Fotbalisté Dynama České Budějovice zahájili v pondělí třetí týden přípravy na novou ligovou sezonu. Po náročných čtrnáctidenních galejích si v sobotu zahráli první přípravný zápas proti Příbrami, kterou na hřišti ve Strakonicích porazili 1:0. "Výsledky v přípravě nejsou nejdůležitější, přesto výhra nad prvoligovým týmem určitě potěší," řekl po skončení utkání trenér Jaroslav Šilhavý.

Trenére, jak hodnotíte první přípravný zápas na novou sezonu?
V této fázi přípravy, ve které se teď nacházíme, to bylo takové klasické utkání. Samozřejmě jsem rád, že jsme vyhráli i když se výsledky v přípravě tolik nepočítají. Všichni hráči k tomu ale přistoupili velmi zodpovědně a byl jsem docela překvapený, že i po tom čtrnáctidenním zatížení to klukům docela běhalo. Ve druhém poločase jsme měli více šancí ke skórování a celkově tak zápas hodnotím velmi kladně. Jsem moc rád, že jsme toto utkání absolvovali.

I když výsledek není skutečně důležitý, tak vítězství nad ligovým týmem přesto potěší, že?
Každé vítězství a každý gól, které nějaký hráč zaznamená, má určitě pozitivní vliv. Hráčům se zvedne sebevědomí a hraje se jim určitě lépe. Přispívá to k dobré atmosféře v týmu, která se pak okamžitě ukáže na trénincích a v další práci během přípravy.

Ve druhém poločase hrál v útoku Hudson, to ale bylo pouze vzhledem k okolnostem, že?
Samozřejmě to byla trochu improvizace, protože nebyli stoprocentně fit dva útočníci Klavík s Kaňákem. Na druhou stranu, Ferda je rychlý hráč a někdy se to může v zápase hodit, takže jsme si to chtěli dneska vyzkoušet. V útoku nikdy nehrál, ale určitě to zvládl celkem dobře a právě ta jeho rychlost tam byla znát.

Co Milan Nitrianský, který také dnes po delší době nastoupil v dresu Dynama..
Milan Nitrianský je univerzál, který může hrát na beku i v záloze. Vrátil se z hostování v Čáslavi a určitě připomněl, že je velmi dobře rychlostně připravený. Ostatně, to se o něm dobře ví. Je to hráč Dynama, takže je určitě dobře, že dostane šanci v přípravě a že bude mít možnost probojovat se do kádru.

Nyní vás ve středu čeká turnaj ve Včelnici, tam asi opět prostřídáte všechny hráče, že?
Přesně tak. Určitě dáme prostor všem hráčům. Výborné je, že během jednoho dne odehrajeme dva zápasy a to herní zatížení rozložíme rovnoměrně mezi všechny hráče. Navíc nás tam čekají kvalitní soupeři a ti nás určitě prověří. Až poté v dalších týdnech začneme postupně formovat sestavu, která se bude blížit té ligové.

Celý následující týden bude mít spíše herní charakter..
Ano, právě tímto zápasem proti Příbrami jsme zahájili vlastně týden, během kterého nás čekají čtyři přípravné zápasy. Po čtrnácti dnech tvrdé dřiny nás tak čeká takový fotbalovější týden, kdy po Příbrami odehrajeme dva zápasy v Nové Včelnici a poté také zápas v sobotu v Rakousku proti rumunskému týmu Vaslui. Právě po skončení tohoto týdne, kdy dostanou prostor ještě všichni hráči, se začne pomalu krystalizovat sestava na první ligu.

Objeví se ve Včelnici nějaký z hráčů, který dnes nemohl nastoupit?
Já pevně věřím, že k dispozici bude už útočník Kaňák. S dokrotem byla domluva, že dva dny bude Kaňák ležet, a proto jsme ho ani k zápasu s Příbramí sebou nevezli. Od začátku týdne by s námi snad měl začít již trénovat. Horší je to s Klavíkem, který má určité svalové zranění a tam to bude asi na trochu delší čas. Snad se z toho ale brzy dostane.

Minulý čtvrtek byl rozlosován nový ročník Gambrinus ligy. Co říkáte na los Dynama?
Soupeře si samozřejmě nemůžeme vybírat (s úsměvem). Na úvod bych si pochopitelně dokázal představit i stravitelnější soupeře, přeci jen týmy jako Liberec, Boleslav, Sparta a Teplice budou v zápasech s námi favority. My to ale s favority umíme, takže věřím, že úvod ligy zvládneme k naší spokojenosti.