Brankář Dynama Pavel Kučera byl jedním z mála, který svými dobrými zákroky držel v zápase na hřišti Hradce Králové akcie budějovického klubu alespoň částečně nad vodou. Ani on ale nakonec nedokázal Jihočechy ubránit od dvou inkasovaných branek, po kterých Dynamo prohrálo 2:0. "Zápas se mi těžko hodnotí. Domácí v zápase ukázali svou kvalitu a zcela po zásluze vyhráli," krčil po skončení zápasu rameny budějovický brankář. (top foto: www.fchk.cz)

Právě Pavel Kučera měl spolu s obránci od začátku zápasu plné ruce a nohy práce. Na budějovickou svatyni se hrnul jeden útok za druhým a ve vápně Dynama bylo velké rušno. "Bylo jasné, že domácí budou chtít vstoupit do zápasu aktivně a že jejich cílem bude vstřelit co nejdříve branku. Ten úvodní nápor jsme sice s vypětím všech sil ustáli, ale to na body dneska prostě nestačilo," řekl gólman Dynama. Právě díky Kučerovi byl přitom stav po poločase nerozhodný 0:0 a i do druhé půle tak mohli jít Jihočeši se vztyčenou hlavou. "Co je mi platné, že jsem ale chytil dvě nebo tři gólovky. Důležité jsou body a ty zůstaly všechny domácímu Hradci," pokračoval zachmuřený brankář.

Jihočeši sice spoléhali především na defenzivu, přesto musel Kučera zasahovat proti nepříjemným střelám Černého a Hochmeistera. Nejvíce práce měl ale jednoznačně při šanci ze 42. minuty, kdy vychytal samostatný únik Mišinského. "V takových chvílích je to hodně o štěstí. On dostal dobrou přihrávku mezi obránce a běžel sám proti mně. Já se snažil co nejvíce vyběhnout, abych mu zmenšil střelecký úhel. Při střele tak už neměl tolik možností a trefil mě," zavzpomínal budějovický brankář na v tu chvíli veledůležitý zákrok.

Vstup do druhého poločasu Jihočechům ale vůbec nevyšel. Neuběhlo ani deset minut a domácí dostali možnost zahrávat pokutový kop po zákroku Laštovky na Dvořáka. "K penaltovému zákroku se nechci a vlastně asi ani nemůžu vyjadřovat. Pánem na hřišti je rozhodčí a když tu penaltu písknul, tak podle něj asi byl," řekl Kučera, na kterého následně čekal nelehký úkol v konfrontaci s hradeckým kapitánem Romanem Fischerem. "Už když se hráči Hradce domlouvali, kdo to půjde kopnout, tak jsem si řekl, že zkusím pravou stranu. Fischer to ale zbaběle kopnul doprostřed brány," usmál se na okamžik budějovický brankář.

Jakékoliv plány na vyrovnání vzaly za své čtyři minuty po prvním gólu, když byl vyloučen ruský záložník Čirkin. "Jak jsem již říkal, k rozhodnutím rozhodčího se vyjadřovat nechci, ale jednoznačně je škoda, když se náš hráč vykartuje během necelých deseti minut po faulech na polovině hřiště. To je ale prostě fotbal a stává se to," dodal Kučera. Budějovický gólman poté v 72. minutě podruhé inkasoval, když střelu Pilaře zpoza vápna vyrazil pouze k nohám dobíhajícího Dvořáka, který měl značně usnadněnou pozici. "Nedokážu říct, zda jsem mohl udělat něco jinak, možná jsem měl ten míč vyrazit více do strany. Ale to se teď už říká lehko. Pilař střílel přes obránce, navíc to přede mnou skočilo a nebyl to vůbec lehký balon," uvědomoval si brankář.

Porážkou na hřišti Hradce Králové se Jihočeši opět o něco propadli tabulkou a jedenáct kol před koncem soutěže mají na čtrnáctém místě tabulky pouze tříbodový náskok na patnáctou sestupovou příčku. "Hradec byl samozřejmě přímý konkurent v boji o záchranu. Před zápasem byl v tabulce za námi a ta porážka nás tak mrzí dvojnásob. V dalším kole máme doma Bohemku a tu musíme bezpodmínečně porazit," uvědomuje si Pavel Kučera.