Tuto neděli fotbalisté SK Dynamo odehrají na svém stadionu poslední přípravný zápas. O týden později se Střelecký ostrov oblékne už do svátečního. Na jih Čech k premiéře nového ročníku 2007/2008 přicestuje Olomouc. Tomu všemu předcházela na E.ON stadionu tradiční tisková konference. „S letní přípravou jsem byl nadmíru spokojen. Absolvovali jsme velice kvalitní soustředění a odehráli zápasy s velice kvalitními soupeři. Ale jaká příprava skutečně byla, ukáže až liga samotná,“ přemítal například trenér Jihočechů František Cipro. Z negativních faktorů kouč A-týmu vybral fakt, že jeho mužstvo momentálně bota nejvíce tlačí v útočné fázi.
Od konce minulé sezony uplynuly téměř na chlup přesně dva měsíce. Za tu dobu si prvoligoví fotbalisté Českých Budějovic stačili užít dovolené a především se také připravovat na nový ročník Gambrinus ligy. „Radši bych ale byl, kdyby liga začínala o čtrnáct dní později,“ uvedl na úvod tiskové konference kouč František Cipro. „Ta obměna kádru u nás opravdu byla obrovská a ještě nějakou dobu na jeho sehrání bychom potřebovali,“ upřesnil svá slova. Přesto byl ale zkušený stratég s letošním létem na Dynamu spokojen. Pochvaloval si zejména desetidenní soustředění v Rakousku. „To soustředění bylo po všech stránkách jedno z nejlepších, co jsem zažil,“ řekl o pobytu ve vyhlášeném Kaprunu a dále Leongangu. Jeho slovo mají opravdu váhu, zkušený kouč už má přeci jen několik podobných soustředění za sebou. Ač například někteří přítomní novináři namítali, že v přípravných zápasech Dynamo nedosahovalo žádných famózních výsledků, bylo si třeba uvědomit, s jakými soupeři se Jihočeši utkali. „Měli jsme možnost hrát proti Austrii Vídeň, Dinamu Bukurešť, Duisburgu nebo Watfordu, což je všechno kvalita sama o sobě. Lepší soupeře bychom asi těžko hledali. A podle mě je cesta, hrát se silnějšími soupeři, než s papírově slabšími, daleko přínosnější. Nešlo rozhodně čekat, že vše vyhrajeme,“ reagoval trefně František Cipro. Celé přípravné období bylo navíc ovlivněno velkým počtem testovaných a zkoušených hráčů. „Některým výsledkům se skutečně ani nelze divit. Mnohokrát jsme nehráli ve vůbec kompletní sestavě. Přesto tam ale z naší strany byly zápasy, kdy jsme i přes případné porážky podali velice kvalitní výkony. Například s Dinamem Bukurešť či Watfordem,“ doplnil ještě, čímž vyvracel domněnky některých žurnalistů o nepovedené přípravě na jihu Čech.

Před nadcházející sezonou se kabinou Dynama prohnal opravdu silný vichr. Z různých důvodů purpurový dres svléklo celkem devět hráčů. „Samozřejmě největší oslabením je pro nás ukončení kariéry Karla Poborského,“ podotkl Cipro. „Ale i Volešák a Táborský uplatnění v nových klubech jistě najdou. Štěstí v novém angažmá, na Spartě, všichni přejí i talentovanému Kladrubskému. Neopomněna nezůstala ani zmínka o nových hráčích. „Hodně si slibujeme od Kučery, jenž je zkušeným brankářem, a třeba i od Vozábala,“ jmenoval protřelý stratég dvě největší posily Jihočechů během léta. „Ale i další nově příchozí fotbalisté se v přípravných zápasech jevili celkem dobře,“ dodal. Na mysl mu zřejmě v tu chvíli možná přišli útočníci Radzinevičius a Plichta, záložník Hílek, ale třeba i obránce Šmíd, kteří se prezentovali solidními výkony.

