Hráči A-týmu Dynama České Budějovice absolvovali v úterý dopoledne tréninkovou jednotku ve zcela novém prostředí. Tým Františka Cipra se ze Střeleckého ostrova vydal do nedalekého tréninkového centra Fitness 14, kde si vyzkoušel nejnovější metody trénování.

Co je to TRX?
TRX byl vyvinut americkými vojenskými speciálními jednotkami, které TRX hojně využívají při svých náročných trénincích. TRX plně ve světě využívají profesionální sportovci, vojenské a policejní oddíly.

Význam zkratky TRX ja Total – body Resistence Exercises. V překladu "Cvičení na všechny svaly těla, neboli závěsný systém." TRX je závěsný systém, který se skládá z nastavitelných popruhů. Samotné cvičení probíhá tak, že jedna část těla je vždy na podložce a druhá je zavěšena na TRX. Díky sklonu těla k podložce se dá jednoduše manipulovat se zátěží. Po celou dobu cvičení na TRX je vždy cvičeno pouze s váhou vlastního těla.
Fotbalisté A-týmu v centru Fitness 14 vydrželi celý dopolední trénink a během hodiny a půl intenzivního cvičení si vyzkoušeli nejrůznější procedury. Tým se hned v úvodu tréninku rozdělil na dvě části. První šla na spinningová kola a následně do posilovny. Druhá část šla hned vyzkoušet netradiční TRX trénink s využitím závěsného systému a popruhů. Tréninku se zúčastnil téměř kompletní kádr. Individuálně si trénink vyzkoušel například i rekonvalescent Miloš Brezinský,  alespoň spinning na kole absolvoval nejlepší střelec týmu Zdeněk Ondrášek, který se pomalu zotavuje po operaci zlomeniny prsteníčku na pravé ruce.

Tým byl během tréninku rozdělený na mladé a zkušené hráče. Na straně mladých si velmi dobře vedl Petr Javorek a mezi zkušenými vynikal Tomáš Řepka. Před samotným TRX tréninkem si hráči vyslechli krátkou instruktáž vysvětlující principy cvičení. Pro většinu hráčů byl tento způsob tréninku úplnou novinkou a nebylo tak divu, že prakticky všichni začali zpočátku hodně opatrně. Postupem doby ale všichni hráči přišli tréninku na chuť a začali zkoušet stále náročnější cviky.

Fotbalisté Dynama by měli v budoucnosti služeb tréninkového centra Fitness 14 využívat pravidelně. Tréninkové centrum, které se nachází v budově E.ONu vedle Budvar arény, je otevřené každý den a je samozřejmě určené především pro širokou veřejnost. Více informací o Fitness 14 naleznete na www.fitness14.cz