Fotbalisté Dynama České Budějovice sice po dlouhých jednadvaceti letech vyhráli Perleťový pohár na turnaji v Žirovnici, přesto ale nebyl trenér Jihočechů Jan Kmoch s výkony svých svěřenců příliš spokojen. Tým nedal během dvou zápasů ani gól a o svém triumfu rozhodl díky pokutovým kopům. "Samozřejmě bych byl radši, kdybychom ten turnaj vyhráli, ale zároveň o té výhře rozhodli fotbalovostí," řekl Jan Kmoch po skončení turnaje.

Může i taková výhra na turnaji udělat trenérovi radost?
Radost z výhry na turnaji pochopitelně mám, ale na druhou stranu ze sportovního hlediska jsme sice vyhráli pohár, ale nedali jsme gól, z čehož mám takové smíšené pocity. Samozřejmě bych byl radši, kdybychom ten turnaj vyhráli, ale zároveň o té výhře rozhodli fotbalovostí. S útočnou fází je tady nespokojenost.

Minulý týden ve Včelnici jste v zápase s Artmedií Bratislava vyslali na soupeřovu bránu 18 střel a dnes proti Kladnu jste nevystřelili ani jednou. Kde hledat příčiny takových rozdílů?
Taky bych rád věděl, čím to je. Kladno předvedlo ve finále kvalitní defenzivu. Po šestnáctku jsme hráli docela dobře, ale tam pak uvnitř byl z naší strany špatný pohyb, výběr místa útočníků a málokdy jsme se pokoušeli o střelbu ze střední vzdálenosti. Potom nemáme šanci ani zakončovat odražené a doražené míče. Dnes fotbal vyhrávají hráči, kteří získávají odražené míče a tam my máme momentálně velké rezervy. Čeká nás ještě hodně práce.

Především útočníci se nemohli prakticky vůbec prosadit..
U útočníků mi chybí taková ta samostatná akce. Od útočníka čekám, že si také tu šanci udělá sám. Že prostě dokáže někoho obejít, dokáže si někam naběhnout a že třeba udělá kličku a vystřelí. To na turnaji ale ani jeden útočník bohužel nepředvedl.

V zápase se Znojmem jste sice byli výrazně aktivnější, ale ani proti týmu z nižší soutěže jste nedali gól. Co týmu momentálně chybí, aby začal dávat branky?
V prvním zápase jsme měli dvacet střel, ale z toho pouze čtyři směřovaly do brány. Všechny čtyři ale byly takové nemasné neslané. Prováhali jsme tam stoprocentní šanci, což se nesmí stávat. Hráči se musí koncentrovat, musí být důraznější, agresivnější a dravější.

V posledních zápasech jste dával hodně příležitostí Michalu Skopalíkovi. Má šanci prosadit se do prvního týmu?
Michal Skopalík odehrál především druhý zápas slušně. V defenzivě hraje dobře, ale je třeba ještě vystrčit nějakou tu finální přihrávku. To je to, co mi tam teď ještě chybí. Útočníci sice pracují, ale nedostanou prostě vůbec kvalitní přihrávku. Potřebujeme chytrou kvalitní časovanou kolmici, prostě to, co tady předváděl třeba Vozábal nebo podobní kreativní hráči.

Právě záložníci Petr Šíma, Jaroslav Hílek a Michal Mašát vůbec nehráli. Důvodem byly zdravotní problémy?
Petr Šíma má svalový problém, ale mělo by to být dobré. Dneska jsme ho šetřili, aby mohl s námi jet v pohodě do Rakouska. A Jarda Hílek přišel dneska na sraz, měl lehkou teplotu a nějakou virózu, takže jsme ho také nechali doma a nechtěli jsme, aby sem jezdil. Během dne pak dostal teplotu ještě Michal Mašát, takže ani on nemohl nastoupit. Ten nám chyběl dneska hodně, on je takový ten šikovný tvořivý hráč, který dokáže také vystřelit z dálky.

Po turnaji by mělo dojít k dalšímu zúžení kádru. Kdo tedy pojede příští týden do Rakouska?
Do Rakouska pojede dvacet hráčů do pole a to jsou právě ti, kteří tady dnes na turnaji byli. Samozřejmě včetně Šímy, Hílka a Mašáta.

Jak to vypadá s delší dobou zraněnými Homoláčem a Schönem?
David měl zánět achilovky a po dohodě s lékaři začíná teď v pondělí trénovat. Pokud se dá nějakým způsobem do pořádku, tak ho do Rakouska vezmeme také. Bohužel s námi určitě nepojede Michal Schön, který má stále problémy s tím břišním svalem a vůbec ještě netrénoval. Ten stoprocentně nepojede.

Také jste dával dnes šanci Zdeňku Ondráškovi a naopak s béčkem je Tomáš Stráský. Který z těchto mladých hráčů tedy v A-týmu zůstane?
Ondrášek na mě udělal dobrý dojem v tréninku, je to mladý hráč a my s ním budeme určitě dále pracovat. Je bojovný a průbojný, ale v zápase ještě nemá takovou tu stoprocentní ligovou kvalitu. Sice má už i nějaké ligové zkušenosti, ale ještě se budeme rozhodovat, zda v prvním mužstvu zůstane Ondrášek nebo Stráský.