Poté, co Sigmu Olomouc před začátkem jarní části první ligy opustili dva klíčoví hráči Aleš Urbánek a Stanislav Vlček, začal trenér Uličný sázet na precizní práci defenzivní řady svého mužstva. To se mu v posledních kolech náramně vyplácí – Olomouc získala v posledních čtyřech kolech deset bodů ("ztratila" pouze za remízu se Spartou 0:0) a dostala pouze jedinou branku v zápase proti Opavě. Jihočeši mají naopak velké problémy s ofenzivou, ze vstřelené branky se radovali naposledy před 272 minutami, když se do sítě Sparty Praha trefil Marek Kulič.
Olomouc stavěla stejně jako v posledních zápasech na bezchybnou obranu a trenér Petr Uličný si byl také vědom jisté nevýhody:"K dívání naše hra příliš není." O tom, že jsou jeho svěřenci v současné době na třetím místě ligové tabulky mluví také trochu s rezervou:" Musím uznat, že na jaře máme kus štěstí, kterému se ale snažíme jít naproti." Lodivod domácích také velmi ocenil hru hostů, kteří podali na Andrově stadionu velmi sympatický výkon. "Soupeř si tady zasloužil bod. Hrál vynikající fotbal, my jsme byli dost nervózní.V rozehrávce se nám nedařilo a soupeř nás dobře napadal," řekl na tiskové konferenci trenér domácích. O herním projevu Jihočechů mluvil také pochvalně smutný kouč Pavel Tobiáš:" V utkání jsme byli fotbalovějším celkem, ale soupeř dal gól, a to rozhodlo."

Utkání rozhodla jediná branka, kterou vstřelil v 38. minutě domácí obránce Martin Hudec. První šanci v 18. minutě dokázal brankář Dynama Jakub Kafka bravurně zneškodnit, ale po podobné situaci o dvacet minut později se již domácí radovali. "Už při té první hlavičce jsem zvedal ruce radostí, ale brankář to zázračně vyškrábl. Pak jsme si to s Babničem zopakovali a vyšlo to," podotkl po zápase Hudec. Obránce domácího mužstva se stihl do statistik o utkání zapsat ještě jednou – byl totiž v 78. minutě po druhé žluté kartě vyloučen. Po odchodu z hrací plochy měl trochu obavy o výsledek utkání. "Jsem rád, že to kluci dokázali uhrát a získali jsme tři body. První žlutá byla, ale ta druhá situace, to byl normální souboj. Protihráč upadl a sudí pískl. Pak mi řekl, že jsem ho stáhl, s tím nic nenadělám," poznamenal nejdůležitější hráč utkání. "Zákrok mu nezazlívám, byl to jen důsledek špatné rozehrávky Cahy," zastal se vyloučeného Hudce domácí trenér Petr Uličný.

Jihočechům také dvakrát zatrnulo po samostatné akci devatenáctiletého obránce domácích Romana Hubníka – naštěstí ani jedna z jeho příležitostí neznamenala vážnější ohrožení branky Jakuba Kafky. Hubník se dostal dvakrát až do pokutového území, jeho finální přihrávky ale žádného ze spoluhráčů nenašly. "V jednom případě jsem měl přihrávat dříve a podruhé jsem trefil spoluhráče," řekl fotbalista, jehož hlavní činností je bránění. Prozradil také pokyny, které mužstvo od trenéra Uličného před zápasem dostalo:"Měli jsme za úkol před vlastní brankou nic nevymýšlet a hrát jednoduše."

Trenéři obou mužstev vzhlížejí k následujícím zápasům s jistým očekáváním. Trenér Olomouce se bude přes týden rozhodovat, zda do následujícího utkání na Žižkově postaví stejnou jedenáctku jako proti Dynamu:"Je pravda, že náš herní projev není tak dobrý. Ale body jsme uhráli, měli jsme ve hře i pár solidních věcí. Útočníci Reiter s Babničem už se zase o něco zlepšili, ale pořád to ještě není ono. Dostali důvěru a ta tam musí být, i když neříkám, že bude do nekonečna, třeba už příští neděli na Žižkově změnu udělám." Trenéři Dynama budou řešit podobný problém. Herní projev mužstva byl i v zápase venku dobrý, mužstvo ale opět nedalo branku. "Už v prvním poločase jsme hráli dobře," uvedl asistent trenéra hostů Daniel Drahokoupil. Po obdržené brance se ve druhém poločase pohybovali na hrací ploše hned čtyři útočníci Dynama, ani to však bodový zisk nepřineslo. Drahokoupil také objasnil některá střídání během zápasu: "Kulič měl v týdnu problémy se zraněním, a proto nehrál od začátku. Horejš, který v Olomouci střídal v úvodu druhého poločasu, má nakopnuté lýtko a proto jsme se rozhodli, že ho ze hry stáhneme."

Jihočeši nedali již ve třetím zápase v řadě gól, a tak se asistent trenéra zamýšlí nad tím, kolik bobů bude se stoprocentní jistotou znamenat bezproblémové udržení v lize:"Na záchranu bude stačit tak dvaatřicet bodů a to ještě nemáme."

První příležitost překročit dvaatřicetibodovou hranice budou mít Jihočeši v zápase 23. kola, kdy na Střelecký ostrov zavítá třináctý celek tabulky SFC Opava. Z tohoto pohledu se dá toto utkání považovat za klíčové v celé sezoně.