Fotbalisty Dynama České Budějovice čeká v sobotu odpoledne dvacátý ligový zápas v této sezoně. Na Městském stadionu ve Vítkovicích se Jihočeši střetnou s Baníkem Ostrava, který doma letos neprohrává. "Moc dobře si uvědomujeme, jak těžké utkání nás čeká. V naší situaci ale musíme o ligové body bojovat ve všech zápasech a je jedno, že nyní jedeme na Baník," říká trenér Dynama Jaroslav Šilhavý.

K poslednímu měření sil obou soupeřů došlo loni na podzim na Střeleckém ostrově. Na tento zápas nemají domácí fotbalisté Dynama rozhodně dobré vzpomínky. Tým pod vedením Pavla Tobiáše se sice díky brance Tomáše Stráského dostal do vedení, nakonec ale prohrál 1:2, když hosté o své výhře rozhodli v poslední pětiminutovce utkání. „Nadcházející zápas se s tím podzimním nedá ale srovnávat. Především Ostrava za tu dobu udělala velký krok kupředu, takže to bude opravdu úplně jiný zápas než u nás na Střeleckém ostrově,“ uvědomuje si současný trenér Dynama Jaroslav Šilhavý.

Fotbalisté Dynama hledají na jaře zatím ideální formu jen těžko. Tým si připsal na konto vedle pohledného zápasu na Slavii pouze dva body za remízy s Teplicemi a Libercem a dva získané ligové body jsou v boji o záchranu málo. „I když třeba Liberec na našem hřišti ukázal svou kvalitu, tak Baník je ještě o kus dál a čekáme těžký zápas proti soupeři, kterého bude podporovat zaplněný stadion. Dá se tedy očekávat výborná atmosféra a já jen věřím, že tomu i my přispějeme dobrým výkonem,“ dodává kouč Jihočechů.

Domácí tým má oproti Dynamu o poznání vyšší ambice a v domácím zápase tak nikdo nečeká nic jiného než zisk tří bodů za přesvědčivé vítězství. Sílu soupeře si samozřejmě uvědomuje i lodivod budějovického celku: „Letošní sezona není taková, že by tady byly v lize jeden nebo dva týmy, které by ostatní jasně předčily. Špička tabulky je hodně vyrovnaná a Baník samozřejmě patří k týmům, které budou bojovat o titul.“ V hondě za pohárem pro mistra ligy Ostravané v minulém kole remízovali na půdě Brna a zisk ze hřiště soupeře budou chtít určitě potvrdit v domácím prostředí. „Navíc přestože za Baník nenastoupili například Mičola s Markem, tak tým měl rozhodně na to, aby v Brně vyhrál. Hrál velmi dobře a nečeká nás tedy nic lehkého,“ uznale přikyvuje trenér Jihočechů.

Ani na vítkovickém stadionu, kde hraje během zimního období Baník své domácí zápasy, nebude moci Jaroslav Šilhavý spoléhat na všechny hráče týmu. Zdravotní stav hráčů je víceméně stejný jako před týdnem a s největší pravděpodobností tak nenastoupí dlouhodobí rekonvalescenti Jarabica s Benátem. Velmi citelnou ztrátou bude také absence Tomáše Hunala, který má stop za čtyři žluté karty. „Tomáš je náš klíčový hráč a především v domácím prostředí je pro nás nesmírně důležitý. Pevně ale věříme, že například stoperská dvojice Horejš, Žižka si bude na hřišti ve Vítkovicích počínat také dobře,“ říká Jaroslav Šilhavý.

„Teď v sobotu určitě nebudeme pod takovým tlakem, který nás čeká hned ve středu doma proti Bohemians. Na hřišti Baníku od nás nikdo nic nečeká a my můžeme pouze překvapit,“ dodává před sobotním zápasem s Baníkem trenér Jihočechů.