Odchovanec Tatranu Prachatice Milan Nitrianský, který největší část své dosavadní fotbalové kariéry spojil s Dynamem České Budějovice, je zpět doma. Po ročním hostování v Čáslavi se devatenáctiletý obránce či záložník zapojil do přípravy prvoligového A-týmu Dynama a hned v prvním přípravném zápase proti Příbrami vydržel na hřišti nejdéle ze všech fotbalistů Dynama.

Milan Nitrianský patří k velkým talentům budějovického fotbalu. Během své kariéry jako hráč Dynama nastupoval pravidelně v mládežnických reprezentacích a v kategorii U18 a U19 má na svém kontě jednadvacet reprezentačních startů, během nichž zaznamenal jednu branku. Dalším postupným krokem v jeho fotbalové kariéře mělo být roční hostování v Čáslavi. "Určitě to byla velká zkušenost. Zahrál jsem si  druhou ligu a do Čáslavi jsem šel právě kvůli tomu, abych pak byl zase o něco zkušenější. V Čáslavi to nakonec bylo tak, že jsme se trochu se štěstím nakonec udrželi ve druhé lize a asi to nebylo ideální, protože v loňské sezoně Čáslav druhou ligu vyhrála," připomínal Nitrianský své pocity z angažmá ve druhé lize.

K úplné spokojenosti mu chybělo pouze to, aby odehrál více zápasů. "Prvních osm zápasů jsem odehrál a bylo to v pohodě. Jenže pak jsem část sezony musel vynechat kvůli problémům s dolní čelistí. Měl jsem vyražené čtyři zuby a ústa jsem měl zafixovaná a s tím bohužel nešlo hrát. Od zimy jsem už byl tak nějak v pořádku, ale pak se vyměnil trenér a já nedostával tolik příležitostí. Na konci sezony to pak ale bylo již dobré a znovu jsem normálně hrál," vypočítával dále mladý fotbalista, kterému to nejvíce svědčí na pravém kraji obrany nebo zálohy.

Zatímco fotbalistům Dynama začala příprava na novou sezonu v pondělí 7. června, Milan Nitrianský se k týmu připojil nezvykle až o týden později. "Když jsme dohrávali sezonu v Čáslavi, tak kluci už měli tady v Budějovicích volno. Původně to bylo tak, že jsem měl začít přípravu stejně jako všichni ostatní, nakonec jsme se ale s trenérem dohodli, že začnu o týden později. Snad to nebylo úplně na škodu. To, co oni na začátku přípravy naběhali, tak to jsem snad já v sobě ještě měl z toho působení v Čáslavi. Věřím, že po tom prvním týdnu přípravy na tom nějak výrazně dál než já nebyli," pousmál se spoluhráči přezdívaný "Nitry".

Po roce stráveném v Čáslavi se chce Milan Nitrianský naplno zapojit opět do dění v největším jihočeském fotbalovém klubu. "Jsem tady doma, takže bych se chtěl určitě prosadit a chtěl bych za Budějovice hrát ligu. Chtěl bych ukázat, že mi třeba to angažmá ve druhé lize v Čáslavi pomohlo," doplnil s úsměvem fotbalista, který má na svém kontě čtyři prvoligové starty.

První možnost přesvědčit trenéra Jaroslav Šilhavého o svým fotbalových kvalitách dostal v sobotním přípravném zápase s Příbramí, proti které jako jediný odehrál více než pětačtyřicet minut. "S trenéry byla domluva, že bych měl odehrát celý první poločas a ze druhého ještě asi dvacet minut. Když chybělo asi dvě nebo tři minuty do toho mého střídání, tak jsem si trochu nešťastně přisedl koleno. S kolenem jsem nikdy nic neměl, tak jsem se trochu lekl a nevěděl jsem, zda to není vážné. Teď po zápase to už ale nebolí, tak to snad bude v pohodě," popisoval nepříjemné chvilky. Své vystoupení proti Středočechům ale jinak hodnotil pozitivně a doufá, že mu předvedený výkon v další přípravě pomůže: "Hrálo se mi dobře. Přeci jen to byl trochu jiný fotbal a jiní fotbalisté, než ti v Čáslavi. Celkově si myslím, že na úvod přípravy to byl dobrý zápas a z naší strany to herně nebylo vůbec špatné."