Fotbalisté Dynama České Budějovice od začátku přípravného období na novou sezonu velice intenzivně trénovali, přesto chuť na fotbal neztratili. V prvním přípravném zápase proti St. Florianu vyhráli 4:0 a trenér Jiří Kotrba mohl být spokojený. "Zápas určitě splnil svůj účel," pochvaloval si.

Ještě dopoledne před soubojem proti St. Florianu Jihočeši trénovali, i přes značnou únavu ale svého soupeře jasně přehráli a vedle čtyř branek si vytvořili i velké množství dalších šancí. "V prvním poločase prvních dvacet minut si dobře fotbal zahráli ti tzv. mladí a pak celý druhý poločas ti zkušenější. Ti to měli jednodušší, protože soupeř už tolik nestíhal. My jsme v zápase využili celkem jednadvacet různých hráčů a soupeř naopak střídal málo, takže ta naše druhá skupina je uhnala. Naši hráči nedali spoustu šancí, to snad ale jde přičíst tomu, že jsou po těžké přípravě opravdu unavení," všiml si Jiří Kotrba.

Jiří Kotrba v zápase se St. Florianem

Přesně před rokem 30. června se Jihočeši střetli se stejným soupeřem v Rakousku, kde vyhráli 2:0. "Je to velmi slušné fotbalové mužstvo a my s nimi i rádi hrajeme," řekl Kotrba, který zároveň vysvětlil, proč Dynamo proti tomuto soupeři v posledních letech hraje: "Majitel společnosti AVE tam bydlí a tohle je jeho mužstvo. Minulý rok jsme hráli u nich a teď oni u nás."

Do Včelnice s mladými a testovanými hráči

Hned v úterý čeká Dynamo další prověrka. Na tradičním turnaji v Nové Včelnici se Jihočeši střetnou s pražskou Slavií a Slovanem Liberec. "Na turnaji by měli dostat příležitost hlavně ti mladí a testovaní hráči. Určitě nebudeme upřednostňovat výsledek, budeme chtít hlavně vidět ty hráče v zápasovém zatížení. Navíc hned o den později hrajeme s Lincem a v tom zápase by měli dostat příležitost ti zkušenější okolo Rudy Otepky," naznačil Kotrba.

Záležet bude samozřejmě ale i na tom, jak na tom bude tým po zdravotní stránce. "Proti Florianu třeba nehrál vůbec Simič, který měl problémy s přitahovačem břišních svalů," řekl Kotrba, který pochopitelně postrádal i Fernanda Hudsona a plzeňského Jana Halamu. "V tomto směru máme v uvozovkách štěstí. Na tréninku jsme oddělali Hudsona a asi po třiceti minutách i Halamu. On za to vůbec nemohl. Při zatáčení mu prasklo v koleni a nyní je už po artroskopii menisku. Dříve to byla tragédie, ale v dnešní době je to jako když trhají zub, za čtrnáct dní by měl začít normálně trénovat," dodal kouč Dynama.

Mezlíkovi skončila smlouva, zatím neprodloužil

V den, kdy Dynamo hrálo zápas proti St. Florianu, skončila smlouva středopolaři Pavlu Mezlíkovi. Přestože Jihočeši zájem o jeho služby měli, dohoda je patrně v nedohlednu. "Celý rok jsme mu nabízeli novou smlouvu, ještě o trošku lepší, než měl. Chtěl ale výrazně lepší. Zkoušel to v Prešově, tam se mu nelíbilo. Ani v Ružomberoku ne. On si sám musí uvědomit, co chce. My mu dveře nezavíráme, v tuto chvíli mu ale podmínky, které tady měl, výrazně zlepšovat nebudeme," řekl Kotrba.

Jihočeši se snaží všem měřit stejným metrem a v případě Pavla Mezlíka to dle slov Jiřího Kotrby nebude jinak. "Když před třemi čtyřmi roky neprodloužil Plocek, nedělali jsme mu potíže a nebudeme je dělat ani teď nikomu jinému. Ani nikoho z kádru nebudeme vyřazovat, sezonu jsme dohráli tenkrát s Plockem, i teď s Mezlíkem. Ale fotbal na Dynamu bude jak s těmito hráči, tak bez nich. Stejně jako třeba beze mne," krčil rameny budějovický kouč.