Šestnáctý červen byl také premiérovým dnem pro nového trenéra A-týmu Dynama Jana Kmocha. Zkušený trenér, který sklízel úspěchy především v mládežnických kategoriích, zahajuje v Dynamu své první prvoligové angažmá. "Hodně mě zájem Budějovic potěšil. Dostal jsem nabídku jít ven, do Spojených arabských emirátů, ale upřednostnil jsem Dynamo. Důvod je jasný, chci to zkusit tady, chci zkusit ligu, protože fotbal dělám dlouho a tohle je zatím pro mne vrchol," řekl nový budějovický kouč.

Dvojnásobný držitel ocenění "Trenér roku mládeže" popisoval, jak k jeho angažmá v Budějovicích vlastně došlo: "Je to asi měsíc, co mě oslovil pan Kotrba. Tady končil trenér Straka, Budějovice sháněly trenéra, já jsem tu nabídku dostal a okamžitě jsem jí přijal." Důvodů, proč Jan Kmoch nabídku Českých Budějovic přijal, bylo samozřejmě více, velkou měrou se na tom také podílelo samotné prostředí jihočeské metropole. "Budějovice jsou krásné město, hraje se tady tradičně první liga a je tady dobrá základna mládeže, dobré sportovní centrum a vím, do čeho jdu. Budějovickou mládež znám, poznal jsem i juniorku, o A-týmu mám také přehled jako každý jiný trenér a moc se sem těším," popisoval své dojmy Jan Kmoch.

JAN KMOCH
Pozice: Hlavní trenér
Datum narození: 19. 9. 1951
Místo narození: Praha
Trenérská kariéra: Se sparťanským dorostem vyhrál titul ligových šampiónů, trénoval ve Spojených arabských emirátech následně působil půl roku jako šéftrenér mládeže v Dubaji a po příchodu Ivana Haška se stal jeho asistentem v klubu Al Wasl. V Saudské Arábii si prošel úspěšným angažmá u týmu Al Khaleej, v Čechách byl šéftrenérem mládeže Bohemians, působil u prvního týmu Mostu nebo u mládežnických reprezentací U16, U17 a U18.
Úspěchy: Trenér roku mládež (2002 a 2003)

Trenér, který v minulosti působil v Dubaji, Saudské Arábii, ale také v Bohemians nebo Mostu, se ještě jako kouč rezervy Sparty setkal s Dynamem v České fotbalové lize před necelými třemi týdny, tedy v době, kdy byl již oficiálně představen jako nový kouč A-týmu Jihočechů pro nadcházející sezonu. Mladíci Dynama nejlepší tým třetí ligy dokonale zaskočili a vyhráli v Tréninkovém centru Sparty na Strahově 1:0. "Po prohře rezervy Sparty s juniorkou Dynama jsem byl hodně naštvaný. Trochu se to ale ředilo tím, že jsem měl už určitou možnost vytipovat si některé hráče pro A-tým Dynama. Upoutal mě například Dobal, líbil se mi také brankář Vršecký, který tam vychytal neskutečné věci. Zaujal mne například i stoper Mácha. Bylo vidět, že to pro ty hráče byla velká motivace, porazit svého budoucího trenéra," komentoval zápas Jan Kmoch. V posledních letech se v Dynamu objevilo na hostování hned několik hráčů ze Sparty, nový kouč Dynama, který mladé sparťanské hráče zná nejlépe, nevylučuje, že se někdo z nich v Dynamu i letos objeví. "Ve Spartě jsou samozřejmě šikovní hráči, ale já jsem přišel do Budějovic a chci tady pracovat s těmi hráči, kteří jsou tady. Nevylučuji, že sem nějaký Sparťan třeba přijde, ale na to je zatím čas. Nejdříve musíme dát šanci budějovickým hráčům," řekl sympaticky Jan Kmoch.

Kouč Jan Kmoch nemá ani žádnou obavu z neznalosti týmu. "Nějakou představu o kvalitě kádru mám, protože jsem viděl mužstvo ve dvou jarních zápasech proti Liberci a tady proti Plzni. Uvidíme, jak budou jednotliví hráči pracovat a jak se budou chovat na hřišti. Samozřejmě chceme hrát co nejlépe," naznačil trenér své plány. Se změnou herního projevu budou samozřejmě souviset i změny ve složení kádru A-týmu. Na prvním tréninku po letní pauze odtajnilo vedení klubu seznam případných posil, sám trenér Kmoch nechtěl případné změny v kádru zatím příliš komentovat. "Přestupy se dolaďují a stále probíhají. Nerad bych o tom teď ještě mluvil a nějak předbíhal. Během čtrnácti dnů se rozhodne, koho si tady necháme, koho budeme testovat a jak bude ve finále vypadat ta čtyřiadvecetičlenná skupina, se kterou budeme dále pracovat," pokračoval nový trenér Dynama.

O plánu přípravy na následující dny a týdny má Jan Kmoch také jasno. "Dneska se hráči budou seznamovat s míčem. Po dovolené se kluci musí trochu rozhýbat a rozdýchat, nemůžeme rovnou začít natvrdo. Zároveň je seznámím s plánem přípravy, hráči nafasují věci a od zítra najedeme na dva tréninky. Ve středu pak půjdeme tady za Budějovice na výběh, ve čtvrtek opět zase dva tréninky a tak to půjde dále. Hrubá příprava bude pokračovat čtrnáct dní, potom bude následovat měsíc herní přípravy a závěrečná čtrnáctidenní fáze bude už jen vylaďovací. To je klasický model, který praktikuje asi každé mužstvo," naznačil Kmoch plány na následující dny. Hráči se mohou těšit pochopitelně na tradiční letní dril, samotná kondiční příprava by ale nemusela být pouze o běhání. "Já jsem trenér, který hodně používá míč. Fotbal se hraje s míčem, takže se mohou těšit, že bude všechno v pohodě a že budeme převážně pracovat s balonem," podotkl trenér s úsměvem.

Netradiční bude příprava i z pohledu množství hráčů. Podle posledních předpokladů by mohlo do přípravy A-týmu nastoupit celkem šestatřicet fotbalistů. Ani z toho však nemá Jan Kmoch žádné obavy: "Já mám rád hodně hráčů. Čím více hráčů, tím lépe. Aspoň budu mít větší možnost vybírat. Kvůli tomu budu muset mít samozřejmě silný realizační tým, protože budeme pracovat na skupiny. Jako asistent tady bude kolega ze Sparty Ondra Lunga, který je navíc specialista na fitness. Dále tady bude Jirka Lerch, který je zase zkušený jako hráč a je to začínající trenér. Pak tady bude také u brankářů Petr Skála a když bude třeba, tak mohu využít z béčka i Karla Musila."

Realizační tým A-mužstva Dynama pro sezonu 2008/09
Hlavní trenér: Jan Kmoch
Asistent trenéra: Ondřej Lunga
Asistent trenéra a kustod: Jiří Lerch
Asistent trenéra a trenér B-týmu: Karel Musil
Trenér brankářů: Ing. Petr Skála
Masér: Vladimír Adam