V předposledním kole ČFL se utkají Jihočeši s mužstvem, které se nachází ve středu třetiligové tabulky, přesto nemá jistotu záchrany. České Budějovice se momentálně udržují na patnáctém místě s devětatřiceti body, tým Semil se pohybuje na jedenáctém místě se čtyřiceti body. Rozdíl mezi těmito soupeři je opravdu minimální. Klíčové utkání pro oba týmy se odehraje v sobotu 12. června od 10:15 na Borku.
Ve čtrnáctém kole se vydala rezerva Českých Budějovic na stadion Semil. Již v 5. minutě se mohl střelecky zapsat hostující Gruber, ale domácí si s nebezpečnou akcí stačili poradit. Semily se v průběhu první půle nemohly dostat do ideálního tempa, povedlo se jim zahrozit až na konci prvního poločasu. Ve 39. minutě se po sérii rohových kopů dostal do šance Jirásko a hlavou otevřel skóre. Po přestávce se z branky mohli radovat opět Semilští. Melka se opět po rohovém kopu ocitl v brankové příležitosti, Křížek však tentokrát výborně zasáhl. Matní Jihočeši nedokázali se soupeřem držet krok, proto přišel v 66. minutě další trest - Soukup přiťukl do běhu Havlovi, jenž propálil z úhlu bezmocného hostujícího gólmana. Havel poté ještě zaúřadoval deset minut před koncem utkání, když pečetil domácí vítězství 3:0.

Semily dosáhly čtyřiceti bodů, v tabulce ČFL jsou tak na jedenáctém místě. V deseti zápasech svého protivníka porazily, deset duelů skončilo remízou a ve dvanácti utkáních poznaly hořkou příchuť porážky. Celkové skóre 29:38. V tabulce zápasů venku se pohybují Semilští na desátém místě s šestnácti body. Čtyři zápasy dovedli do vítězného tažení, čtyři duely dopadly dělbou bodů a osm zápasů celek Semil bodově nezvládl. Skóre na cizích hřištích činí 11:25.

V minulém utkání se Semily střetly na domácí půdě s týmem z Letohradu. Na stadionu se sešlo přibližně 400 diváků, přesto se natěšení diváci branky nedočkali. Obecenstvo zhlédlo průměrný zápas s minimem šancí. Oba celky měly dvě dobré příležitosti, po devadesáti minutách ale stav zůstal 0:0.

Svěřence kouče Vavrocha čeká nejdůležitější utkání letošní sezony. Bude to zápas o bytí a nebytí. Proto také českobudějovické rezervě přijdou na pomoc dva špičkoví fotbalisté ligového A-týmu. Záložník Martin Vozábal a David Lafata, nejlepší střelec Dynama se čtrnácti zásahy v uplynulé sezoně, přijdou vypomoci třetiligovému mančaftu od sestupových vod. Kromě prvoligových pilířů může trenér Vavroch nasadit ligové pendly Matouška se Smíškem. Do utkání by také měli zasáhnout dorostenci Dobrotka společně s útočníkem Škodou. Kvůli zranění nebude moci nastoupit obránce Kordík.

Zápas, který bude pískat hlavní rozhodčí Klier, bude pro Českobudějovické nesmírně důležitý. Z letošního ročníku ČFL sestupují tři týmy, což jasně ukazuje měřítka pro možný sestup černobílého mužstva. Jistým sestupujícím je již Krč s devětadvaceti body, do nelítostné bitvy o udržení se tak zamíchalo deset týmů. Oba dva sobotní soupeři však potřebují bezpodmínečně zvítězit. Zavítá štěstí na jih Čech? Odpověď se dozvíte v posledním domácím utkání v sobotu 12. června od 10:15 na Borku.