Právě skončený ligový ročník hodnotí na jihu Čech jako úspěšný. Fotbalisté SK Dynamo do něj vstupovali jako nováček a prvořadým cílem bylo zajistit si ligovou příslušnost i pro další sezonu. To se Jihočechům podařilo. V tabulce obsadili desátou příčku. Fanoušci namlsaní vydařeným podzimem ale možná mysleli na vyšší mety. „Osmé až dvanácté místo jsou asi meze, kde se může náš klub pohybovat,“ uvedl však pro MF DNES trenér František Cipro. Hlavní kormidelník Jihočechů povede Dynamo i v následující sezoně. Velice složitý úkol, kterým bezesporu bude skládání mužstva přes letní přestávku, by měl plnit ve spolupráci s novým sportovním ředitelem českobudějovického klubu, Jiřím Kotrbou. Ten se na jih Čech vrací po půlroční pauze, kdy si do ligové Příbrami odskočil jako šéftrenér mládeže Dynama. Tuto funkci bude nyní vykonávat Petr Skála, součastný kouč staršího A-dorostu a šéf E.ON Fotbalové akademie Karla Poborského.
Do ligové sezony 2006/2007 vstupovali na jihu Čech se vší pokorou a opatrností. Tak, jak se na nováčka soutěže sluší a patří. Dynamo však na podzim předčilo všechna očekávání a zejména pět domácích výher mu zajistilo poměrně klidné jaro. Jihočeši totiž přezimovali na lichotivé sedmé příčce se ziskem pětadvaceti bodů. V jarních třinácti utkáních už ale bodová sklizeň nebyla tak úrodná. Českobudějovické konto se rozšířilo o pouhých devět bodů. „Ale celkově jich máme čtyřiatřicet a zajíci se počítají až po honu. Není důležité, kdy je získáte,“ řekl dále MF DNES František Cipro. I když dvě části sezony mezi sebou opravdu nelze porovnávat, na Střeleckém ostrově přesto panuje spokojenost. „Kdyby nám někdo řekl, že budeme mít tolik bodů a konečné desáté místo, budeme osm kol před koncem zachráněný a hrát semifinále poháru, všichni by asi jásali,“ sdělil kouč Jihočechů.

František Cipro ale i přesto na nepovedeném jaře našel leccos pozitivního. „Sehráli jsme výborné zápasy, jako byl ten se Spartou nebo třeba se Slavií, i když jsme prohráli. Byly tady samozřejmě i ty špatné zápasy,“ přiznal. Spanilou jízdu pokračující ze skvěle rozjetého podzimu do jisté míry překazila i zranění mnohých hráčů. „Když jsme věděli, že jsme zachránění, tak jsme je šetřili,“ poznamenal s tím, že v případě nejvyšší nouze by za dopomoci podpůrných prostředků někteří z nich mohli nastoupit. Další škrty v optimální sestavě si František Cipro musel dělat kvůli disciplinárním trestům. Spolu s Plzní nasbíralo Dynamo nejvíce žlutých karet z celé ligy. Celkem šestaosmdesát. „Hodně jsme jich dostali za gestikulace, verbální projevy. To se mi prostě nelíbí a musíme to zlepšit,“ zvedá varovný prst zkušený kouč.

Jistě nelichotivou vizitkou je i to, že Jihočeši byli nejčastěji inkasujícím týmem 1. Gambrinus ligy. Všechny tyto neduhy ale mohl přebýt jeden velký úspěch - postup do finále Poháru ČMFS. V penaltovém rozstřelu rozhodující semifinále s Jabloncem jej Jihočeši měli nadosah. „Tomu snu jsme byli docela blízko,“ nostalgicky pravil František Cipro. Zároveň však realisticky dodal, že na evropské poháry není českobudějovický klub v současné době dostatečně připravený. „Kádr potřebuje už takhle posílit a pro poháry by musel být posílen dvojnásobně.“

Posily. Právě toto slovo je nyní nejvíce skloňovaným pojmem na E.ON stadionu. A protikladná položka zrovna žádnou prázdnotou nezeje. Odchodů je jako šafránu. Fotbalovou kariéru ukončil Karel Poborský. Kopačky na hřebík pověsil také Jiří Skála. Kabinu A-mužstva vymění za trenérskou lavičku mladšího dorostu Dynama. Smlouvu klub neprodloužil Ivanu Dvořákovi, u Jana Grubera se ještě bude rozhodovat. Nejistý je osud i tří hráčů, jenž byli na jihu Čech na hostování. Ladislav Volešák na podzim ligovou scénu udivoval excelentním zahráváním přímých kopů a vedle toho se do sítí soupeřů trefil hned šestkrát. Jarní sezonou se ale protrápil. „Dostal se prostě do srabu,“ říká stroze František Cipro. Vlna otazníků se vznáší nad Ivo Táborským. Jeho kmenový zaměstnavatel, pražská Slavia, se již dohodl s Jabloncem na jeho přestupu do severočeského klubu. Podle Františka Cipra však ještě není nic posvěceno a rychlonohý útočník by podle něj měl i nadále zájem působit pod Černou věží. Ač hráč Sparty Praha, přicházel v zimě na jih Čech Jan Holenda z Liberce. Od jeho angažování si ale nejen diváci asi slibovali více. „Já jsem pořád měl pocit, že to tady bral, jako že když hrál za Spartu a Liberec, tak je to pod jeho úroveň,“ nešetřil nijak na adresu reprezentanta do 21 let kouč Cipro. Jisté je, že o další služby brankáře Zoltána Miskiho, který patří Spartě, Dynamo mít zájem nebude.

Vedle „půjčených“ fotbalistů měl ale českobudějovický klub své hráče i mimo Střelecký ostrov. Záložník Lukáš Adam hostoval v pražských Bohemians 1905 a útočník Petr Faldyna oblékal dres Jihlavy. „Počítám, že Adam zůstane v Bohemians. U Faldyny se budeme ještě třeba dohadovat,“ objasňuje hlavní kouč. Nezapomíná ani na zásoby ve vlastních řadách. Z B-týmu mohou naskočit například Mašát, Leština, nebo talentovaní mladíci jako Mácha a Stráský. S A-týmem trénují nadějní dorostenci Tischler a Ondrášek. Smlouva naopak nebyla nabídnuta Jakubu Burešovi.

V jihočeské metropoli registrují i zájem jiných klubů o českobudějovické hráče. Žádaným zbožím je pak zejména obránce Jiří Kladrubský. Ten se letos pevně zabydlel v sestavě A-týmu a momentálně se připravuje na mistrovství Evropy hráčů do 21 let. „Zájem je ještě o Černého i Horejše,“ informuje František Cipro. Oba dva se však zdají být jako neprodejný artikl. David Horejš plní úlohu kapitána znamenitě a Jaroslav Černý, co se v průběhu jara stal kmenovým hráčem Dynama, tak zřejmě byl i nejlepším Jihočechem v závěru sezony. „Černého nepustíme,“ dokládá razantně protřelý stratég.

František Cipro má jasno i o další cestě SK Dynamo. „Budějovice mají ideální podmínky na trénování a všechno okolo. Měli by tu vyrůstat ligoví hráči a Fotbalová akademie Karla Poborského by tomu mohla pomoci. Nesmíme však mít velké oči. Musí se zlepšit i ekonomika klubu a potřebovali bychom silnějšího partnera. Pak bychom mohli hrát výš,“ říká na závěr.