Ve čtvrtek dopoledne proběhl na stadionu na Střeleckém ostrově nácvik pořádkové jednotky Policie ČR zaměřený na zásah proti agresivním fanouškům během fotbalových utkání. Celé akce se účastnilo více než sto dvacet policistů a dalších dvacet figurantů také z řad policie.

Dopoledne na Střeleckém ostrově bylo ve znamení policejních manévrů. Každý, kdo se pohyboval v okolí ulice Boženy Němcové a poblíž parkoviště za východní tribunou, se musel alespoň na chvilku zastavit a podívat, co se to na Střeleckém ostrově děje. Policejní těžkooděnci zasahovali proti agresivním fanouškům, kteří by mohli narušovat průběh fotbalových utkání. "Jihočeská pořádková jednotka nacvičovala v nedávné době už na zimních hokejových stadionech v Táboře, v Jindřichově Hradci a v Písku," řekl tiskový mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Ten také vysvětloval, proč policie nacvičuje zákroky proti fanouškům, když vlastně podle zákona ani nemůže na stadionech v průběhu zápasů být. "Proti masovým demonstracím fanoušků některé agentury nezvládají zákroky, a proto se projednává spolu s fotbalovým svazem novela zákona, díky které by Policie ČR mohla zasahovat přímo na stadionech." Přestože policie ze zákona nesmí být na stadionech během zápasu, prakticky při všech prvoligových fotbalových zápasech ale čeká za branami stadionu, aby v případě potřeby pomohla hostitelskému klubu zasáhnout proti fanouškům.

Přestože je ve spojitosti s fotbalem v Českých Budějovicích v posledních letech klid, policie nechce nechávat nic náhodě a možnost nácviku na Střeleckém ostrově rozhodně uvítala. "Fotbalový stadion v Českých Budějovicích je nově zrekonstruovaný a hodně se tu změnilo, i proto jsme rádi, že jsme mohli cvičit právě zde," pokračoval Bajcura. "K poslední velké akci na jihu Čech došlo ve spojení s fotbalem před čtyřmi lety, kdy fanoušci Bohemians po skončení zápasu hodně demonstrovali ve městě a policie musela proti těmto fanouškům zasahovat," připomněl poslední velký zákrok policie proti fanouškům v Českých Budějovicích.

S možností podívat se na Střelecký ostrov byl spokojený i velitel pořádkové jednotky Lubomír Vacek: "Na Střeleckém ostrově došlo ke změnám stavebně technických podmínek a nácvik sloužil k tomu, aby policisté viděli, jaká je momentálně situace na tomto stadionu a jak zasahovat, pokud by to situace vyžádala." I on si dobře uvědomuje, že přítomnost policie při ligových zápasech je velice důležitá. "Policie musí chránit životy a zdraví lidí a pokud nastane situace, kdy během utkání nemá pořadatelská služba šanci zjednat pořádek na stadionu, musí zasáhnout proti agresivním fanouškům právě policie.

Cvičení policistů na Střeleckém ostrově probíhalo prakticky celé dopoledne. Policejní antony přijely před devátou hodinou a odjížděli až před polednem. "To cvičení se dalo rozdělit na tři části podle toho, kdy by vznikl problém. Policisté nacvičovali zásahy proti fanouškům při cestě na stadion, poté si zkoušeli řešit situace, které by mohly vzniknout během samotného utkání, a samozřejmě také po skončení zápasu," dodal major Lubomír Vacek.