Uběhlo jen několik desítek sekund a už lovil míč ze své sítě. Brankář Zdeněk Křížek na ostravských Bazalech rychle inkasoval, když se Dynamu nepodařilo pokrýt nacvičený signál Baníku. „Tu situaci jsme nezvládli a propadli při ní,“ tesknil gólman Jihočechů, který letos nastoupil ke svému čtvrtému prvoligovému zápasu.

Časomíra na ostravském stadionu napočítala jen něco málo přes osmdesát vteřin od zahájení hry, když Svěrkoš napnul českobudějovickou síť. Domácího kanonýra našel osamoceného ve velkém vápně po rohovém kopu Otepka a Svěrkoš se nemýlil. „Měl jsem navíc trochu zakrytý výhled a tu střelu neviděl,“ litoval Zdeněk Křížek. Přesto stačil rychle zareagovat, na tvrdou střelu směřující pod břevno si sice sáhl, ale mimo své tři tyči ji vyrazit už nedokázal.

Ze strany Baníku se jednalo o nacvičený signál. „Moc nás to mrzí, protože na standardní situace Ostravy jsme se v týdnu pečlivě připravovali. Jenomže hned ve druhé minutě jsme takhle propadli, nechali tam Svěrkoše zcela volného a on to trefil velmi dobře.“

Kdo čekal, že by se Ostrava po vedoucí brance podle obvyklého scénáře dostala takzvaně na koně, mýlil se. Hra byla vyrovnaná, i když se s řadou nepřesností odehrávala hlavně ve středu hřiště. „My jsme podali proti favorizujícímu Baníku výborný výkon a hráli s ním zcela vyrovnanou partii,“ uvedl pětadvacetiletý gólman.

Rozhodl druhý gól

Ještě před odchodem do kabin měl na noze vyrovnání Jaroslav Hílek. Ostravskou branku ale z dobré pozice netrefil. „To byla velká škoda, protože to byla jedna z našich mála šancí,“ pravil Křížek. I podle jeho slov šli Jihočeši do druhého poločasu s cílem pokusit se hrát pořád stejně jako před přestávkou.

Záměr se jim i dařilo naplňovat a dlouho drželi naději na dobrý výsledek. Jenže v 68. min. českobudějovické obraně po straně utekl střídající Zeher a hostům zasadil druhý úder. A ten už Dynamo nebylo schopno odpovědět. „Po druhém gólu Baník už převzal otěže utkání pevně do svých rukou a výsledek si ohlídal,“ přikyvoval smutně nad zbylým průběhem duelu Zdeněk Křížek.