V pondělí hodinu po poledni se fotbalisté Dynama České Budějovice sešli po letní pauze, aby zahájili přípravu na nový ligový ročník 2009/2010. Trenér Pavel Tobiáš přivítal na Střeleckém ostrově čtyřiadvacet fotbalistů, se kterými od 14:30 absolvoval na Složišti první tréninkovou jednotku. "Čeká nás krátká příprava, takže první dva týdny budou zaměřené na kondici, kdy budeme třífázově trénovat, a potom zbylé tři týdny budeme věnovat zlepšování herních kvalit," řekl kouč Dynama Pavel Tobiáš.

Gambrinus liga začíná letos již 26. července a tomu museli představitelé Dynama přizpůsobit letní přípravu. "Budeme se připravovat v domácích podmínkách a pak se vydáme na soustředění do Rakouska. Nedají se za tak krátkou dobu čekat žádné zázraky, spíš to bude asi jen takové udržovací. Hráče budeme připravovat spíše psychologicky a technicko-takticky," dodal Pavel Tobiáš.

Zatímco v loňské sezoně došlo v kádru Dynama k velkému zemětřesení, letošní léto bude o poznání klidnější a Jihočeši se zaměří především na lehké doplnění kádru. "Před loňskou sezonou bylo cílem klubu stabilizovat kádr a to se podařilo. Sestavilo se mužstvo, které má svou sílu a kterému věříme. Teď jsme ten kádr doplnili o naše odchovance, jak jsme přislíbili. Vrátili se kluci z hostování v Čáslavi a měli jsme zájem o Romana Pivoňku, který se ale do přípravy zatím nezapojil," poznamenal Tobiáš, jenž následně také vysvětlil, proč se vytáhlý stoper s týmem na pondělním srazu nesešel: "Na konci června mu končí smlouva, nabídl jsem mu, že ho nyní do konce měsíce otestuji. On se ale rozhodl, že toto nepodstoupí a to je jeho rozhodnutí."

Na pondělním srazu se kouči Tobiášovi představilo celkem čtyřiadvacet fotbalistů. Vedle osvědčených tváří se na srazu objevilo hned šest fotbalistů s věkem do dvaceti let. "Nikdo zcela nový zatím nepřišel a určitě by bylo dobré, kdyby alespoň dva hráči náš kádr posílili. My ale nejsme nyní pod žádným tlakem, jako tomu bylo třeba loni, kdy Dynamo budovalo nový tým. Dneska je mužstvo pohromadě a těch čtrnáct ověřených hráčů je k dispozici a navíc jsou tu mladíci, kteří také musí dostat svůj prostor," dodal kouč Dynama. Pět týdnů před startem ligy nechce ale trenér Tobiáš zbytečně testovat neznámé hráče: "Určitě ale chceme kádr zkvalitnit a kdyby přišli dva nebo tři hráči, bylo by to dobré. Musí to být hráči, kteří nám okamžitě pomohou."

Jak již bylo dříve avizováno, tak se do letní přípravy s týmem nezapojí trojice Hílek, Laurinc a Svátek. Především nepřítomnost třetího jmenovaného může být pro někoho překvapením. "Svátkovi jsem oznámil, že s ním nepočítám. Myslím, že je to logické, protože nesplnil očekávání. Za poslední rok a především na podzim dostal hodně prostoru, jenže jeho hra nevypadala tak, jak jsem od něj požadoval. Už se před něj dostávali naši mladí hráči a v tuhle chvíli by tu neplnil roli, kterou by tu plnit měl. Proto jsme se rozhodli, že ho uvolníme a nyní si hledá angažmá," dodal Tobiáš, kterého na začátku přípravy těší, že má zdravotně plně k dispozici všechny hráče kádru. "Všichni, kteří měli na konci sezony zdravotní problémy, jsou nyní stoprocentně připraveni. Přípravu zahajují Hunal, Klavík i Stráský," dodal kouč Jihočechů.

Seznam hráčů, kteří se v pondělí 22. června zapojili do letní přípravy
Brankáři: Pavel Kučera, Zdeněk Křížek, Vít Pešula
Obránci: Jan Riegel, Milan Nitrianský, David Horejš, Michael Žižka, Tomáš Hunal, Martin Leština, Tomáš Mrva
Záložníci: Fernando Tobias Hudson, Petr Dolejš, David Homoláč, Rastislav Bakala, Petr Benát, Vladimír Dobal, Petr Šíma, Martin Jasanský, Pavel Mezlík
Útočníci: Tomáš Sedláček, Adam Klavík, Tomáš Stráský, Marián Timm, Zdeněk Ondrášek



Co dále připravujeme:

- fotografie z nástupu fotbalistů do přípravy
- fotografie z prvního tréninku Dynama
- rozhovor s Petrem Dolejšem
- rozhovor s Tomášem Hunalem
- rozhovor s Vladimírem Dobalem