Stadion na Střeleckém ostrově čeká velký den. V úterý od 17:30 totiž největší jihočeský stadion hostí důležitý kvalifikační zápas české fotbalové reprezentace o Euro 2012 proti Lichtenštejnsku. Český tým je od sobotu v jihočeské metropoli a po nedělním uzavřeném tréninku ho čeká v pondělí od 16:30 i oficiální pro veřejnost otevřený trénink. Fanoušci mohou trénink sledovat z východní tribuny, u které bude možné zakoupit i poslední vstupenky na úterní zápas. (foto: Jan Tauber)

V nominaci na dvojzápas proti Španělsku a Lichtenštejnsku se objevili i dva jihočeští fotbalisté, kteří svou kariéru zahájili v Dynamu České Budějovice. Dirigentem české defenzivní formace je v současnosti hráč Besiktase Istanbul Tomáš Sivok a na jaře velmi dobře střelecky disponovaný útočník David Lafata. Oba fotbalisté odehráli na Střeleckém ostrově hodně zápasů, především pro Tomáše Sivoka je ale zápas v Českých Budějovicích jiný než v minulosti. "Vůbec jsem to tady nepoznával. Už na podzim jsem tady byl při domácím zápase Dynama s Jabloncem a stadion jsem hodně obdivoval," pochvaloval si Sivok, který je samozřejmě moc rád, že se budějovickým fanouškům může připomenout zrovna v reprezentačním dresu: "Samozřejmě jsem moc rád, že mohu za reprezentaci nastoupit v Českých Budějovicicích. Stále jsem tady doma a já i rodina tak máme radost."

O tom, že zápas reprezentační zápas v Českých Budějovicích je opravdu velkou událostí, není třeba vůbec spekulovat. "Seniorská reprezentace je v Českých Budějovicích vůbec poprvé v historii, takže kdy jindy přijít na Střelecký ostrov, když ne na kvalifikaci o Euro," dodal Sivok, který věří ve velkou podporu týmu v důležitém kvalifikačním zápase. "Určitě zveme fanoušky i na pondělní odpolední trénink. Myslím, že i na trénink lidi dorazí a doufám, že si ho užijí," doplnil.

Druhým fotbalistou, který svou úspěšnou fotbalovou kariéru nastartoval v Českých Budějovicích, je útočník David Lafata. Odchovanec Olešníka se stejně jako Tomáš Sivok na zápas na Střeleckém ostrově moc těší. "Je to pro mě moc krásný zážitek, že se mohu do Budějovic vrátit v reprezentačním týmu. Mám z toho ohromnou radost, že jsem zrovna nyní v reprezentaci a je to pro mě skutečně velká věc," řekl na předzápasové tiskové konferenci.

Zatímco pro Sivoka, který pravidelně nastupuje v kvalitní turecké lize, je nominace do národního týmu téměř běžnou věcí, David Lafata musí o své místo v reprezentačním týmu tvrdě bojovat jako hráč severočeského Jablonce. Na jaře zaznamenal Lafata dva ligové hattricky, díky kterým se právě do reprezentačního opět prosadil. "Kdybych se střelecky neprosazoval v lize, tak bych tady samozřejmě nebyl. Jsem moc šťastný, že jsem se mohl do reprezentace opět podívat," řekl.

Ze skutečnosti, že se zápas proti Lichtenštejnsku odehraje na novém místě a pro reprezentaci v novém prostředí, má radost i obránce Kodaně Zdeněk Pospěch. "Vůbec mi to nevadí, že se hraje v Budějovicích. Naopak jsem určitě pro, aby se hrálo i v jiných menších městech. Fotbal se hraje pro lidi. Určitě je lepší hrát na takovémhle menším útulnějším stadionku, kde bude plno a dobrá atmosféra než být na velkém stadionu, který by nebyl ani zaplněný," dodal bývalý hráč Baníku Ostravy nebo Sparty Praha.