát hlavně po stranách, protože prostředkem to smrdí ztrátou míče a víme, že Jihočeši mají kvalitní brejkové hráče," poznamenala klíčová postava utkání Pavel Verbíř. Severočeši jsou také dobře známí výborným zahráváním standardních situací. V zápase s Dynamem České Budějovice se jim ale tato herní činnost příliš nedařila. Jedinou příležitost spálil po rohu Pavel Krmaš, což je ale poněkud málo – Teplice zahrávaly rohů hned deset."Naše mužstvo, které má hráče, kteří je umí kopat i si na ně nabíhat, z toho musí těžit daleko víc. Když se zápas láme, tak to může být právě standardka, která ho rozhodne", pronesl také po zápase Pavel Verbíř.

Právě Verbíř se stal mužem zápasu. Bývalá hvězda Teplic, kterou už spousta lidí odepisovala, opět vystrčila drápky. Na postu středního záložníka se mu velmi dařilo a dokázal vstřelit dvě branky, které nakonec rozhodly o celém utkání. "U první branky jsem si dobře míč zpracoval, i když v tom byla trocha štěstí, že tu střelu tečoval obránce (Dvořák – pozn. redakce). A druhý gól byla penalta, na kterou jsem byl určený. Věřil jsem si, protože jsem měl dost času se vydýchat, připravit se a přesně zamířit."

František Straka (foto:iDnes)Druhým mužem, se kterým byl trenér domácích František Straka velmi spokojen, byl útočník Jiří Mašek. "Sehrál vynikající utkání, třebaže do něj šel se zdravotními problémy. Byl moc cítit," pochválil domácí lodivod "jabloneckou" posilu. Mašek sice gól nedal, ale i trenér hostů Pavel Tobiáš moc dobře věděl, s kým má tu čest:"Věděli jsme, že je to výborný hráč. O kvalitě Teplic svědčí, že takového útočníka dokázaly získat. Dokáže přikrýt míč, je vysoký, vyhrává souboje a umí dát gól. Co víc může trenér od útočníka chtít?" Jiří Mašek v zápase s Dynamem České Budějovice branku sice nevstřelil, když ale v 81. minutě opouštěl stadion, diváci velmi pochvalně aplaudovali. V útočné dvojici vystřídal dva spoluhráče:"Emil Rilke hrál první půli velmi dobře. Dostával dlouhé balóny a byly na něj i fauly. Jirkovi Kowalíkovi, který přišel na druhý poločas, chvilku trvalo, než se do toho dostal. Potom ale dokázal podržet míč a to se nám hodilo."

O herní kvalitě a tvrdosti se dobře hráči domácího celku přesvědčili:"Hosté dokázali, že nejsou vůbec špatní a potvrdilo se, že tento zápas bude těžší než souboj s Celtikem," uznal sílu soupeře Pavel Verbíř. Naopak Tomáš Kuchař zase pociťoval tvrdou bojovnou hru obrany Jihočechů:"Budějovice nám daly málo prostoru. Dopředu nic nevymyslely a vzadu hrály hodně tvrdě. Přál bych vám vidět moje nohy!"

Pavel TobiášJihočeši cestovali do Teplic s vidinou jisté výhody. Za domácí neměl nastoupit obránce Hunal a špílmachr Horváth. K tomu nakonec došlo, jenže nakonec trenér Tobiáš litoval nečekané ztráty dvou klíčových obránců. "Dopředu jsme byli málo aktivní, chyběla nám i jistota v bránění, moc nám dnes scházeli dva klíčoví obránci Horejš a Leština, proto jsem vyztužil záložní řadu," reagoval na neplánovanou změnu sestavy. Kouč Jihočechů si také během zápasu všiml jasného odhodlání domácích hráčů:"Na Teplicích bylo asi cítit až v Německu, že chtějí vyhrát," poznamenal s mírným úsměvem na tváři. Fotbalová matematika je jasná, pokud mužstvo nedostane gól, tak nemůže prohrát. Na to se také zaměřil domácí trenér Straka:"Dobrým signálem je, že jsme proti Olomouci, Celticu a nyní i Budějovicím hráli bez inkasované branky, z toho musíme vycházet i příště." K dobrému výkonu obrany se musí ale připojit také precizní ofenzíva:"Věřil jsem, že branka, která by nás uklidnila, určitě přijde," vysvětlil muž, který odpovídá za výsledky Teplic.

Snaha Teplic vyhrát byla velice patrná:"Po přestávce měly buldočí vůli po vítězství. Dva góly jim byly odměnou," řekl po zápase smutný trenér Pavel Tobáš. Viděl také ale světlé okamžiky ve výkonu svého mužstva:"Kdybychom lépe vyřešili naše dva slibné brejky, mohlo být vše jinak. Při troše štěstí jsme ale mohli ve druhé půli, kdy se hra víc otevřela, vyrovnat." To se ale nestalo a tři body zůstaly na Stínadlech. Možnost nápravy dostanou Jihočeši již v sobotu, kdy přivítají na svém stadionu Marilu Příbram.