Již svou sedmou nulu vychytal v tomto ligovém ročníku strážce českobudějovické svatyně Pavel Kučera a výrazně tím dopomohl k zisku tří bodů. Stejně jako minulý týden na Spartě musel i v utkání se Zlínem řešit hned několik ošemetných situací v okolí pokutového území, jeho vrcholný kousek však přišel až v samotném závěru střetnutí, kdy konečky prstů vytěsnil nebezpečnou střelu Libora Žůrka z bezprostřední blízkosti

Tři body z utkání se zlínskou Tescomou jsou určitě nesmírně cenné, že?
Byl to na jaře už náš druhý zápas o tzv. „šest“ bodů a výhrou jsme se vlastně dostali z bezprostředního ohrožení sestupu. Jelikož je liga vyrovnaná, tak vítězství nám ohromně pomůže a my jsme s ním spokojení. Já osobně jsem již však před sezonou věřil, že problémy se sestupem náš tým mít nebude.

V 82. minutě jste fantastickým zákrokem zachránil šanci hostujícího Žůrka..
Jednalo se o moment, kterému předcházel dlouhý nákop a následné propadnutí přes našeho obránce. Žůrek měl situaci o to těžší, že měl míč na dlouhou nohu a střela neměla až takovou razanci. Byl jsem ale v podřepu a reflexivně jsem míč třemi, čtyřmi prsty vyhodil na břevno. Víceméně to bylo o štěstí!

Dá se říci, že byl tento zákrok klíčovým momentem?
V bráně jsem od toho, abych tým nějakým způsobem podržel. Kluci v obraně odehráli solidní zápas, co se týče útočné fáze, tak tam jsme měli asi čtyři šance, ze kterých jsme dokázali vytěžit gól. Podle mého názoru má na vítězství zásluhu celý mančaft a ne jenom já.

Opět se podařilo střídáním ve druhém poločase hru oživit. Proč ale v celém průběhu soutěže jsou právě první poločasy bolavou patou Dynama?
Na to se strašně těžko hledá odpověď. Zápasy se Zlínem jsou pro oko diváka takové nehezké, jenomže oni tady hrají o bytí a nebytí, snaží se hrát ze zabezpečené obrany a na nás je tvořit hru, což nám příliš nevoní. Tyhle utkání jsou především o bojovnosti.

Jak svízelné bylo řešení standardních situací soupeře, kde jste si museli všímat především vysokých hráčů?
O Zlínu se ví, že si zakládá na těchto situacích. Mají tam pár kluků, kteří mají téměř dva metry a samozřejmě je to velmi nepříjemné. V kabině jsme si zdůrazňovali, že se do těch střetů nesmíme bát chodit a myslím, že jsme to zvládli dobře.

Na svém kontě máte již sedmou vychytanou nulou. Sledujete ligové statistiky a má to pro Vás nějakou významnou roli?
Lhal bych, kdybych řekl, že to nesleduji. V pondělí v novinách určitě prohlížím stránky se statistikami, ale vyloženě si na tom nezakládám. Důležité je pro mě, aby se vyhrálo.

Po minulém ligovém kole byl do sestavy kola zařazen brankář pražských Bohemians Beláň, i když Vy osobně jste také podal kvalitní výkon, který jste podpořil čistým štítem. Myslíte, že volba padne teď na Vás?
Tak to jste mě trošku překvapil ( s úsměvem). Nevím. Jsem rád, když pomůžu mužstvu a ocenění medií už je taková ta pomyslná třešnička na dortu .

Pavel Kučera v probíhajícím ročníku Gambrinus ligy nechyběl ani v jednom utkání a s 1710 odchytanými minutami v 19 zápasech patří k nejvíce nasazovaným hráčům. V tomto ohledu mu konkuruje snad jen olomoucký brankář Petr Drobisz, který má navlas stejnou bilanci.

Kučerovi v žebříčku úspěšnosti gólmanů náleží 19. příčka. Co se týče průměru inkasovaných branek, českobudějovické Dynamo figuruje s cifrou 1, 26 obdrženého gólu na zápas ve středu ligového pelotonu.

Jak už bylo zmiňováno, budějovický Kučera se sedmi nulami na kontě patří ke špičce české ligy. V přehledu pod článkem můžete posoudit úspěšnost dalších strážců pokutového území.

10 - Vaniak (Slavia)
8 - Belic (Teplice)
7 - Vašek (Ostrava), Kučera (Č. Budějovice)
6 - Belaň (Bohemians)