AKTUALIZOVÁNO! V pondělí v 15:00 začala fotbalistům Dynama České Budějovice oficiálně letní příprava na nadcházející ročník Gambrinus ligy. Nový trenér prvního mužstva Jan Kmoch přivítal celkem čtyřiadvacet hráčů do pole, dva brankáře a dalších až deset hráčů by se k týmu mělo připojit v následujících dnech. "Rád pracuji s velkým množstvím hráčů, aspoň budu mít z čeho vybírat," řekl s úsměvem Jan Kmoch, kterého v Českých Budějovicích čeká první prvoligové angažmá.

První den přípravného období se nijak nevymykal od jiných sezon. Nejvíce práce měli pochopitelně členové realizačního týmu v čele s novým kustodem Jiřím Lerchem. Všichni příchozí hráči fasovali výstroj a chystali se na první trénink, který začínal po patnácté hodině v TCM Složiště. Jihočeský klub vstoupí do přípravy na novou sezonu hned s několika novými tvářemi. V průběhu prvních dnů přípravy by se k týmu mohlo připojit až deset nových fotbalistů.

Celkově by se mělo do přípravy A-týmu zapojit až 36 fotbalistů. Brankářskou dvojici Kučera - Křížek by měl na začátku příštího týdne doplnit mladík z juniorky Vladan Vršecký, který v letošní sezoně nastoupil v dresu B-týmu k dvaceti zápasům. "Jeho zařazení do přípravy také hodně pomohlo utkání rezervy proti béčku Sparty, kterou jsem v tu dobu vedl. Neskutečným způsobem nás vychytal a velkou měrou se podílel na výhře Budějovic," poznamenal na adresu mladého brankáře Jan Kmoch.

Obranná formace by měla doznat minimálních změn. Zkušené hráče by mohl doplnit Martin Knakal (hráč Škody Xanthi, který na jaře hostoval v Bohemians 1905) a šanci prosadit se dostane také Michal Mácha, jenž patřil v průběhu celé sezony k pilířům rezervního mužstva. Po dlouhodobém zranění se na srazu objevil také Roman Pivoňka, jenž si v průběhu jara obnovil poranění kolena.

Již v průběhu minulého týdne bylo jasné, že se do přípravy A-týmu nezapojí Jaromír Plocek, kterému skončila v Dynamu smlouva. Právě v záloze bude moci trenér Jan Kmoch testovat řadu nových tváří. K dispozici by měl mít Brazilce Tobiase Fernanda Hudsona (naposledy Slovan Liberec), v jednání je také přestup Vahana Gevorgiana z Wisly Plock. První trénink s Dynamem v pondělí také absolvovali teplický Petr Benát a mladoboleslavský Jan Riegel. O šanci v Dynamu bude také během přípravy bojovat Lukáš Vido ze slovenského Lučence. Mezi kandidáty o dres prvoligového A-týmu pak budou také Vladimír Dobal (B-tým) a Martin Jasanský (dorost). Českobudějovičtí také definitivně získali záložníka Pavla Mezlíka, na něhož uplatnili opci.

K velkým změnám by mohlo dojít také v útočné formaci. Fanoušci Dynama asi nejvíce uvítají fakt, že vedení klubu jedná o přestupu Litevce Tomase Radzinevičiuse. Útok, kterému se v jarní části sezony příliš nedařilo, by měli dále doplnit Brazilec Pires Roberto Edison, Patrik Zajac (Slavoj Vyšehrad, 3. liga) nebo mladoboleslavský David Vaněček. Přípravu A-týmu by měl absolvovat také Marek Plichta (návrat po dlouhodobém zranění) a z Vítkovic se vracející Michal Schön.

Seznam hráčů pro letní přípravné období
Brankáři: Pavel Kučera, Zdeněk Křížek, Vladan Vršecký (junio, nástup 23.6.)

Obránci: Martin Leština, Tomáš Hunal, David Horejš, David Homoláč, Roman Pivoňka, Jiří Peroutka, Michal Šmíd, Michael Žižka, Martin Knakal (Škoda Xanthi, v jednání), Michal Mácha (junio, nástup 23.6.)

Záložníci: Petr Dolejš, Michal Mašát, Martin Vozábal, Michal Skopalík, Jaroslav Hílek, Petr Šíma, Hudson (Liberec, v jednání, 21.6.), Vahan Gevorgian (Wisla Plock, v jednání, 23.6.), Petr Benát (Teplice, v jednání, 16.6.), Jan Riegel (Mladá Boleslav, v jednání, 16.6.), Lukáš Vido (Lučenec /Slovensko/, v jednání, 16.6.), Vladimír Dobal (junio, 23.6.), Martin Jasanský (dorost, 23.6.), Pavel Mezlík (hostování z Brna do 30.6.2009 s opcí na přestup)

Útočníci: Tomáš Stráský, Marek Plichta, David Vaněček, Jan Svátek, Václav Mrkvička, Michal Schön (návrat z hostování, Vítkovice), Patrik Zajac (zkouška z Vyšehradu, ČFL, 16.6.), Pires Roberto Edison (Brazílie, 19.6.), Tomas Radzinevičius (Liberec, v jednání, 23.6.)

Program přípravy Dynama České Budějovice:
16. června: začátek přípravy,
28. června: turnaj v Milevsku (Milevsko, Žižkov - hráno každý s každým),
5. července: turnaj v Nové Včelnici (Liberec, Bohemians, Petržalka),
13. července: turnaj v Žirovnici (Znojmo, Kladno, Příbram),
17. - 20. července: soustředění v Rakousku (u Innsbrucku),
18. července: SK Dynamo - Frankfurt (2. německá Bundesliga) v jednání
20. července: SK Dynamo - Panathinaikos Athény (1. řecká liga) v jednání
27. července: SK Dynamo - Sparta Praha "B" (17:00, Písek)

Dále připravujeme na webu:
- rozhovor s novým trenérem Janem Kmochem
- rozhovor s Janem Riegelem
- rozhovor s Petrem Benátem
- fotogalerie ze srazu fotbalistů před prvním tréninkem