Jednu z posledních možností zabojovat o udržení v ČFL měli fotbalisté rezervy Dynama České Budějovice v sobotu na stadionu na Borku. Posíleni o dva klíčové hráče A-mužstva zaskočili svého soupeře ze Semil důraznou a bojovnou hrou a dokázali vyhrát vysoko 6:1. Nejvíce se střelecky dařilo kanonýru Ivo Svobodovi, který stihl nastřílet hned tři branky. V poli byl nejaktivnější Martin Vozábal (byl u tří branek Jihočechů) a pozadu nezůstala ani největší hvězda Dynama David Lafata, který se prezentoval nádherným gólem na 4:0.
V základní sestavě rezervy se objevili dva nejlepší hráči Dynama v letošním ročníku první ligy – kapitán Martin Vozábal a ostrostřelec David Lafata. Druhým hráčem do útoku byl taktéž střelec A-mužstva Martin Smíšek a obraně vypomáhal dorostenec Martin Dobrotka.

Úvod utkání byl opatrný a obě mužstva se oťukávala. Po šesti minutách znali tvrdost ČFL jak Martin Vozábal, tak David Lafata – oba se jen velmi těžko zvedali po zákrocích semilských obránců. Do prvního náznaku šance se dostal v 9. minutě hostující Havel, který prošel středem hřiště až před svatyni Michala Minára, nebylo mu ale přáno a budějovického gólmana nijak nevystrašil. O čtyři minuty později se agilní hostující útočník prosadil znovu, jeho centr z levé strany žádného kolegu před brankou nenašel. Jihočeši poprvé zahrozili až v osmnácté minutě, Smíškova tvrdá střela z osmnácti metrů si cestu do branky nenašla…

První radostný okamžik přišel ve 23. minutě. K rozehrávce standardní situace se postavili Vozábal s Lafatou, původně zamýšlený signál se asi nepovedl, přesto se odražený míč dostal k volnému Lafatovi, který na rohu velkého vápna přešel přes dva obránce a od brankové čáry našel zpětnou přihrávkou Martina Smíška, který v pohodě rozvlnil síť – 1:0. Neuplynulo ani deset minut a bylo to již 2:0 – tentokrát se bez větších problémů v osobním souboji prosadil Ivo Svoboda. Strhující závěr prvního poločasu pokračoval, ve 40. minutě zahrával roh z pravé strany Martin Vozábal, v hlavičkovém souboji získal míč Martin Smíšek, přihrál do klubka hráčů před branku Petru Martínkovi a ten měl dostatek času otočit se metr před brankou čelem k brankáři a nekompromisně zavěsit – 3:0. Největší lahůdku zápasu si přichystal na závěr prvního poločasu kanonýr David Lafata, s míčem na kopačce a dostatkem prostoru před sebou se zjevil na pravém rohu velkého vápna, nikým neatakován vyslal parádní technickou střelu, která díky skvělé rotaci obletěla brankáře hostů a zapadla přesně do levé šibenice – 4:0.

Druhý poločas začali Jihočeši přesně tak, jak ukončili první… Ve 49. minutě se na nádherný oblouček z hloubi pole naběhl Martin Smíšek, ten okamžitě přiťukl volnému Svobodovi, jehož střela z první o metr minula branku Semil. O minutu později se ale mohl Svoboda už radovat. Po samostatném úniku po pravé straně chladnokrevně zakončil z minimálního úhlu. Za stavu 5:0 se začala hra pomalu uklidňovat a obě mužstva využívala především chyb soupeře. Marnost hostů potvrdil exekutor přímých kopů, který poslal míč z osmnácti metrů vysoko nad ochranou síť domácí branky. V 65. minutě přišla šestá branka Dynama, díky svému výbornému důrazu se až před branku Semil probojoval Martin Vozábal a brankáři Koubusovi nezbylo nic jiného než zatáhnout za záchranou brzdu. Následně nařízený pokutový kop bez problémů proměnil střelec dne Ivo Svoboda. O tři minuty později se dočkali i čestného úspěchu hosté, do trestného kopu z pravé strany se položil Martin Houška a snížil tak na 6:1.

Další šanci snížit měli hosté v 75. minutě, nejaktivnější hráč Havel s jeho křížnou střelou neuspěl. O dvě minuty později mohl přidat čtvrtou branku v utkání Svoboda, výborně přesprintoval dva hostující obránce a postupoval sám na brankáře Koubuse, který se zaskvěl posledním výborným zákrokem v utkání, protože byl následně vystřídán. Na jeho místo nastoupil Jíra a hned od začátku předvedl několik nejistých zákroků. Nejprve nedokázal v 80. minutě zkrotit roh Martina Vozábala, po kterém se už už radoval z gólu Roman Pivoňka – obrana svého gólmana ale včas zastoupila. O pár okamžiků později zahrával přímý kop z 25 metrů Vozábal a ani tehdy si brankář Semil nepočínal vůbec jistě. O minutu později předvedl neuvěřitelný zkrat útočník Poledník, který zcela zbytečně tvrdým zákrokem zezadu sestřelil Martina Dobrotku a vysloužil si pouze žlutou kartu. Podobný zákrok předvedl o čtyři minuty druhý semilský útočník Havel, Jihočeši se ale vyprovokovat nenechali. Poslední obrovská šance Dynama přišla v 90. minutě, kdy se hned čtveřice domácích hrnula na tři hostující beky, Čančura našel dobře postaveného Svobodu, který se snažil narazit zpět a celou akci tím vlastně zastavil. Zbytek utkání se dohrál v poklidu a Jihočeši zaslouženě vyhráli vysokým rozdílem pěti branek.

Fotogalerie