Pouť jihočeskými letními turnaji zakončí fotbalisté Dynama v sobotu, kdy se představí na 75. ročníku Perleťového poháru v Žirovnici. Tým Jana Kmocha čeká po poledni nejprve utkání s třetiligovým Znojmem a odpoledne pak jeden z dvojice Kladno - Most. "Stále chci sledovat hráče na určitých postech a chci vidět, jak zvládají určité fotbalové věci, které na trénincích nacvičujeme," řekl budějovický trenér. Průběh celého turnaje budeme jako tradičně sledovat přímo z místa konání..

Během uplynulého týdne se v kádru Dynama událo velké množství změn. Tou nejvýznamnější je pak odchod Martina Vozábala, který přestoupil na Žižkov. Z odchodu zkušeného fotbalisty trenér Dynama ale obavy nemá. "Podívejte se, jeden hráč mužstvo nedělá. Každý je nahraditelný a jestli se on rozhodl tak, že půjde do Viktorky, klub mu to umožnil a já to musím respektovat. V tomhle momentě je to alespoň šance pro další hráče," podotkl Jan Kmoch. Vozábal ale nebyl jediným hráčem, který s týmem neodehraje podzimní část sezony. Petr Dolejš odešel na hostování do Čáslavi a spolu s týmem není ani Václav Mrkvička. "Mrkvička měl sice zdravotní potíže, ale po uzdravení jsem mu řekl, že s ním do základního kádru nepočítám a v současné době si shání jiné angažmá," přinesl další zajímavou informaci sedmapadesátiletý kouč.

V kádru pro podzimní část sezony nebudou ani dlouhodobě zranění Roman Pivoňka a Marek Plichta. "Pivoňka už vypadá dobře. Dali jsme mu šanci, aby mohl jít hrát druhou ligu. Připravuje se s juniorkou a je k dispozici druholigovým klubům. Já chci aby hrál, protože kvůli tomu těžkému zranění nehrál a na ligu to momentálně ještě není. V juniorce ale nechceme mít hráče, který je starší, tam chceme mít hráče mladé. Teď tam přišlo z dorostu hodně šikovných hráčů, které tam chceme mít, aby se uplatnili," řekl Kmoch na adresu vytáhlého stopera. Ani v České republice pak není útočník Marek Plichta: "Ten je stále v rekonvalescenci. Je v Bratislavě, kde mu klub zařídil regeneraci. Všichni zranění jsou sledovaní a máme zájem aby se uzdravili, ale po operaci křížových vazů, je ten návrat dlouhý."

Ani další hráči se pak nepředstaví na žirovnickém turnaji. "Homoláč marodí se zánětem achilovky a v posledních dnech rochu marodil i Mezlík. Špatné je, že stále nemohu vyzkoušet Schöna, na kterého jsem se těšil, protože dával nějaké góly ve Vítkovicích. Stále marodí, má nějaký problém s břišním svalem, takže nemůže dělat vůbec nic. Jinak se ten kádr už začíná nějakým způsobem stabilizovat," řekl dále Jan Kmoch, který tak vezme do Žirovnice všechny, které bude mít v danou chvíli k dispozici.

Na turnaji v Žirovnici bude trenér své svěřence opět dále poznávat. Proto také uvítal, že první zápas odehrají Jihočeši se soupeřem z nižší soutěže a poté nastoupí proti ligovému týmu. "Znojmo nám na turnaji nalosovali dobře. Ve druhém zápase se pak budeme těšit na Most nebo Kladno, což jsou vlastně soupeři podobného ražení. Kladno je asi trochu kvalitnější, protože Most to trochu rozpouštěl, co jsem si tak všiml. S těmito soupeři se naši hráči musí předvést a samozřejmě to chceme vyhrát. Když je to takhle, tak půjdeme natvrdo na vítězství," řekl sympaticky Jan Kmoch.

Program turnaje v Žirovnici:
13:10 SK Dynamo - 1.SC Znojmo /MSFL/
14:45 SK Kladno /1.liga/ - FC Baník Most /2.liga/
16:30 zápas o 3. místo
17:45 finále

Účasti Dynama ČB na turnaji v Žirovnici

Dynamo České Budějovice se v pětasedmdesátileté historii turnaje zúčastnilo hned čtrnáctkrát a z toho čtyřikrát se radovalo z vítězství.

7. ročník (1939) - 1. SK Dynamo, 2. SK Pacov, 3. SK žirovnice, 4. Jihlava
8. ročník (1940) - 1. SK Žirovnice, 2. SK Dynamo, 3. Jihlava, 4. Nový Etynk
27. ročník (1960) - 1. SK Dynamo, 2. Pelhřimov, 3. Královo Pol, 4. Žirovnice
28. ročník (1961) - 1. SK Dynamo, 2. Kolín, 3. Jihlava, 4. Žirovnice
29. ročník (1962) - 1. Pardubice, 2. SK Dynamo, 3. Tábor, 4. Žirovnice
45. ročník (1978) - 1. Vlašim, 2. UD Příbram, 3. SK Dynamo, 4. Žirovnice
49. ročník (1982) - 1. Vítkovice, 2. SK Dynamo, 3. RH Cheb, 4. Žirovnice
54. ročník (1987) - 1. SK Dynamo, 2. Slavia Praha, 3. Jihlava, 4. Žirovnice
55. ročník (1988) - 1. Hr. Králové, 2. SK Dynamo, 3. Pelhřimov, 4. Žirovnice
59. ročník (1992) - 1. Brno, 2. SK Dynamo, 3. Žirovnice, 4. Chlum u Třeboně
SK Dynamo - Chlum 4:1, Brno - Dynamo 4:1 (Povišer)
62. ročník (1995) - 1. Jablonec, 2. Hr. Králové, 3. SK Dynamo, 4. Plzeň
SK Dynamo - Jablonec 0:1, SK Dynamo - Plzeň 1:0
67. ročník (2000) - 1. Příbram, 2. Bohemians, 3. SK Dynamo, 4. Třeboň
SK Dynamo - Bohemians 1:2 (Obšitník), SK Dynamo - Třeboň 3:0 (Vácha, Fujdiar, Pěnička)
69. ročník (2002) - 1. Pardubice, 2. SK Dynamo, 3. Bohemians, 4. Žirovnice
SK Dynamo - Žirovnice 3:0 (Lafata, Vácha, Svoboda), SK Dynamo - Pardubice 0:2
72. ročník (2005) - 1. Brno, 2. Krč, 3. SK Dynamo, 4. Žirovnice
SK Dynamo - Krč 0:1, SK Dynamo - Žirovnice 2:0 (Rozkopal, Janoušek)