Jiří Kotrba se vrací na lavičku Dynama po dvaceti letech. Staronový kouč Jihočechů je se svými svěřenci na dvoutýdenním soustředění v Písku, kde je příští čtvrtek čeká přátelský duel s rakouským St. Florianem. Na prvním srazu před letní přípravou poskytl hrstce novinářů zajímavý rozhovor.

Po kolika letech jste se vrátil do šatny jako trenér? Myslím, že to již budou tři roky, ale do budějovické šatny se vracím asi po dvaceti letech.

Jaké jsou to pocity? Já již nemám z toho prvního kroku do šatny takové obavy, zažil jsem to již mockrát. Nicméně každý vstup přináší nové výzvy, takže se těším.

Co jste řekl hráčům na prvním srazu? Pro mě je obrovská výhoda, že mě drtivá většina hráčů zná a vědí, co ode mne mohou očekávat. Nějakých dlouhých slov nebylo potřeba.

Vědí už hráči, co od nich budete očekávat v letní přípravě? Samozřejmě. Hlavní bude dřina, píle, kázeň a pořádek. Nesmím zapomenout na schopnosti hráčů a jejich kreativitu. Fotbal se hraje pro diváky a bez těchto atributů je na stadiony nenalákáme. S tím máme v Česku velké problémy.

Kolik hráčů máte aktuálně k dispozici? V této chvíli máme 23 hráčů s tím, že Pavel Mezlík bude s námi trénovat do konce června. S ním tedy 24.

Již před prvním srazem jste ohlásili nové posily a i fotbalisty, kteří budou o své místo v kádru bojovat. Jací to jsou konkrétně hráči? Již před několika týdny jsme podepsali smlouvu s Brazilcem Sandrem. Jdou o něm výborné reference, ale v poslední době byl často zraněný a musí na sobě hodně zapracovat, aby se vrátil do původní formy. Dále se vracejí Jasanský a Novák, kteří působili na hostování v Sezimově Ústí. Od nich očekáváme, že naváží na své dobré výkony a propracují se do užšího kádru. Na sraz dorazili i někteří hráči, kteří jsou zde na zkoušku jako například Martin Jurkemik, syn slavného internacionála Ladislava Jurkemika, nebo celá řada dalších hráčů.

Současná podoba kádru je podle vašich představ? Nikdy není kádr podle představ trenéra. Já mám štěstí, nebo možná smůlu, že nejsem pouze trenér. My vycházíme z našeho postavení a víme, co si můžeme dovolit. Náš rozpočet je založen na tom, abychom dokázali hráče dobře prodat. Když se zde objeví kvalitní hráč a někdo nám nabídne přijatelné podmínky pro nás, tak ho prostě prodáme. Proto někdy a diváci se na nás za to někdy zlobí, že odcházejí ti nejlepší hráči. My jsme takový klub a jsme s tím smířeni. Již předem nástupem říkáme trenérům, s čím do toho jsou a že s tím musejí počítat. V průběhu sezony postaví mužstvo a může se stát, že úspěch přinese i dobré individuální výkony a jeden dva hráči se prodají. Ale to je úděl trenéra.

Již jste oznámil složení vašeho realizačního týmu, který je poměrně široký. Z jakého důvodu jste volil takto početný výběr? Všichni vědí, že již nejsem nejmladší, tudíž jsem si vybral dva mladé asistenty Martina Vozábala a Kamila Tobiáše. Dále trenéra brankářů Petra Skálu a Jiřího Lercha, který bude kromě role asistenta trenéra u A-týmu zastávat i funkci hlavního kouče naší rezervy.

A jaká je konkrétně vaše pozice? Já jsem hlavní trenér a budu součástí všech tréninků. Připravím asistentům trénink a oni ho zajistí.

Co očekáváte od vašeho týmu a co byste chtěl změnit do nové sezony? Především utkání na hřištích soupeřů nebyly pro Dynamo v posledním ligovém ročníku tím pravým ořechovým. I já jsem byl součástí minulé sezony, takže bych teď nechtěl vyprávět, co bylo špatně. My víme, jaký jsme klub a co si můžeme dovolit a z tohoto pohledu si myslím, že ty závěrečné výsledky nebyly pro nás špatné. Náš bodový zisk na hřištích soupeře nebyl loni ideální, ale v předchozí sezoně, kdy na lavičku usedl Jaroslav Šilhavý, tak jsme si několik výher z venku přivezli. V domácích utkáních to bylo horší, letos to bylo naopak.