Ve středu 23. června se uskuteční v pořadí již 47. ročník turnaje O pohár města Nové Včelnici, kde pochopitelně nebude chybět ani největší jihočeský klub, SK Dynamo České Budějovice. Tradiční turnaj navíc přivítá i tři další ligové celky - SK Slavii Praha, FC Slovan Liberec a FC Zbrojovku Brno. Vedle fotbalu čeká na fotbalové příznivce velké množství dalších oblíbených lákadel, jako jsou grilované makrely, velká tombola a nejrůznější soutěže pro děti i dospělé.

Velmi kvalitně obsazený turnaj se podobně jako loni odehraje již ve středu, mírnou nepříjemností je pouze fakt, že se nebude hrát o letních prázdninách, jak tomu bývalo v minulých letech. "Pevně ale věříme, že se to na diváckém zájmu nepodepíše. Vzhledem k tomu, že jsme chtěli zachovat účast čtyř prvoligových mužstev, jinou alternativu jsme prakticky neměli," krčí rameny manažer turnaje Miloš Strachota.

Turnaj v Nové Včelnici ale nejsou zdaleka jen čtyři fotbalová utkání. Příchozí návštěvníci se mohou těšit na řadu dalších zajímavých akcí. "Jako vždy nebudou samozřejmě chybět vyhlášené grilované makrely a jiné chutné speciality. Diváci se mohou těšit i na bohatou tombolu a další doprovodný program. Úplnou novinkou pak bude rodinný fotbálek," dodává Strachota. Mezi další atrakce pak bude patřit například střelba na přesnost nebo přehlídky a ukázkové jízdy vozů Škoda.

Fotbalový klub Dynamo České Budějovice patří k tradičním účastníkům turnaje. Na vítězství ale čekají již velmi dlouhou dobu..

Před začátkem sezony 2002/2003 se Dynamo pod vedením Pavla Tobiáše střetlo na úvod s Teplicemi, které tehdy vedl náš pozdější trenér Franrišek Cipro. Utkání skončilo nerozhodně 0:0 a Jihočeši postoupili do finále na pokutové kopy (za Dynamo se tehdy trefili Svoboda, Plocek, Lafata, Povišer a Bubenko - za Teplice byl neúspěšný pouze Pavel Horváth). Finálový duel mezi Dynamem a Libercem skončil lépe pro Severočechy, kteří díky brance Gyana zvítězili 1:0.

O dva roky později před sezonou 2004/2005 obsadilo Dynamo na včelnickém turnaji třetí místo, když nejprve remízovalo s tehdejším 1.FC Synot (nyní 1.FC Slovácko) 1:1 a prohrálo až na pokutové kopy (trefil se pouze Grznár, Homoláče a Svobodu brankář Drobisz vychytal). I o zápasu o třetí místo rozhodovaly až pokutové kopy. Za Dynamo se v průběhu následného zápasu se Slávií trefili Vozábal a Kulič, avšak střelecky se zaskvěli i Piták s Lumírem Sedláčkem (pen.) a o vítězství Dynama rozhodly až penalty, ve kterých se trefili Kulič, Myšák, Němec a Vozábal.

Před ligovým ročníkem 2006/2007 skončili Jihočeši na druhém místě. V semifinálovém duelu skončilo utkání se Slávií v normální hrací době 0:0 a o vítězi tak rozhodovaly pokutové kopy. V těch byli úspěšnější hráči Dynama, za které se trefili Faldyna, Adamec, Kladrubský, Volešák a Gruber. I finálový duel proti Sigmě Olomouc rozhodovaly penalty. V normální hrací době sice poslal již ve 13. minutě Jihočechy do vedení Adam, jenže v 63. minutě vyrovnal Škerle a utkání tak skončilo 1:1. V následném rozstřelu se trefili Gruber s Kladrubským a Mácha s Schönem na brankáře Sigmy Vojáčka nevyzráli. V konečném účtování tedy vyhrála Sigma Olomouc, druhé bylo Dynamo, třetí Kladno a čtvrtá Slavia Praha.

44. ročník turnaje, který se hrál před startem sezony 2007/2008, nezastihl Dynamo v nejoslnivější formě. První zápas na turnaji prohráli Jihočeši s Olomoucí 0:1, když jedinou branku zápasu vstřelil již ve 4. minutě hry Melinho. Ani utkání o třetí místo Dynamu vůbec nevyšlo. Tým kouče Františka Cipra sice vedl od 5. minuty nad Žižkovem díky brance Vozábala, jenže do konce poločasu vývoj zápasu obrátili ještě Švancara s Kučerou a když i ve druhém poločase Jihočeši inkasovali další dvě branky, skončilo utkání vysokou porážkou 1:4.

Následný ročník turnaje před začátkem sezony 2008/2009 vedl tým nový trenér Jan Kmoch, pod jehož vedením tým v prvním zápase prohrál se Slovanem Liberec 1:2. V prvním poločase se střelecky prosadili liberečtí Brožík s Vlaskem a na začátku druhé půle vstřelil jediný gól Dynama Vladimír Dobal. V utkání o konečné třetí místo pak budějovický tým zdolal v zajímavém utkání slovenskou Artmedii Petržalka 2:1. Hned na začátku druhého poločasu poslal Dynamo do vedení Mašát a na vyrovnávající gól Pospěcha dokázal v 58. minutě odpovědět Martin Jasanský.

V loňském 46. ročníku turnaje před začátkem sezony 2009/2010 začínali stejně jako letos fotbalisté Dynama se Slavií Praha. Aktivně hrající fotbalisté Slavie vstřelili jedinou branku utkání až pět minut před koncem, kdy zaváhání budějovické obrany využil střelec Stanislav Vlček. Zápas o třetí místo proti Příbrami v normální hrací době branku nepřinesl a o vítězi tak rozhodovaly pokutové kopy. V těch dominovali Jihočeši, za které se postupně trefili Žižka, Jasanský, Pires a Ondrášek.