Většina trenérů a hráčů nemá příliš v lásce neustálé diskuze novinářů o právě probíhajících sériích zápasů. Když už jednou přijde řeč na nějakou tu řadu utkání, pochopitelně se hráčům lépe mluví o "dobré" sérii – jednu takovou právě zažili fotbalisté SK Dynama České Budějovice. Byla to třetí nejdelší série v prvoligové historii klubu.
Když se podíváme do historie, tak najdeme dvě řady utkání, které byly ještě lepší než ta letošní. Prvního úspěchu dosáhli fotbalisté Dynama České Budějovice na přelomu sezon 1992/93 a 1993/94. V posledním ročníku federální ligy mužstvo z jihu Čech remizovalo na hřišti Dunajské Stredy 1:1. Branka Romana Kaizara odstartovala sérii, kterou nikdo neočekával. V následujícím ročníku totiž mužstvo prohrálo až ve 13. kole v Hradci Králové. Mužstvo okolo Karla Poborského, Martina Wohlgemutha a Karla Váchy tehdy neprohrálo třináct zápasů v řadě a postaralo se o nejdelší sérii neporanitelnosti v historii klubu. V těchto zápasech dokázal tým sedmkrát vyhrát a šestkrát remízovat, dosažené skóre bylo 16:10. V té samé sezoně mužstvo dokázalo ještě jednou uskutečnit šňůru zápasů bez prohry. Ta byla ale "pouze" pětizápasová. Ostatně pět zápasů v řadě dokázalo budějovické Dynamo neprohrát hned několikrát (2x v sezoně 1993/94, 1x v 1994/95).

Další dobrou fazónu předvedli fotbalisté z jihočeské metropole v ligovém ročníku 1994/95. Úspěšné mužstvo neprohrálo od 15. kola až do 22. To dalo dohromady osm zápasů, což je stejně dlouhá série jako ta letošní. Z těchto osmi utkání dokázali pět vyhrát a tři remizovat, dosažené skore bylo 10:3. Na konci celé této sezony mužstvo skončilo na sedmém místě tabulky. Další velmi úspěšnou sezonou byla 1996/97. V té mužstvo zazářilo hned dvakrát. Ta první serie trvala od osmého do šestnáctého kola. To dává dohromady devět zápasů a jedná se o druhou nejlepší serii v prvoligové historii klubu. Vyhrálo šest zápasů a skóre vypadalo také velice dobře – 19:10. Vše se tehdy točilo okolo Ladislava Fujdiara (v tomto období vstřelil 5 branek) a Jana Saidla (4), kteří měli shodně na konci sezony na svém kontě jedenáct branek. Na konci tohoto ročníku zaznamenalo mužstvo ještě jednu sérii, ta byla ale o něco kratší – čítala šest zápasů.

Od té doby se ale začala první liga postupně vyrovnávat a mužstvo Dynama České Budějovice pomalu padalo ligovou tabulkou níž a níž. Když mužstvo končí v dolní polovině tabulky, tak nemůže nikdo očekávat, že bude mít v průběhu sezony nějakou extra dlouhou sérii neporanitelnosti. Tak to také bylo. Od úspěšného ročníku 1996/97 si totiž mužstvo z jihu Čech žádnou zajímavou sérii v první lize nevytvořilo. Vše se mělo změnit až letos

O skvělých časech fotbalového klubu SK Dynamo České Budějovice rozhodly dvě různé serie zápasů. Ta první začala hned s prvním zápasem ligy na ostravských Bazalech. Mužstvo, ve kterém se objevila řada nových fotbalistů tvrdě narazilo na sebevědomé mladíky Ostravy a odvezlo si po velmi špatném výkonu krutou porážku 1:3, která byla umocněna i tím, že zápas mohli sledovat diváci u televizních obrazovek. Budějovice byly rázem pasovány na kandidáta sestupu… Kdo mohl tenkrát tušit, že zápasy ve svatostánku Ostravy nezvládne většina týmů ligy a že tam budou předvádět i daleko horší výkony?

