Pozitivní dojem zanechala jak na budějovickém managmentu, tak na příchozích divácích nová brazilská akvizice Dynama na turnaji v Nové Včelnici. Ofenzivní obránce či záložník Diogo Pires, jenž naposledy působil v ŠK Slovan Bratislava, také po právu získal cenu pro nejlepšího hráče týmu.

Usměvavý Brazilec se lámanou česko-slovenštinou pokoušel vysvětlit, jak se vlastně ocitl na jihu Čech. "Nový trenér Uhrin už mě něchtěl v týmu a řekl mi, ať si najdu nové působiště." Zajímavým dobrodružstvím bylo i jeho putování do Českých Budějovic. "Strašná cesta! Bratislava-Brno-Jihlava. Deset hodin a nohy bolely," stěžoval si. Při obou utkáních však zřejmě na bolest dolních končetin zapomněl a patřil k lepším hráčům budějovického celku. Jak sám říká, jeho oblíbenou činností při zápasech je i exekuce přímých kopů. Při jednom z nich svou levandulí (takto nazval jeho levačku místní hlasatel) dokonce pořádně vystrašil strážce slávistické brány a neoficiálního mistra světa v chytání volných kopů, Martina Vaniaka. "Škoda, mohli jsme nad Slávií vyhrát."

Zatím si také pochvaluje atmosféru v týmu. "Chalani jsou OK a líbí se mi tu, česká liga je kvalitnější a fotbal je takový rychlejší než na Slovensku," podotkl a připomněl, že dorazil teprve den před turnajem, a tak nebyl čas se ani pořádně rozkoukat. Pochopitelně si rozumí zejména se svými krajany v týmu. "Fernando Hudson je můj velký kamarád a Lima také," mrkl na vedle něj stojícího urostlého stopera, jehož Dynamo testuje. Osmadvacetiletý Pires se dorozumí nejen svou rodnou portugalštinou, češtinou, slovenštinou, ale také hovoří dobře anglicky. Na složitější otázky však hledal odpovědi jen těžko a většinou pouze kroutil rameny a usmíval se. "Rozumím trošku česky, když se na mě mluví pomalu, když rychle, tak to nevím," vytáčel oči v sloup. Jeho kolega Lima je na tom o poznání hůře, musí si vystačit jen s rodným jazykem a základy z angličtiny, které posbíral v přechozím angažmá na Maltě.

Když ale přišlo na řadu téma přítelkyně, holky ve městě atd., jeho tvář náhle zčervenala a Pires začal ukazovat na svůj prsteníček na levé ruce. Tam sice k vidění žádný prsten symbolizující manželství nebyl, ale přesto tvrdil, že manželku má a prý je to Brazilka. "Žena by mě zabila, kdybych lítal za jinýma slečnama," culil se Jihoameričan.

Svoji budoucnost tak pravděpodobně Diogo Pires spojí s klubem z metropole jižních Čech. "Mám tady podepsanou smlouvu na dva roky s následnou roční opcí," řekl a zároveň opomněl dodat, že dohoda není mezi kluby samotnými a jeho přestup tak není definitvně zpečetěn. "Celou situaci ještě budeme vyhodnocovat a na herní soustředění do Rakouska pojede s námi určitě Pires i Lima," řekl po turnaji trenér Pavel Tobiáš.