Fotbaloví internacionálové Vladimír Táborský a Ladislav Vízek hodnotili pro server iDNES.cz ligové kouče. Udělovali jim známky jako ve škole. Českobudějovický František Cipro může být při pohledu na své vysvědčení spokojen. Od Táborského dostal dvojku a Vízek mu udělil shodnou známku s minusem. Sám sobě si klidně může tleskat. Lepšího hodnocení než Cipro dosáhla pouhá trojice mužů. Známkováni byli trenéři patnácti doposud známých účastníků ligové soutěže v příští sezoně.
Nejlepšího kouče má podle dvou fotbalových expertů pražská Sparta. Vedle Táborského dvojky přidělil Vízek Michalu Bílkovi navíc nejlepší známku ze všech. Punc jediné jedničce ubírá jen doplněné minus. Před Františka Cipra se v pomyslném žebříčku vměstnali ještě Karel Jarolím, trenér Slavie Praha, a od nové sezony teplický Petr Rada. Oba prospěli s chvalitebným posudkem. Shodně byli oznámkováni dvojkami. Naopak Robert Žák si své hodnocení zrovna za rámeček nedá. Dalo by se říct, že Ciprův předchůdce na českobudějovické lavičce a v současnosti kouč Mostu prospěl jen tak tak. Společně s olomouckým Martinem Pulpitem vyfasovali čtyřky.
Ve svých šedesáti letech je František Cipro nejstarším mužem na ligových lavičkách. „Trenérský rutinér a praktik, vzhledem ke svým zkušenostem se ve fotbalovém prostředí dokáže znamenitě orientovat,“ uvedl na jeho adresu Vladimír Táborský. Cipro toho skutečně nejen v českých luzích a hájích prošel hodně. Při svém prvním větším angažmá vytáhl v roce 1989 z druhé ligy mezi elitu tehdejší Zbrojovku Brno. Poté přes kyperský AEL Limassol a Blšany usedl na trenérské křeslo pražské Slavie. S ní dosáhl největšího úspěchu. A to jak svého osobního, tak i Slavie v rámci samostatné české ligy. V roce 1996 slavili „sešívaní“ pod jeho vedením mistrovský titul. Působení v rakouských týmech Tirol Innsbruck a LASK Linec pak ještě proložil opět zastávkou v červenobílých službách. Další své štace spojil už jen s českým prostředím. Trenérským řemeslem se dále živil v Teplicích a plzeňské Viktorii. Od 31. března 2005 František Cipro šéfuje Českým Budějovicím. U posledního týmu tabulky tehdy po dvaceti odehraných kolech nahradil Roberta Žáka. Pádu o patro níž přesto protřelý kouč nezabránil. O sezonu později ale Cipro patřil ke strůjcům jihočeského návratu do nejvyšší soutěže. A letos v ní své svěřence dovedl na konečné desáté místo. „Budějovicím pomohl hodně, žádné obvyklé nováčkovské starosti se záchranou,“ soudí uznale Táborský. „Je to starý stratég, nic ho nepřekvapí a odvádí dobré služby,“ říká o Ciprovi Ladislav Vízek. „Před časem se stáhl do ústraní, protože byl poměry v našem fotbale otrávený. Jsem přesvědčen, že tohohle Jihočecha by k návratu nikdo jiný než Budějovice nepřemluvil,“ předpovídá Vízek dále patriotismus Františka Cipra. Úspěšný trenér navíc zůstane SK Dynamo věrný i nadále. Po konci letošní sezony s ním prodloužil smlouvu i pro následující ročník fotbalové Gambrinus ligy.