Jihočeši chtěli hrát všechny domácí zápasy na svém stadionu, na kterém ještě na začátku sezony probíhala rozsáhlá rekonstrukce. Vždy ale platí pravidlo „Něco za něco“, a tak museli počítat s tím, že je čeká na úvod série těžkých zápasů. Po utkání na Bazalech, přišla tedy další prověrka venku, opět na Moravě, tentokrát ale ve Zlíně. I tam mužstvo výsledkově nepřesvědčilo a odvezlo si prohru 2:0. Když se k tomu přidalo nepovedené utkání doma s Brnem (0:2) a trochu předpokládaná prohra na Letné (0:3), bylo rázem mužstvo z Českých Budějovic na posledním místě tabulky, s nulovým počtem bodů a velmi pasivním skóre 1:10. Všichni fotbaloví odborníci rázem "zaplesali", protože mohli s klidným svědomím uvažovat nad tím, kdo bude spolu s Českými Budějovicemi druhým sestupujícím.

Jihočeši ale nesložili zbraně a také díky pomalu se zlepšující ekonomice klubu začali o každý výsledek usilovně bojovat.V pátém kole si připsalo první bod za domácí remízu s Teplicemi a v kole sedmém už mělo na svém kontě bodů sedm. Poté přišlo na řadu pro fanoušky SK Dynamo České Budějovice známé období :"doma vyhraji, venku prohraji". Velký zlom nastal ve 13. kole, kdy Budějovice remizovali venku (na "hřišti Blšan" v Příbrami) a především výkon naznačil, že se mužstvu začíná herně dařit i venku. V tomto období došlo ke značné stabilizaci kádru a ve všech zápasech nastupovala téměř totožná sestava, které se náramně dařilo. Začala se rodit série, se kterou ale nikdo rozhodně nepočítal. Mužstvo mělo v následujících zápasech poměrně obtížný los a na konci roku 2003 ho čekalo několik složitých zápasů. Prvním byl domácí zápas s rivalem z Plzně, který Jihočeši vyhráli díky pokutovému kopu v závěru utkání. Již nyní bylo patrné, že se mužstvu daří i v obranné linii, na což příznivci klubu z jihu Čech nebyli příliš zvyklí (v posledních letech mužstvo dostalo v první lize 56, 54 a 49 branek). V letošní sezoně nedokázala obrana ve dvaceti zápasech zabránit 25 gólům, když odečteme deset branek, které mužstvo dostalo v nepovedených prvních čtyřech kolech, dostaneme se rázem na 15 obdržených gólů v 16 zápasech.

Po šťastné výhře nad Plzní cestovali Jihočeši do Prahy, kde se měli utkat se Slávií. Se ziskem bodů počítal tehdy jen málokdo. Historicky druhý nejlepší tým České Republiky se ale nepotkával s příliš oslnivou formou a ve spojení s famózním výkonem sebevědomých Jihočechů se zrodil senzační výsledek 0:1. Po náročné prověrce na Strahově čekal fotbalisty SK Dynamo soupeř ještě silnější než byla Slavia. Na Střeleckém ostrově se totiž přijel prezentovat první tým tabulky, ve výborné formě hrající ostravský Baník. Ani v tomto zápase šňůra úspěšných zápasů Dynama neskončila. Baník sice vedl, jenže domácí mají novou hvězdu Marka Kuliče, který se postaral o vyrovnání. Na výbornou atmosféru a ještě lepší fotbal jistě vzpomíná ještě teď nejeden fotbalový labužník. Zápas s Ostravou byl také posledním zápasem v roce 2003, další ligové kolo přišlo na řadu v polovině února, kdy se do Českých Budějovic přijel podívat pátý tým tabulky FC Tescoma Zlín. Jihočeši nepředváděli v přípravném období příliš dobré výkony, a tak každý s napětím očekával jak se bude utkání vyvíjet. Fotbalisté z jihočeské metropole navázali na své podzimní výkony a rozstříleli neškodné Moravany 3:0. To byl již šestý zápas v řadě, ve kterém nepoznali hořkost porážky. V osmnáctém kole cestovali pozitivně naladění fotbalisté na jih Moravy, kde je čekal oslabený tým Brna, který se ale mohl chlubit dlouhou sérií domácí neporanitelnosti. Jen v případě nerozhodného výsledku mohly série obou klubů pokračovat, to se ale nestalo a díky kanonýru Lafatovi si Jihočeši odvezli tři body za výhru 1:0. Po Brnu přišel na řadu další pěkně tvrdý oříšek. Jihočeši totiž doma (před televizními kamerami) přivítali mistra z Letné – Spartu Praha. Pražanům šlo v zápase na Střeleckém ostrově o hodně, pouze v případě výhry se mohli udržet nadosah vedoucímu Baníku. Zápas se také příznivě pro Spartu vyvíjel. Na počátku druhého poločasu vedli totiž Kotrbovi muži již 2:0 a zdálo se být rozhodnuto. "Dynamáci" ale nechtěli dopustit další "televizní" prohru a velmi dramatický a krásný zápas dokázali těsně před koncem vyrovnat. To byl právě zápas číslo osm, který Jihočeši v řadě neprohráli. V posledním kole hráli dobře naladění fotbalisté na hřišti Teplic. Soupeř, který se potýkal s dlouhou sérií bez vstřelené branky, se ale proti Dynamu vybičoval k velkému výkonu a dokázal zápas vyhrát 2:0.

