Fotbalisté Dynama České Budějovice opět v neděli maximální možnou měrou dokumentovali, že fotbal nemá logiku. Papírově nejhorší jarní celek si vyšlápl na třetí tým tabulky z Teplic a po bezchybném výkonu vyhrál krásným gólem Jana Svátka 1:0. Chválou nešetřil ani spokojený trenér Jihočechů František Straka: "Jsem rád, že jsme dokázali tu černou sérii tří zápasů bez gólu a bez výhry dnes prolomit proti silnému třetímu týmu tabulky. Musím mančaftu složit kompliment, protože ti hráči, co nastoupili, utkání zvládli skvěle."

V průběhu týdne měl přitom lodivod Dynama plnou hlavu starostí. Část týmu zasáhla nepříjemná viróza a o základní sestavě se rozhodovalo až několik málo hodin před začátkem zápasu. "My jsme měli celý týden obrovské problémy s marodkou. Nemohl hrát Martin Vozábal, kluci na tom byli velmi špatně a já jsem lepil sestavu, jak se dalo," poznamenal František Straka. Zdravotními lapáliemi poznamenaný budějovický tým ale začal proti favoritovi velmi dobře a především v prvním poločase jasně dominoval. "Prvních třicet minut jsme odehráli výborně. Podařilo se nám Tepličky zaskočit agresivitou a aktivitou. Navíc vyšel tah se Zdeňkem Ondráškem, který uměl rány nejen dostat ale i rozdat. Navíc se nebál chodit do hlavičkových soubojů proti vysokým stoperům soupeře. Sváťa (Jan Svátek, pozn. autora) dal těžký a pěkný gól, který nám navíc zajistil tři body," pochválil Straka oba útočníky.

Po změně stran se možná dal očekávat nápor hostujících Teplic, ten se ale nakonec vůbec nekonal. "Druhý poločas jsme odehráli po taktické stránce výborně. Eliminovali jsme standardní situace soupeře a podařilo se nám uhlídat i nepříjemného Smejkala," pokračoval dále budějovický kouč. Právě standardní situace a vysoký útočník na hrotu jsou nejsilnějšími stránkami teplického týmu. To si František Straka samozřejmě uvědomoval a kvůli tomu nasadil zajímavou taktickou přípravu na zápas. "Každý dostal za domácí úkol sledovat domácí utkání Teplic proti Slavii. Myslím, že to stačilo a Teplice v tom utkání ukázaly, jakou síly v tomto směru mají," řekl s úsměvem impulzivní kouč, jenž jako tradičně utkání na lavičce velmi prožíval.

Velký zápas odehrál již zmiňovaný útočník Zdeněk Ondrášek, jenž se v celém průběhu utkání srdnatě bil s vytáhlými stopery teplického týmu. Mladý hráč Dynama, jenž na sebe upoutal dobrými výkony v rezervním týmu, svým výkonem opět zaujal nejen hlavního trenéra. "Pochopitelně ale nebudeme nikoho po jednom utkání nijak extrémně vyzdvihovat. Zdeněk ukázal, že má opravdu předpoklady k tomu, aby se z něj jednou stal dobrý fotbalista. Dneska ukázal, že by v tom základu mohl být," dodal František Straka, který na úplný závěr ještě jednou celému svému týmu poděkoval: "Dokázali jsme porazit silného soupeře a ty tři body jsou pro nás nesmírně cenné. Klobouk dolu a díky moc, kluci."


Teplickému Petru Radovi se utkání hodnotilo pochopitelně o poznání hůře. Tým Teplic, který byl před zápasem na třetím místě tabulky, byl na jihu Čech favoritem. "Přijeli jsme s tím, že jsme měli nějakou slušnou sérii, kdy jsme porazili Slavii a předtím vyhráli dokonce dvakrát venku. Věřili jsme tomu, že udržíme nějakou stabilní formu, bohužel se nám ale ten dnešek nevydařil, protože z našeho pohledu jsme odehráli velice špatné utkání po všech stránkách. Především v prvním poločase jsme od první minuty čekali na chvíli, kdy nás soupeř potrestá, což se nakonec i stalo," uznal sportovně kouč hostů převahu domácího týmu.

Teplice sice ve druhé pětačtyřicetiminutovce trochu zvýšily tempo, jenže potřebný tlak a následné šance se prakticky nedostavily. "Chtěli jsme se dostávat více do těch předních pozic, chtěli jsme domácí obranu dostat pod tlak, ale stejně jsme nehráli tak, jak jsem si představoval. Dneska celý kolektiv nepodal takový výkon, jaký jsem očekával a jaký jsme v posledních zápasech předváděli," pokračoval Petr Rada, jehož tým by se v případě výhry mohl přiblížit druhé Slavii. Teplický kouč ale odmítl, že by se jeho svěřenci soustředili právě na boj o druhou příčku: "My jsme chtěli odehrát dobrý zápas, což se nám nepodařilo. Nesledujeme týmy, co jsou v tabulce před námi. Spíše se díváme na týmy, které jsou za námi a tam je to důležitější. V podvědomí o tom hráči asi trochu přemýšleli, ale skutečně je to asi zbytečné. My se musíme dívat na svoje zápasy, co nás ještě čekají, a ne se věnovat soupeřům."

Petr Rada také hned po zápase dobře věděl, že jeho týmu musí na nedělní nezdar na jihu Čech co nejdříve zapomenou. "Zaslouženě jsme dnes prohráli, do dalších zápasů musíme zase přidat, abychom hráli tak, jako v posledních zápasech. Domácím mohu dnes jen pogratulovat k zasloužené výhře," řekl Rada na úplný závěr.