Fotbalisté Dynama pomalu ale jistě přecházejí z kondiční fáze přípravy do herní a s tím jsou spojené i první definitivní změny v kádru. Na jihu Čech byla na zkoušce řada hráčů, mezi nimiž i plno Slováků či dokonce dva Brazilci. Minulý čas je namístě. Kouč František Cipro totiž oznámil první jména, s nimiž rozhodně do ligového kádru nepočítá. „Počítám, že zůstanou Marek Plichta s Jaroslavem Hílkem,“ uvedl ihned po včelnickém turnaji českobudějovický kouč a u některých hráčů si ještě nechal otevřená zádní vrátka.
Poslední možností, jak se ukázat, byl pro osm fotbalistů, kteří byli v Dynamu na zkoušce, turnaj v Nové Včelnici. Sobotní odpoledne tak bylo pro některé smutným obřadem a jasným znamením, že si mají začít hledat nové angažmá. V Dynamu ne! „Po dnešku jsem rozhodnutý, že si nechám dva hráče,“ vysvětloval po sobotní turnaji kouč František Cipro. „Zůstane Plichta a Hílek. Horvátha si ještě necháme chvíli na zkoušku.“

Třiadvacetiletý Vojtěch Horváth odehrál ve Včelnici závěr prvního duelu a celý zápas o třetí místo. „Ještě mu dáme nějaký čas,“ zmínil Cipro. Jeho krajané Marek Plichta s Jaroslavem Hílkem přesvědčili kouče již s definitivní platností. Zejména první jmenovaný pak předváděl při sobotním turnaji kvalitní výkony a jako jeden z mála se pokusil vykouknout z šedi podprůměru, v níž se Dynamo zatím v přípravě topí. „Potýkáme se se špatnou koncovkou,“ utrousil kouč Jihočechů. „Hráči, co tu byli na zkoušku museli hrát, abychom je viděli. I proto byla hra tak rozháraná,“ vysvětluje Cipro.

Sestava, která se nejvíce podobala té, jež by mohla vyběhnout za necelý měsíc k prvnímu ligovému utkání, se na trávníku ocitla hned v prvním poločase úvodního duelu. Pak už dostali příležitost hlavně hráči, kteří nemají jisté místo v týmu. „Ve druhé půli zápasu se Žižkovem hrála sestava, z které by mohli být tak dva hráči v základu,“ tvrdí trenér Dynama.

Mužstvo Českých Budějovic nakonec skončilo na turnaji v Nové Včelnici na posledním místě. „Z umístění bych nedělal vědu. Slavia tu loni taky skončila poslední a nakonec byla v lize druhá,“ vzpomíná Cipro. „O výsledcích to není, ale je pravda, že jsme dělali velké chyby, hlavně v obraně. To mě dost mrzí.“

V mužstvu se tedy pro následující fázi přípravy neudrželi další slovenští hráči, ani oba Brazilci. Jak Cacique, tak Thiago si musejí balit kufry. Naopak v jiné pozici jsou Jendruščák se Svatonským. Zejména prvně jmenovaný se netají tím, že by do Dynama přestoupil moc rád. „Jendruščák tu má ještě čtrnáct dní trénovat a hrát, stejně jako Svatonský,“ vysvětluje Cipro. Po této době by se o jejich osudu mělo rozhodnout. Proslýchá se však, že v případě mosteckého Jendruščáka schází doladit jen finanční stránku přestupu.

Na turnaji v Nové Včelnici nebyl s týmem slávista Šmíd, kterému skončila v pražském celku smlouva, a talentovaný bek hned podepsal s Dynamem novou. „Příští týden musí rozhodnout arbitráž, za kolik k nám půjde,“ říká kouč Jihočechů. Šmídovi nedala Slavia povolení hrát jinde do té doby, než mu vyprší stávající kontrakt, což už se stalo, takže bývalý obránce sešívaných by mohl v brzké době nastoupit v purpurovém dresu.

Kádr Dynama zatím není nikterak silný. „Teď bych si troufl jít do ligy tak s dvanácti nebo třináct hráči,“ tvrdí čerstvě šedesátiletý kouč. „Máme ještě nějaké příchody rozdělané, ale hráči, kteří by měli přijít, už by nešli na zkoušku. Byli by to hotoví hráči,“ tvrdí František Cipro.