Stal se premiérovým střelcem Dynama v nové sezoně. Jeho branka navíc Jihočechům na půdě Mladé Boleslavi vynesla získaný bod. „Je pro nás hodně cenný. Boleslav totiž byla lepším týmem,“ cení si PETR BENÁT remízy.

Remíza a tedy export jednoho bodu na jih Čech je pro Dynamo vzhledem k průběhu zápasu skutečně dobrým počinem. „Boleslav byla v utkání favoritem a od začátku to potvrzovala,“ uznal Petr Benát.

„My jsme se nemohli dostat do hry a první půle z naší strany nebyla vůbec optimální,“ hodnotil českobudějovický záložník úvodní poločas, po němž Dynamo po trefě Táborského prohrávalo o jednu branku. „V kabině jsme si něco řekli a změnili trochu i rozestavení. Ze začátku poločasu to bylo znát a naštěstí jsme také dali vyrovnávací gól.“

Běžela 52. minuta utkání, když se k míči dostal Petr Benát a přesnou trefou nechal vylétnout ruce hostujících fanoušků nahoru. „Tuším, že Sedli (Tomáš Sedláček) prodlužoval balon, se kterým se pak Luboš Pecka dobře otočil. Já si mezitím zaběhl za obranu, kde na mě trochu zapomněli. Luboš mi míč přihrál do běhu a já se pak už snažil jen tefit bránu. To se naštěstí podařilo,“ okomentoval gólovou situaci Dynama její autor.

„Byl to vlastně náš ojedinělý protiútok a naštěstí jsme vyrovnali. Potom už nám začaly pomalu docházet síly, z toho pramenily chyby a dostávali jsme se pod tlak,“ řekl Petr Benát. Trenér Šilhavý tak v 70. minutě reagoval na dění na hřišti střídáním Mezlíka za útočníka Sedláčka. Mezlík se totiž postavil místo Benáta na pravý kraj záložní řady a Benát pomohl zhustit střed hřiště. „Byli jsme tam najednou tři proti dvěma soupeřům, což samozřejmě bylo znát. Ale i přesto jsme pořád lehce ztráceli míče.“

Samotný Petr Benát byl po přesunutí do středu zálohy najednou daleko častěji více vidět. „Raději hraji ve středu záložní řady, protože tam jsem skutečně více ve hře. Bývají sice zápasy, kdy na kraji zálohy máte hodně míčů. Na druhou stranu ale také bývají zápasy, kdy se za celý poločas dostanete třikrát k míči z jednoho doteku,“ porovnával třicetiletý fotbalista. „Mně osobně vyhovuje více střed hřiště. Ale svůj post si nemůžu vybírat a jsem rád za každé místo v sestavě.“

Po dvou odehraných kolech mají Jihočeši na kontě dva body. Z relativně těžkých zápasů doma s Libercem a venku s Mladou Boleslaví vyšli jako neporažení. „Jsou to pro nás opravdu cenné body. Ale musíme je dále potvrdit. Nejlépe hned příště doma se Spartou a pak v Teplicích,“ hledí Petr Benát k dalším utkáním.

Na druhé straně hřiště jsme se nerozcvičoval, řekl Luboš Pecka

Je sice rodilý Jihočech, ale výraznou část své kariéry strávil v Mladé Boleslavi. Ve druhém kole se tam vrátil. Ale na opačné straně, aby bojoval v dresu českobudějovického Dynama.

Po zápase mohl být nadmíru spokojený. Asistencí se totiž podílel na vyrovnávací brance Dynama. „Viděl jsem, jak si tam Beny (Petr Benát) nabíhá a když jsem zjistil, že je tam prakticky sám, tak jsem se snažil dát mu balon do běhu. Vyšlo to a Beny to trefil od tyče do brány,“ popisoval gólovou radost Jihočechů Luboš Pecka.

„První půle z naší strany nebyla vůbec vydařená. Po přestávce se nám to ale podařilo srovnat a výsledek jsme nakonec udrželi,“ pochvaloval si útočník, který prostředí v Boleslavi velice dobře zná. Nyní však přijel jako host. „Bylo to jiné. Na druhé straně hřiště jsem se rozcvičoval poprvé. Kabiny jsem si ale nespletl,“ pousmál se Luboš Pecka.