Pod vedením trenéra Jaroslava Šilhavého nastoupili fotbalisté Dynama České Budějovice do přípravy na nadcházející ligový ročník. Na soustředění ve Frymburku u Lipenské přehrady vydrží Jihočeši až do pátku, kdy se vrací zpět do Budějovic.

Trenére, co je cílem soustředění ve Frymburku?
První týden přípravy bude zaměřen na nabírání fyzické kondice. Máme to tady určitým způsobem rozdělené, ale přesto samozřejmě bude převažovat ta kondiční stránka. Každý den se sice dopoledne hráči dostanou na hřiště, odpoledne je ale čeká terén a večer pak po večeři ještě zátěžové plavání. Tento program nás čeká až do pátku, kdy po obědě jedeme domů a druhý páteční trénink absolvujeme již v Budějovicích. Tento první mikrocyklus pak zakončíme v sobotu, kdy si hráči mezi sebou zahrají na Složišti tréninkový zápas.

Proč jste si vlastně vybrali možnost soustředění u Lipna?
Prostředí ve Frymburku samozřejmě známe velmi dobře. Na soustředění jsou tady skvělé podmínky. Jak na hřišti, tak v hotelu je všechno na velmi vysoké úrovni a určitě si nemáme nač stěžovat. Věřím, že tady máme podmínky k tomu, abychom se řádně připravili na novou sezonu.

Ještě minulý týden byla velká zima, ale nyní jsou předpovědi počasí daleko příznivější..
Počasí snad bude dobré. Ale znáte to, když venku prší, tak si všichni přejeme, aby svítilo slunce a když pak slunce svítí, tak bychom zase chtěli, aby bylo aspoň pod mrakem. Předpovědi počasí říkají, že má být tento týden velké horko a dokonce snad tropická vedra, ale my to určitě zvládneme.

Na soustředění s vámi odjelo pětadvacet fotbalistů, z toho poměrně početná skupina mladých hráčů..
S vedením jsme se dohodli, že takový ten základní osmnáctičlenný kádr zkušenějších fotbalistů doplní kluci z juniorky a dorostu. Do přípravy se tak s námi zapojili Radim Koutný, který už s námi trénoval poslední půlrok, a dále pak také třeba dorostenec Ondřej Sajtl nebo z béčka Pavel Novák, Adam Klavík, Michal Kaňák a Michal Rakovan. Příští pondělí se pak do přípravy zapojí i Milan Nitrianský, který hostoval v Čáslavi a nyní má týden dovolenou. V úvahu přicházel ještě druhý v Čáslavi hostující hráč Vladimír Dobal, ten ale nakonec do přípravy s námi nenastoupí a hledá si jiné angažmá.

Užší kádr zůstal víceméně stejný jako v loňské sezoně, chystají se nějaké další změny?
Pokud by měl přijít nějaký hotový fotbalista, který by měl náš kádr posílit, tak bude muset zároveň někdo ze současného kádru tým opustit. Kádr se celkově bude samozřejmě zužovat ještě před začátkem sezony, ale pokud prostě přijde někdo nový, tak někdo jiný bude muset z toho užšího osmnáctičlenného kádru odejít. Důvody jsou samozřejmě ekonomické, avšak je nutné také dodat, že vůlí klubu je, aby mladí odchovanci klubu dostali větší prostor a šanci prosadit se v první lize. Je jen otázkou času, zda někdo z mladých tuhle šanci chytne za pačesy a zda se někdo napevno zabydlí v sestavě A-týmu.

Co zdravotní stav hráčů? Jsou všichni k dispozici?
Když sezona končila, tak tam bylo pár načatých hráčů, kteří sezonu nedohráli. Potěšitelné určitě je, že se téměř všichni dali zdravotně do pořádku a že první trénink absolvovali bez úlev. Samozřejmě ale teprve uvidíme, jestli jim bude zdraví držet a zda zvládnou celou přípravu absolvovat. Jediný, kdo se do přípravy s týmem nezapojil, je zatím Zdeněk Ondrášek. Ten tady má individuální plán a ten je zaměřený na rehabilitaci operovaného menisku.