Černý zůstane
Mnozí fotbaloví fanoušci si v loňské sezoně zalíbili předváděnou hru Jaroslava Černého. V posledních týdnech a dnech tak žili v nejistotě, jestli budou moci jeho fotbalové umění na Střeleckém ostrově spatřovat i nadále. Zájem Slavie Praha o Černého byl dobře známý. Nyní může všem příznivcům Dynama spadnout kámen ze srdce. „Jarda je pro nás klíčový hráč. My si jej velice ceníme a v této fázi přípravy, těsně před zahájením ligy, již jeho odchod není možný,“ informoval předseda představenstva klubu Karel Poborský. „Zájem Slavie zase nebyl tak veliký, abychom to nějakým způsobem museli řešit. Ta jednání se pohybovala spíše jen v obecné rovině,“ poznamenal mimochodem rekordman v počtu reprezentačních startů. Na nejvyššího představitele SK Dynamo samozřejmě padl i dotaz na téma cílů a met v blížícím se ročníku. „Minulou sezonou jsme zakončili na desátém místě. Ve spoustě zápasů jsme měli třeba štěstí, ale i smůlu. Proto může vyvstat otázka, zda to umístění mohlo být lepší či horší. Pravdou ale je, že letos bychom chtěli desáté místo minimálně obhájit. Chtěli bychom ovšem obsadit příčku okolo osmého místa,“ říká Karel Poborský. „Možná to zní troufale, ale my jako klub se musíme vzhledem k loňské sezoně posunout kupředu. Ve spolupráci se sponzory, partnery a městem pro to děláme maximum,“ tvrdí legendární záložník, jenž právě v naposledy skončené sezoně ukončil svou bohatou kariéru.

Jedničkou Kučera
S kvaltem posledních dnů se trenéru Ciprovi pomalu krystalizuje i základní jedenáctka. „Vše nám nyní komplikuje zranění Černého, které se nejdříve zdálo být jako banální, nyní to však už tak nevypadá,“ připomněl pochroumaný kotník sympatického fotbalisty. „Jinak mám ale řekněme o šesti až osmi postech už jasno. Nechtěl bych ale zatím nic přímo vyslovovat, abych tím nedej bože přivolal nějaká další zranění,“ pověděl František Cipro. Jednou z pozic, o jejímž obsazení je trenér A-týmu již rozhodnutý, je i ošemetná role brankáře. „Chytat bude Kučera,“ vypálí jedním dechem. Jak si lodivod Českých Budějovic rýsuje optimální sestavu, se fanoušci budou moci přesvědčit tuto neděli o generálce s Libercem. Příležitost k poslednímu předvedení svých kvalit však dostane velká skupina hráčů. Trenér Cipro hodlá podle svých slov prostřídat až sedmnáct hráčů. Na E.ON stadionu se v pátek při oficiálním fotografování mužstva objevil i útočník pražské Slavie Karel Zelinka. „Trénuje s námi, v neděli odehraje i alespoň část zápasu, ale jestli tu vůbec zůstane a případně na jak dlouho, to je ještě velice předčasné,“ sdělil kouč. Tím však posilování Jihočechů ještě zdaleka končit nemusí. „Momentálně vedeme jednání se Spartou, z jejíž služeb bychom rádi získali jednoho hráče na ofenzivní post. Snažíme se o to, aby k nám přišel na hostování,“ prozradil Karel Poborský. Zajímavou událostí se také stalo, že pod taktovkou Karla Musila trénuje v B-týmu útočník gruzínského celku Dinamo Tbilisi. „V tomto případě se jedná o pouhé testování,“ upřesnil v souvislosti se zahraniční tváří na jihu Čech čelní funkcionář SK Dynamo Karel Poborský.


Předsezónní tisková konference, zleva: JUDr. František Cipro (hlavní trenér A-týmu) a Karel Poborský (předseda představenstva SK Dynamo České Budějovice)