Funkci šéftrenéra žákovských týmů vykovává v letošní sezoně Tomáš Maruška, jenž donedávn ještě nastupoval ve třetí lize jako hráč třetiligové rezervy. Před zahájením jarních bojů v mládežnických soutěžích nastínil osmadvacetiletý trenér plány s mládeží pro další období. "Naším cílem je udržet soutěže a systematicky vychovávat hráče pro další věkové kategorie," má Tomáš Maruška jasno.

Jak probíhala letošní zimní příprava vašich mládežnických celků?
Náplň byla pestrá, zábavná a do určité míry i náročná, ale to především díky právě zapojení všestrannosti a jiných sportů, na které kluci nejsou tolik zvyklí. Mužstva sehrála velké množství zápasů a to jak turnajových v halách na malém prostoru a díky mantinelům velkém množství dotyků (v Třeboni, Týně nad Vltavou, Plzni a nafukovací hale SCM), tak i venku na klasických hřištích s umělým povrchem. Prioritou pro nás byla stále práce s míčem a individuální herní činnost jednotlivce, rozvoj koordinačně-obratnostních schopností. Jsem velmi rád, že díky podmínkám, které nám náš areál nabízí jsme mohli tyto přednosti každého hráče velmi dobře rozvíjet.

Kde jste především trénovali?
Jak jsem zmínil, pro tréninkové podmínky nemusíme chodit daleko. Areál SCM Složiště poskytuje velké fotbalové hřiště s umělým povrchem, nafukovací halu a nyní nově i malé umělé hřiště s mantinely a síti za brankami. Především za tento nový přírůstek v SCM patří velké poděkování všem zaměstnancům Složiště, kteří se velkou měrou podíleli na jejím postavení a také vybudování dřevěných mantinelů v nafukovací hale. A nebojím se říct, že díky tomu se jednotlivé tréninky našich mužstev jednou tolik zefektivnily. Díky mantinelům je trénink opravdu účinnější a naskýtá mnoho nových tréninkových metod a forem, které plně využíváme. Také jsme nyní schopni připravit krásné turnaje pro všechny kategorie a hlavně tohle chci v příštím roce plnou měrou využít a připravit mnoho turnajů. Během celé zimní přípravy se hráči minimálně jedenkrát týdně účastnili gymnastického tréninku v Gymcentru TJ Merkur. Tento trénink slouží pro rozvoj jejich koordinačních schopností, které mají obrovský vliv na jejich konečnou práci s míčem, jejich techniku a nácvik kliček. Také slouží jako prevence různých zranění, protože jsou hráči pružnější a obratnější například při pádu na zem. Tento „program“ využíváme celý rok a má velký úspěch.

Kde jste absolvovali soustředění?
Všechny žákovská družstva byla na stejném místě a soustředění absolvovali v Přední Výtoni „Na Vyhlídce“ u Lipenské přehrady. Již v úvodu jsem hovořil o všestrannosti a právě ta byla hlavní náplní všech soustředění. V žádném případě se nejednalo o nabrání fyzických sil, ale o rozvoj různorodých pohybových dovedností a to díky běžkám, bruslím a hokeji atd. Samozřejmě byli kluci unavení, ale to jen proto, že se jen malá část s těmito sporty již setkala, což mě velmi nemile překvapilo. Čekal jsem, že jako má generace bude více zdatná v zimních sportech. Tím bych apeloval na rodiče všech hráčů, aby se již od útlého věku každého dítěte snažily využít volný čas pro učení jiným sportem a vedli hráče ke sportu jako takovému. Nicméně o kluky bylo na soustředění velmi dobře postaráno, všem velmi chutnalo, prostředí fantastické a zažili mnoho legrace.

Jaká byla z vaší strany spokojenost s celkovým průběhem zimní přípravy?
Myslím si, že jsme udělali skutečně maximum a proto jsem spokojen. Například nejstarší žákovská kategorie U15 měla i výbornou přípravu po herní stránce, kdy s přípravou pomohl i V.Hrabík, kterému tímto ještě jednou děkuji. Zúčastnila se velmi dobře obsazených halových turnajů v Plzni a v Třeboni a právě tento víkend se vrátila z Moravy, kde za dva dny kluci sehráli čtyři těžká utkání s předními celky moravské žákovské ligy (Olomouc, Zlín, Synot, Brno). Nejen že se vrátili s výbornými výsledky, ale hlavně zanechali velmi dobrý herní projev celého mužstva. Ostatní mužstva také hráli pěkná utkání a účastnili se i mezinárodních turnajů.

Cíle pro jarní část jednotlivých soutěží?
Mým cílem je udržet jednotlivé soutěže a systematicky vychovávat hráče pro další kategorie. Samozřejmě budu velmi rád, pokud se budeme stabilně pohybovat v horních částech tabulky všech mužstev.

Objevili jste v průběhu zimy nějaké nové talenty?
Ano, objevili jsme pohybově nadané kluky a jsem rád, že všichni s námi již začali trénovat a do našeho klubu postupně přestupují. Jen tak jsme schopni vychovat další výborné hráče, které již tento klub do velkého fotbalu poslal a samotní hráči tak můžou fotbalově růst. S dalšími hráči jednám o jejich možném zapojí v našem klubu. Pro naše hráče připravujeme různé programy, které zkvalitní nejen jejich fotbalovou, ale rozvinou je i jejich osobnostní stránku. Jedná se například o zahraniční pobyty, turnaje, letní tréninkové kempy jako je například Steve camp 09, semináře o zdravé výživě sportovců a podobně..