B-tým českobudějovického Dynama vstoupil do jarní části České fotbalové ligy bezbrankovou remízou s týmem FK Pardubice. První souboj těchto mužstev v podzimní části skončil jednoznačnou výhrou Pardubic 4:0. Dnešní úvodní zápas jara byl naopak velmi vyrovnaný a konečná remíza se tak zdá být spravedlivou pro oba celky.

Po dlouhé zimní přestávce nastoupili českobudějovičtí mladíci fotbalového Dynama k prvnímu jarnímu zápasu ve třetí nejvyšší domácí soutěži, soupeřem jim byl na umělé trávě stadionu UMT Hluboká nad Vltavou nováček z Pardubic. Před zraky zhruba stovky diváků začali aktivněji domácí, tedy budějovičtí fotbalisté, již ve druhé minutě se k odraženému balonu na hranici vápna dostal Rastislav Bakala, elegantní otočkou se nejenže zbavil obránce, ale připravil si míč do střelecké pozice a hodně protáhl pardubického brankáře Shejbala přízemním pokusem ke vzdálenější tyči. V 19. minutě poprvé ukázal svou kopací techniku střelou z přímého kopu Michal Rakovan, jeho razantní pokus však letět doprostřed branky, kde jej Shejbal kryl. Podruhé se Rakovan ukázal o dvě minutky později, na jeho načechraný roh si nejvýše vyskočil aktivní Karel Sláma, ale jeho střelecký pokus Shejbal zázračně vychytal. Pardubice se do vážnější šance dostaly až ve 23. minutě zápasu, stoper Simić nepřelstil pardubického útočníka Brychtu, ten jej obral o míč a naservíroval na hranici velkého vápna Filipu Jaroszovi, jeho střelu však zblokovala budějovická obrana.

Lišáckou přihrávku poté vymyslel Michal Rakovan, uličkou mezi třemi pardubickými hráči vyslal do útoku Mariána Timma, ten se však při spurterském souboji k soupeřově brance nechal přetlačit obráncem a k finálnímu zakončení se naneštěstí pro domácí neprodral. Po půlhodině hry se z nenadání prosmýkl z levé strany do zajímavé pozice pardubický Martin Brychta, jeho pokus znamenal první vážnější nebezpečí pro budějovického brankáře, Zdeněk Křížek byl však pozorný a střelu vyrazil nohama. První poločas zakončila pohledná akce Dynama, centrovaný míč zpracoval Marián Timm na prsa, otočkou se zbavil soupeře a do volného prostoru vlevo předložil rozběhlému Filipu Reinovi, jeho střelecký pokus před hostujícím brankářem ve vzduchu zaplaval a Shejbal volejbalovým způsobem míč šťastně vyrazil nad svou branku.

Do druhé půle vstoupili opět aktivněji domácí fotbalisté a svého východočeského soupeře uzamkli na jeho polovině hřiště. V 54. minutě rozehrával v zajímavé pozici standardní situaci Michal Rakovan, jeho technický pokus byl sražen postavenou zdí hostujících hráčů na roh, ze kterého Rakovan opět našel hlavu Karla Slámy, ten však v dnešním zápase neměl střelecké štěstí. Na druhé straně v 60. minutě zahrával rohový kop talentovaný Vojtěch Kakrda, prudký přízemní rohový kop prošel celým malým vápnem domácích, tři pardubičtí fotbalisté se však po míči natahovali marně. O čtyři minuty později se opět Vojtěch Kakrda výborně uvolnil, po levé straně zatáhl míč do vápna a jeho zřejmě střílený centr musel chytit Křížek do svých rukavic. V 66. minutě chyboval jinak dobře a s přehledem hrající stoper Simić, při rozehrávce ztratil míč a svou chybu napravil jen za cenu faulu, za kterou byl oceněn rozhodčím Peškem jedinou žlutou kartou zápasu.

Poslední dvacetiminutovka již příliš fotbalové krásy nenabídla, oba týmy se začaly soustředit více na obrannou hru. Ze hřiště byl pak střídán Michal Kaňák, jeho návrat do týmu po dlouhotrvající zraněním vynucené pauze je potěšující, v dnešním zápase s velkým množstvím nakopávaných míčů se však Kaňák vzhledem k výškovému handicapu příliš neprosadil, nedostal příležitost ukázat své rychlé nohy. Na hřišti jej nahradila mladičká posila B-týmu František Němec, který se hned po pár vteřinách na hřišti předvedl krásnou individuální akcí, centrovaný míč si hlavičkou prodloužil vpřed a pelášil směrem na soupeřovu branku, Shejbal včasným vyběhnutím míč odkopl do zámezí. O chvíli později si František Němec další centrovaný míč zpracoval na hrudi a z otočky bez okolků vypálil, Shejbal si však i s tímto střeleckým pokusem poradil. V závěrečné čtvrthodince se zápas již jen dohrával, u poslední akce byl opět Rakovan, na jeho roh ke vzdálenější tyči si naběhl Rastislav Bakala, hlavičkový pokus ale nasměroval mimo soupeřovu branku. Béčko Dynama tak remizovalo s týmem z Pardubic 0:0.

Ačkoliv byli domácí fotbalisté mírně lepším týmem, je bezbranková remíza vzhledem k předvedené hře zřejmě zaslouženým výsledkem. Oba celky se prezentovaly dobrou taktickou hrou, možná s příliš nakopávanými míči na útočné hroty. Zápas však měl přes dlouhou zimní přestávku dobrý spád a tempo, rozhodčí Pešek nechával hře volný průběh, což oběma technickým týmům svědčilo. Domácí mužstvo předvedlo kompaktní výkon organizovaný s přehledem hrající stoperskou dvojicí Sláma - Simić, přesné centry pak rozděloval prvoligovým fotbalem ostřílený Michal Rakovan, rovněž ostatní fotbalisté Dynama předvedli aktivní dravý výkon a sympatickou bojovnost o každý míč. V dresu Pardubic se pak zajímavě prezentoval zejména Vojtěch Kakrda, naopak futsalový reprezentant Lukáš Rešetár ukázal, že techniku s míčem má sice brilantní, jeho celkový herní výkon a zejména nasazení a pohyb na hřišti však byly spíše zklamáním, výkon druhého útočníka Martina Brychty jej tak zcela zastínil.

K příštímu zápasu ČFL nastoupí béčko budějovického Dynama v sobotu 19.3. od 10:15 hodin na hřišti FC Chomutov, tedy přímého konkurenta ve středu třetiligové tabulky.

Fotogalerie