Každá série musí jednou skončit, parta fotbalistů okolo kapitána Martina Vozábala může být na sebe ale hrdá. Mužstvu se podařilo neprohrát v osmi zápasech za sebou a to je třetí nejlepší série v prvoligové historii klubu.

Ročník 93/94 a 94/95
koloZápasVýsledek Střelec
30. koloDunajská Streda - Dynamo ČB1:1Kaizar
1. koloDynamo ČB - Vítkovice1:0Wohlgemuth
2. koloSlavia - Dynamo ČB1:1Poborský
3. koloDynamo ČB - Liberec2:1Poborský, Pěnička
4. koloPlzeň - Dynamo ČB2:2Žák, Vácha
5. koloDynamo ČB - Žižkov1:0Vácha
6. koloDynamo ČB - Zlín1:0Žák
7. koloBojemians - Dynamo ČB1:1Poborský
8. koloDynamo ČB - Ostrava0:0
9. koloSparta - Dynamo ČB0:1Poborský
10. koloDynamo ČB - Drnovice2:1Vácha, Jindráček
11. koloCheb - Dynamo ČB0:0
12. koloDynamo ČB - Brno3:2Gazík Mar., Poborský, Žák

 

Ročník 96/97
koloZápasVýsledek Střelec
8. koloOlomouc - Dynamo ČB1:1 Saidl
9. koloDynamo ČB - Teplice5:4 Hruška 2, Tejm, Fujdiar, Vlček
10. koloKarviná - Dynamo ČB1:2 Babka, Barteska
11. koloDynamo ČB - Sparta0:0 
12. koloLiberec - Dynamo ČB0:2 Fujdiar, Saidl
13. koloDynamo ČB - Brno2:1 Koller, Hruška
14. koloDrnovice - Dynamo ČB0:3 Fujdiar, Marek, Saidl
15. kolo Dynamo ČB - Plzeň2:2 Saidl, Havel
16. koloDynamo ČB - Bohemians2:1 Fujdiadr 2

 

Ročník 03/04
koloZápasVýsledek Střelec
12. koloDynamo ČB - Žižkov 2:0Klimpl(vl.), Lafata
13. koloBlšany - Dynamo ČB 2:2Vozábal, Kulič
14. koloDynamo ČB - Plzeň 1:0Chlebek
15. koloSlavia - Dynamo ČB 0:1Vozábal
16. koloDynamo ČB - Ostrava 1:1Kulič
17. koloDynamo ČB - Zlín 3:0Lafata, Plocek, Kulič
18. koloBrno - Dynamo ČB 0:1Lafata
19. kolo Dynamo ČB - Sparta 2:2Vozábal, Kulič

 

Ročník 94/95
kolo Zápas Výsledek Střelec
15. kolo Dynamo ČB - Drnovice 2:0 Saidl, Tibenský
16. kolo Dynamo ČB - Benešov 1:1 Vácha
17. kolo Olomouc - Dynamo ČB 1:1 Tibenský
18. kolo Dynamo ČB - Žižkov 1:0 Vyskočil
19. kolo Cheb - Dynamo ČB 0:2 Babka, Vyskočil
20. kolo Dynamo ČB - Slavia 1:1 Koller
21. kolo Liberec - Dynamo ČB 0:1 Vácha
22. kolo  Dynamo ČB - Plzeň 1:0 Vácha