Audio k poslechu! Tři utkání a jeden získaný bod. Taková je bilance Dynama České Budějovice v jarní části sezony 2007/08. Fotbalisté z jihu Čech mají za sebou sérii zápasů s kvalitními celky, jaro začínali proti lídrovi podzimu Slavii a naposledy hráli s dalším neméně ambiciózním týmem, Mladou Boleslaví. Paradoxně v těchto duelech ale Jihočeši od bodového zisku nebyli vůbec daleko. "Mrzí nás jedna věc. Stejně jako na Slavii, jsme po bodech sahali také v Mladé Boleslavi. Zejména tam jsme ve druhém poločase odehráli výborné utkání," uvědomuje si kouč František Straka. Nyní ale čeká jeho svěřence jiné utkání - na E.ON stadion přijede zachraňující se Kladno..

Duel Dynama s Mladou Boleslaví přinesl skutečně ve druhém poločase převahu Jihočechů a také několik šancí. Když se nedokázali z dobrých pozic prosadit hlavičkující Mrkvička a z druhé vlny pálící Vozábal, došlo deset minut před koncem ve vápně domácích k závaru, po kterém zahrál pravděpodobně rukou obránce Kalina. Rozhodčí Matějek ale volání Jihočechů po pokutovém kopu nevyslyšel. "Kdyby jsme kopali penaltu za jasnou ruku, tak utkání třeba mohlo skončit spravedlivou remízou. V závěru nám chybělo také trochu štěstíčko," řekl na toto téma kouč Dynama František Straka.

K prohranému utkání s Mladou Boleslaví se ale na E.ON stadionu již nikdo nevrací. Jihočechům stojí nyní v cestě čtrnácté Kladno a právě tento duel by měl hodně napovědět, jak na tom tým Dynama skutečně je. Mančaft Františka Straky má také proti tomuto soupeři co napravovat. Minulé vzájemné utkání skončilo velkým propadákem Dynama, když Kladno svého soupeře rozstřílelo rozdílem třídy 5:1. "Nálada v týmu je před utkáním jako vždy velmi bojovná. Velice dobře si všichni vzpomínáme, co se nám v minulém utkání v Kladně stalo. Uvědomujeme si, jaká je situace, ale zase na druhou stranu můžeme být v klidu. Jsou jiní, kteří by měli být narozdíl od nás nervózní," uvědomuje si trenér Dynama.

Jihočeši by na tom měli být skutečně po psychické stránce o něco lépe. Kladno na jaře všechna utkání prohrálo a navíc nevstřelilo ještě ani branku. Ani Dynamu se sice zatím střelecky nedaří, ale především herní projev Strakova družstva není vůbec špatný. "My z toho můžeme těžit, budeme hrát doma a chceme proto ty tři body, které by pro nás měly cenu zlata, uhrát za každou cenu. K tomu samozřejmě podřídíme maximum a uděláme pro to všechno," dodal impulzivní trenér.

Právě zápasem s Kladnem začíná pro Dynamo série utkání, která bude pro konečné účtování v první lize rozhodující. Jihočeši se během dvaadvaceti dnů střetnou postupně s Kladnem, Žižkovem, Mostem a Bohemians - tedy týmy, které jsou v bezprostředním ohrožení sestupu. Pokud v těchto zápasech Dynamo uspěje, může se ligovou tabulkou vyšvihnout před náročným koncem sezony hodně vysoko. "Nyní nás čeká blok utkání, kdy se utkáme se svými přímými konkurenty. V něm se ukáže, jak na tom náš tým doopravdy je. Já doufám, že to, co máme v plánu, tak splníme, poněvadž sílu mužstvo má, akorát potřebuje jedno vítězství, aby se odpíchlo nahoru," podotkl na úplný závěr trenér František Straka.

Trenér František Straka před utkáním s Kladnem