V předehrávaném zápase posledního kola České fotbalové ligy podlehlo teplické béčko Varnsdorfu 1:2, což znamená, že rezerva Teplic putuje do divize. Pro Jihočechy má tento výsledek však cenu zlata – díky teplickému kolapsu se totiž českobudějovická juniorka zachránila a odvrátila tak hrozbu nepříjemného sestupu. V posledním kole čeká třinácté Budějovice duel s Chomutovem, který se nachází na sedmém místě tabulky se sedmačtyřiceti body. Zápas začíná v sobotu 19. června od 10:15 na chomutovském letním stadionu.
Chomutov zavítal na jih Čech v patnáctém kole v roli mírného favorita. Těmi, kteří ale udávali tempo hry na začátku zápasu, byli jednoznačně domácí fotbalisté. Do slibných příležitostí se postupně dostali Gruber, jenž nastřelil tyč, Adam, který hostujícího gólmana pořádně protáhl, a poté dvě výborné střely záložníka Hrbáče. Žádný z těchto pokusů se ale gólově neujal. Ke konci prvního poločasu využil zaváhání domácích hráčů chomutovský Škota a paradoxně z první vážnější akce hostů otevřel skóre. Fotbalisté černobílého celku se na začátku druhé půle rychle oklepali a dokázali vstřelit vyrovnávací branku díky spolupráci Grubera s Pouzarem. Gruber skvěle přihrál a Pouzar nekompromisně dílo dokonal. V 64. minutě Gruber vysunul pasem Škodu, jenž si s nabídnutou šancí nedokázal poradit. Vzápětí tak přišel pro domácí trest. Po zahrávaném trestném kopu se nejlépe zorientoval Boček a z voleje zvýšil stav na 2:1 pro Chomutov. Zdecimovaní Jihočeši ale nesložili zbraně, a tak o čtyři minuty později si Čápovu přihrávku zpracoval Škoda, který si ve druhé příležitosti napravil renomé a upravil stav na 2:2. Na konci zápasu mohli Jihočeši díky Adamovi přenést vítězství na svoji stranu, proti této myšlence se ale vzepřel chomutovský brankář Četverik. Klání tak skončilo nerozhodně 2:2.

Tým Chomutova je v tabulce České fotbalové ligy na sedmém místě se sedmačtyřiceti body. Třináctkrát Severočeši okusili chuť vítězství, osmkrát skončilo utkání nerozhodně a ve dvanácti případech podlehli svému soupeři. Chomutovští nastříleli 48 branek, 41 gólů naopak obdrželi. V tabulce domácích zápasů se pohybují na jedenácté příčce a nastřádali sedmadvacet bodů. V devíti utkáních potvrdili roli domácího favorita a v sedmi zápasech nevytěžili ani bod. Na domácí půdě vstřelili Chomutovští 30 gólů a 20 branek inkasovali.

Minulý zápas odehráli hráči Chomutova na hřišti Letohradu, kde prohráli s domácím celkem 0:2. Utkání, které viděla důstojná návštěva, přibližně 700 diváků, rozhodl dvěma brankami útočník Vacek. Útočník Letohradu nejprve prostřelil brankáře Četverika ve 13. minutě a druhou branku přidal symbolicky v 80. minutě.

Trenéru Vavrochovi spadl určitě nemalý balvan ze srdce, který ho tížil delší období. Budějovická rezerva se zachránila, nejdůležitější úkol byl tedy stoprocentně splněn. K sobotnímu utkání bude mít k dispozici dorostence Dobrotku a Škodu, lze také předpokládat, že kormidelník jihočeského mužstva nasadí do zápasu více hráčů mladších ročníků. V Chomutově si zapíše absenci pouze zraněný obránce Kordík.

Utkání, které bude řídit hlavní sudí Mencl, bude závěrečnou tečkou letošní České fotbalové ligy. Chomutovští se mohou díky výhře posunout až na čtvrtou pozici, České Budějovice primární cíl splnily. Pokud by však nějaký bod ze severu Čech přivezly, mohly by pomýšlet na oku lahodící střed tabulky. Střetnutí mezi oběma soupeři je naplánováno na sobotu 19. června od 10:15 na chomutovském letním stadionu.