Petr Benát, ofenzivní středopolař a hvězda, která v minulé sezoně vysvitla na jihu Čech, nyní laboruje s nepříjemným zraněním třísel. Ve fázi, kdy jeho spoluhráči už pilují herní dovednosti na soustředění v Rakousku, on zatím postupně pracuje na fyzické kondici pomocí šlapacího kola či pouhého vyklusávání. Rad by se však objevil v prvním kole Gambrinus ligy proti Jablonci na Střeleckém ostrově.

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastný. Známým výrokem z románu Vladislava Vančury Rozmarné léto by mohl probíhající přípravu na novou sezonu hodnotit záložník fotbalistů Sk České Budějovice Petr Benát. A pokud by tak mluvil, rozhodně by se nevyjadřoval jen k aktuálnímu počasí, které zatím červenec provází. Jeden z klíčových hráčů základní sestavy v loňské sezoně, který nevynechal ani jeden prvoligový zápas, zatím netuší, jestli start ligy vůbec stihne. Zatímco jeho spoluhráči jsou v současné době na soustředění v Rakousku a včera hráli přípravu s polskou Poznaní, Benát se připravuje doma podle individuálního plánu společně s dalšími marody Stráským a Hudsonem.

„Začalo to na prvním tréninku,“ vyprávěl Benát, odkdy ho provází zdravotní problémy. „Přivodil jsem si zranění v oblasti třísel a od té doby můžu jenom běhat. Když jdu na hřiště a do nějakého rotačního pohybu, tak mi v něm píchá.“ Před týdnem byl na ultrazvuku a doktoři mu v tříslu našli menší trhlinku. „Nemělo by to být údajně nic vážného, ale chtělo to sedm až deset dnů klid,“ přiblížil hráč. V současné fázi, kdy už jeho kolegové z týmu mají za sebou kondiční část přípravy, on teprve začíná znovu běhat. „Po tom ultrazvuku mi doktoři aspoň dovolili vyklusávat a jezdit na kole,“ uvedl Benát. „Alespoň v té mé smůle je tohle trochu štěstí, že nemusím odpočívat úplně a můžu trochu pracovat na fyzičce.“

Po domluvě s trenérem a lékaři se však společně rozhodli, že na herní soustředění do Rakouska neodjede. „Nemohl bych hrát zápasy. Proto je pro mě lepší zůstat v Budějovicích a trénovat podle individuálního plánu,“ dodal. O tom, jestli stihne začátek soutěže, docela přemýšlí. „Nevím,“ pokrčil rameny Benát. „Moje problémy prý vycházejí ze zad a je to nějaká svalová disbalance.“ Pokud to půjde, rád by hrál v generálce na ligu s Jihlavou B. „Běhat můžu, takže na fyzičce jsem neztratil,“ říká. „A do míče jsem snad taky kopat nezapomněl. Ale že bych nic neodehrál v přípravě, to taky není dobrý."