Vedení českobudějovického Dynama si dlouhodobě vytyčilo cestu, na které chce dávat příležitost vlastním odchovancům z mládežnické líhně. Samotní mladíci o tom dobře vědí. „Víme, jaký směr vedení nastolilo. Cítíme velkou motivaci a snad šanci dostaneme,“ shodují se mladíci Michal Kaňák, Michal Pliška a František Bambule. Všichni tři se ve středečním přípravném utkání s Roudným zapsali do střelecké listiny.

Již dříve do prvního týmu nakoukl Martin Jasanský, který byl i na soustředění na Kypru. Ač je věkem ještě stále dorostenec, pravidelně trénuje s Áčkem.

Na srazy prvoligového mužstva začal v poslední době docházet i útočník Michal Kaňák. V zimní přípravě se mu za Béčko velmi dařilo a postaral se i o vítěznou trefu v jarní premiéře juniorky ve Varnsdorfu. „Určitě nyní na sobě cítím, že se mi daří. Ve srovnání například s podzimem je to úplně jiné,“ pochvaluje si devatenáctiletý útočník.

Bambule František Obránce František Bambule (na snímku) naopak za sebou nemá vůbec vydařené období. Měl totiž zdravotní problémy, trápilo jej tříslo. Na jaře zatím odehrál pouhé tři minuty v soutěžním utkání. „Potřebuji se do toho hlavně znovu dostat,“ říká osmnáctiletý stoper. V prvním poločase proti Roudnému nastoupil ve středu obrany s Michaelem Žižkou. „Byla to pro mě velká zkušenost,“ pravil. Ve 22. minutě si navíc naběhl na Šímův roh a hlavou otevřel skóre. „Určitě jsem z toho měl velkou radost. Obzvlášť, když rozhodně nejsem žádný střelec.“

Ve středu zálohy si ve druhém poločase zahrál i Michal Pliška. Po Kaňákově průniku a zvýšení skóre na 4:0 on sám pak přidal pátý gól Dynama. „Na vápně či penaltě byl odražený balon, chtěl jsem hlavně trefit bránu, což se naštěstí povedlo,“ usmál se devatenáctiletý záložník. Trenér František Straka si jej dobře všimnul již v dřívějším modelovém utkání prvního týmu s dorostem, kdy si Pliška chvíli zahrál i za Áčko. „Seniorský fotbal mi určitě vyhovuje, není to tolik splašené,“ pojmenoval jeden z rozdílů od dorostenecké kopané. Zároveň ale nechtěl vynášet žádné velké soudy. „Přeci jen se hrálo proti soupeři z krajského přeboru,“ dodal uvážlivě.

Musí na sobě pracovat

Pliška MichalStarším dorostencům vstup do jara vyšel. Ve dvou utkáních zatím nasbírali plný počet bodů. „Je to bomba,“ říká stroze Michal Pliška (na snímku). Svěřenci trenéra Petra Skály se pohybují v horní polovině tabulky. „Pan Skála nám říká, že když nasbíráme ještě nějaký další počet bodů, dojde k našemu posunu do juniorky,“ nastiňuje možný vývoj v mládežnické základně Michal Pliška. Kromě něj, Františka Bambuleho se o svou šanci například hlásí i Michal Rakovan, který s Béčkem absolvoval celou zimní přípravu, dále Milan Nitrianský a další. „V neděli bychom už někteří s juniorkou do Liberce měli jet,“ poznamenal Bambule. Zejména on by mohl při nedostatku obránců do sestavy Karla Musila naskočit. Nitrianský ve Varnsdorfu odehrál už posledních třináct minut.

Během posledních let se věkový průměr v juniorce stlačil opravdu na nízkou hranici a přechod hráčů z dorostu a následně do prvního týmu je hlavní snahou všech v Dynamu. „Víme, jakou vedení nastolilo cestu. Chce dávat prostor vlastním odchovancům, my se proto musíme poctivě snažit a snad šanci dostaneme,“ říká Pliška. „Slyšeli jsme, že klub už nechce do prvního týmu brát tolik hráče na hostování. Pro nás je to motivace. Víme, že bychom mohli dostat šanci,“ přidává Michal Kaňák.

Že ale všechno nepřijde samo, mladíci dobře vědí. „Jestli tu první ligu chceme hrát, musíme na sobě pracovat,“ zdůrazňuje Kaňák. Zdá se, že dveře do kabiny Áčka jsou pro ně nyní dostatečně pootevřené. Fotbalový osud je ale vrtkavý. „Za měsíc může být vše úplně jinak,“ je si Michal Pliška vědom, že při slabších výkonech se situace může rychle změnit.

Kaňák MichalPříležitost ale dostane každý z nich, jak je vidět na příkladu Jasanského a Kaňáka, kteří si o pozornost řekli již dříve a s A-mužstvem trénují. Ale zda se uchytí, to už je věc druhá. „Rád bych se už ale někde usadil. Nyní trénuji střídavě s áčkem a béčkem, což je na psychiku docela náročné. Rád bych někam patřil stabilně,“ přeje si Michal Kaňák (na snímku).

Trenér František Straka je dobře znám, že se rozhodně nebojí dát mladým hráčům šanci. A v Dynamu má momentálně nabídku poměrně širokou. „Je to fajn, když vidíte, že někteří hráči mají předpoklady k tomu, aby tu šanci třeba opravdu dostali,“ pronesl hlavní kouč Jihočechů.

Rozlet v kariéře však mnohdy mohou přibrzdit i problémy v hlavách hráčů. „Mladí mají v hlavě mnohdy představu pouze fotbalu a často máme potíže s tím, že oni si to v té hlavě vše nejdříve musejí srovnat. Pouhá deviza, že jsou mladí, nemůže rozhodnout o tom, že budou hrát v A-týmu,“ uvedl Jiří Kotrba, generální manažer SK Dynamo. Podobného názoru je i Petr Skála, šéftrenér sportovního centra mládeže. „Co mě u kluků občas mrzí, tak je školní prospěch,“ doplnil rovněž hlavní trenér staršího A-dorostu.

Samotní fotbalisté však věří, že žádné létaní v oblacích u nich nehrozí. „Snad se nám hlava nemotá,“ věří Michal Kaňák.